Sajid Javid, Priti Patel och Dominic Raab. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Nya regeringen tar form – Raab, Javid och Patel klara

Boris Johnsons nya regering i Storbritannien tar form. Dominic Raab blir utrikesminister och Sajid Javid blir finansminister. Priti Patel tar över jobbet som inrikesminister efter Javid. Det står också klart att Michael Gove blir kansler för hertigdömet Lancaster, som är en brittisk ministerpost. Ben Wallace blir försvarsminister, Liz Truss blir handelsminister, Gavin Williamson blir utbildningsminister, Nicky Morgan blir digital-, kultur-, medie- och sportminister, Andrea Leadsom blir energiminister och Robert Jenrick blir bostadsminister.

Finansminister Sajid Javid är djupt hedrad över den nya positionen, skriver han på Twitter.

”Ser fram emot att jobba tillsammans med finansdepartementet med att förbereda EU-utträdet, att ena vårt land och att lägga grunden för ekonomin.”

Även Priti Patel har uttryckt glädje över det nya jobbet, skriver Sky News.

– Jag kommer att göra allt som står i min makt för att bevara vårt land säkert, säger Patel i en första kommentar.

Samtidigt står det klart att Stephen Barclay blir kvar som brexitminister.

Direktrapportering

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset