Motion förlänger våra liv – hur mycket rörelse räcker?
Rör på dig! Så långt är forskarna och experterna överens. Det kommer förhoppningsvis att leda till ett längre och mer hälsosamt liv.
– Nu betraktas motion och fysisk aktivitet som en egen behandlingsform, säger Carl Johan Sundberg, professor vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, till KI:s hemsida.
Alla vuxna personer borde vara fysiskt aktiva i minst 150 minuter i veckan med en belastning som åtminstone är måttlig, lyder Folkhälsomyndighetens och Världshälsoorganisationens råd. Aktiviteterna bör vara utspridda och ske i pass om minst tio minuter.
Knäckfrågorna är exakt dessa: Hur länge och hur hårt ska man träna för att öka chansen till ett långt liv? Forskningsvärlden tycks överens om att det är ett viktigt område att undersöka. Men de är knappast överens om sina slusatser.
En studie som Time skrev om i början av 2019 visade att även små rörelser varje dag minskar risken för förtida död. 30 minuters fysisk aktivitet minskar risken för en förtida död med 17 procent. Hälsoeffekterna dubblades när träningsmängden dubblades. Ökningen av de positiva hälsoeffekterna verkade upphöra först vid 3,5 timmars fysisk aktivitet om dagen.
P4 Blekinge rapporterar i stället om en studie som gjorts på 6 000 personer i bland annat Blekinge. Den studien visade att ett träningspass i veckan räcker. Man lever inte längre om man tränar mer eller hårdare, enligt Claes Jogréus, docent i medicinsk statistik.
Det är precis tvärtom, enligt en stor australisk studie med några år på nacken. Svenska Yle konstaterar att forskarna bakom studien rekommenderade intensivare träningspass som får en att svettas, som ett sätt att minska risken att dö i förtid.
Den forskning som finns gör det svårt att över huvud taget göra kopplingen mellan träning och livslängd, tycker Sonia Cheng i ett blogginlägg på British Journal of Sports Medicines hemsida. Hon konstaterar att många studier visserligen pekar på det, men menar att orsakssambandet inte kunnat fastslås med säkerhet.
Alla är åtminstone överens om att fysisk aktivitet gör gott. En av de största utmaningarna mot folkhälsan är att många inte ens når upp till de nuvarande rekommendationerna om 150 minuter i veckan.
– Vi vet väldigt lite om hur vi får folk att röra sig mer. Det här vi den stora utmaningen, säger KI-forskaren Michael Sjöström, som har undersökt hur mycket svenskarna rör på sig.