Det beslagtagna fartyget och uppskjutning av projektiler.  TT.
Trumps USA Nordkoreakrisen

Nordkorea: USA har brutit vår överenskommelse

Bara dagar efter att Nordkorea avfyrade projektiler beslagtogs ett av landets fraktfartyg av USA med motiveringen att landet bröt mot sanktionerna. Nu svarar Nordkorea med att kalla USA:s agerande för olagligt, och anklagar USA för att ha brutit överenskommelsen mellan Donald Trump och Kim Jong-Un, rapporterar Reuters.

I uttalandet förkastar Nordkorea även de restriktioner som FN ålagt landet, som man menar är ett brott mot landets suveränitet.

Toppnyheter

ELEKTRON
SAP

Svensk musiktjänst växer - tack vare ny molnlösning

Svenska Elektron med bas vid Älvsborgsbron i Göteborg storsatsar för att ta mer plats i det digitala musiklandskapet. Företaget som bland annat bygger handgjorda trummaskiner, synthar och samplers väljer nu att expandera för att kunna erbjuda fler smidiga alternativ för musiker världen över.

– Vi ska fortsätta att arbeta med hårdvara, men en stor del kommer att vara digitala tjänster. Vi kan sälja en hårdvaruprodukt som kostar 16 000 kronor, men samtidigt kommer vi att sälja mer ljud som bara kostar några hundralappar, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

För att klara av expansionen har man valt att satsa på det molnbaserade affärssystemet SAP Business ByDesign tillsammans med konsultbolaget Stretch, en lösning som gör det smidigare för Elektron att fokusera på vad de är bra på – musiken.

– Om några år kommer allt mer av vår marknadsföring och försäljning att ske över nätet. Då går det inte längre att bygga vidare på hemmasnickrade system som inte kan ge oss en realtidsbild av hur det verkligen går för bolaget, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

Fördelarna med valet har varit många, bland annat kan alla i bolaget ta del av försäljning, ekonomi, effektivitet, logistik, order till leverans och kundservice, allt i realtid. För Tony Axelsson har omställningen varit en positiv resa och på frågan vad han lärt sig under perioden så svarar han snabbt.

– Koncentrera er på det ni är bra på. Håll er till er affärsverksamhet och låt andra ta hand om utveckling och underhåll av system. Satsa också på skalbarhet och gör en analys av vad ni behöver just nu och plocka sedan på med mer under de kommande ett-två åren. Då behöver projektet inte bli så stort, säger han.

14 jun
Polis utanför begravningsplatsen i Kairo Amr Abdallah Dalsh / TT NYHETSBYRÅN
Muhammad Mursi 1951-2019

FN vill se en oberoende utredning av Mursis död

FN vill se en oberoende utredning av Egyptens förre president Muhammad Mursis död, rapporterar AFP.

– Att någon plötsligt dör när de är i förvar måste följas av en snabb, opartisk, noggrann och transparant utredning av ett oberoende organ för att klargöra dödsorsaken, säger Rupert Colville, talesperson för UNHCR.

Muhammad Mursi dog i går efter att ha svimmat under ett domstolsframträdande. Han begravdes i dag i Kairo och i Egypten har tusentals samlats för böner.

1 tim
ADEM ALTAN / AFP
undefined

Tusentals samlades för att be för Mursi i Istanbul

Tusentals samlades i Istanbul för att be för Egyptens tidigare president Muhammad Mursi efter hans plötsliga död, rapporterar AFP.

Bönerna hölls i Fatihmoskén under dagen och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska närvara under eftermiddagsbönen. Erdogan har kallat Mursi för en ”martyr” och har anklagat Egyptens ”tyranner” för hans död.

Mursi dog i går efter att ha svimmat under ett domstolsframträdande och begravdes i dag. Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch vill se en oberoende utredning av händelsen.

2 tim
Mursi år 2012, innan han fängslades Mohamed Abd El Ghany / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Omvärldens reaktioner: Hemskt men förutsägbart

Muhammad Mursis plötsliga död i en domstol i Kairo har väckt reaktioner över hela världen. Ett brett spektrum av politiska aktörer har beklagat sorgen och kritiserat sättet Mursi behandlades på. FN skickade kondoleanser till hans familj och hans anhängare, Hamas hyllar hans ”långa kamp i Egyptens tjänst, för sitt folk, och för den palestinska kampen”.

Muslimska brödraskapet, Amnesty och Human Rights Watch beklagar hans död. Human Rights Watch kallar den ”hemsk men förutsägbar” och syftar på Mursis isolering i fängelse, rapporterar Al Jazeera.

”Må vår martyr vila i frid”, säger Turkiets president Tayyip Erdogan. Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani skickar kondoleanser till det egyptiska folket och till Mursis familj:

”Det är med stor sorg vi har nåtts av nyheten om Mursis plötsliga död”, skriver han.

Idag 06:19
Läs mer om Muhammad Mursi 1951-2019
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhags läger ilsket över bild av avgjord seger

Det råder frustration och ilska bland de som stöttar Erik Ullenhag i Liberalernas partiledarstrid, skriver TT som har talat med flera källor. Trycket ökar på att Ullenhag och Johan Pehrson ska dra sig ur striden då Sabunis läger argumenterar för att ombuden borde välja henne då hon vunnit i nästan alla medlemsomröstningar.

– Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en källa i Ullenhags läger till nyhetsbyrån.

Enligt de som stödjer Ullenhag är medlemsomröstningarna ett dåligt underlag då det i många fall har varit lågt valdeltagande. Dessutom menar de att Sabuni ofta har vunnit med liten marginal.

Den nya ledaren väljs den 28 juni.

4 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

6 tim
Nyamko Sabuni t.v. Arman Teimouri, Robert Hannah och Maria Nilsson t.h. TT
undefined

Riksdagsledamöternas krav: Måste välja Sabuni

Riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson drar tillbaka sina kandidaturer och att partiet enhälligt väljer Nyamko Sabuni till partiets nya ledare, skriver Dagens Industri.

Samma krav har tidigare kommit från riksdagsledamoten Robert Hannah. Även riksdagsledamoten Maria Nilsson, som själv har ställt sig bakom Ullenhag, menar att medlemmarnas vilja måste respekteras. Utgångsläget skulle vara för svårt om ombuden går mot medlemmarna och väljer Ullenhag, menar hon.

– Jag tvivlar inte på att Erik skulle klara det, men jag vet inte om han skulle ha något parti kvar att leda om det skulle hända, säger hon till tidningen.

Idag 05:22
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Arkivbild. Amerikansk militär.  TT
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

”Irans utspel adderar risk till lättantändlig mix”

Iran har även innan måndagens utspel om ökad produktion av anrikat uran hotat med att ta steg bort från det internationella kärnenergiavtalet. Men kontexten är dramatiskt annorlunda, skriver Jonathan Markus i en analys i BBC.

Sedan Irans tidigare utspel i maj har det skett två fartygsattacker i persiska viken som USA anklagar Iran för. Därför adderar det nya utspelet ” ett extra lager av risk i en redan lättantändligt mix”.

Hur USA ska hantera frågan framåt är inte heller lätt, menar David Sanger i en analys i New York Times. Han skriver att Trump står inför två utmaningar: ”Göra persiska viken säker för oljetransport och samtidigt hindra Iran att bygga kärnvapenkapacitet. Inget utav uppdragen kommer att bli lätt.”

2 tim
Sergei Ryabkov. Fabrice Coffrini / TT / NTB Scanpix
undefined

Ryssland: USA provocerar fram ett krig med Iran

Ryska regeringen anklagar USA för att försöka ”provocera fram ett krig” med Iran, rapporterar The Hill.

– Det vi nu ser är oändliga amerikanska försök att sätta ett politiskt, psykiskt, ekonomiskt och militärt tryck på Iran på ett ganska provocerande sätt. Dessa handlingar kan inte bedömas som annan än en medveten kurs för att provocera fram krig, säger tillförordnade utrikesministern Sergei Ryabkov.

Uttalandet kommer efter att USA beslutat att skicka ytterligare 1 000 militära trupper till Mellanöstern som ett svar på att Iran gått ut på måndagen och sagt att man ”drastiskt” kommer öka sin produktion av anrikat uran.

2 tim
Amerikansk militär, arkivbild. Wang Yi  TT
undefined

Kina till USA: Öppna inte Pandoras ask i Irankonflikt

USA måste ändra sin strategi med extrema påtryckningar mot Iran, anser Kinas utrikesminister Wang Yi.

– Vi uppmanar alla sidor att fortsätta vara rationella och återhållsamma och inte ta till provokationer som eskalerar spänningarna i Mellanösternregionen. Öppna inte Pandoras ask, säger han vid en presskonferens, rapporterar AFP.

Uttalandet kommer i ett mycket spänt läge mellan Iran och USA. Iran gick på måndagen ut med att landet ”drastiskt” kommer öka sin produktion av anrikat uran och USA svarade med att skicka nya trupper till regioner.

6 tim
Läs mer om Trumps USA