Hem
Illustrationsbild. (JOE RAEDLE / TT NYHETSBYRÅN)

Nya rönen kan revolutionera hur vi färgsätter vår mat

Forskare i Nya Zeeland har upptäckt ett nytt sorts färgpigment som kan öppna dörren för mer naturlig färgsättning av vår mat, rapporterar sajten Nutraingredients. Färgämnet har fått namnet auronidin och har hittats i levermossor.

– Det finns ett enormt intresse bland mat- och dryckesföretag att hitta naturliga växbaserade färgämnen för att ersätta de syntetiska ämnen som man använder i mat, eftersom konsumenten gärna vill undvika detta, säger Nick Albert, en av forskarna bakom studien som genomförts vid Nya Zeelands forskningsinstitut för växter och mat.

Enligt forskarna har pigmentet större möjlighet att tackla de utmaningar som många andra färgämnen från naturen medför, som hur ämnet löser sig i vatten och hur stabilt dess ph-värde är.

I nuläget behövs mer forskning för att se om ämnet är användbart i mat och dryck men jämfört med antocyanin, det färgämne som finns hos växter som man oftast använder, kan auronidin erbjuda ett bredare spektrum av färger.

Det handlar om gult, rött och lila med en stabil ph-balans och som enligt Nick Albert är eftertraktade på marknaden.

bakgrund
 
Levermossor
Wikipedia (sv)
Levermossor (Marchantiophyta) är små och blir lätt förbisedda. Den könliga generationen (gametofyten) är antingen bålformig eller uppdelad i stam och blad. I det senare fallet liknar de bladmossor, men bladen saknar nerv. Levermossor har inga rötter i egentlig mening, men undersidan är försedd med rhizoider. Cellerna innehåller oljedroppar. Levermossor har varken blommor eller frön. Den sporbärande generationen (sporofyten) är en skaftad kapsel som växer på moderplantan. Kapseln spricker upp när sporerna mognat och sprids med hygroskopiska trådar som kallas elatärer.Det finns ungefär 5000 arter av levermossor varav cirka 270 finns i Sverige. De är vanligast funna på fuktiga och skuggiga platser, där de kan täcka stora markytor. De kan också förekomma på stenar och träd. Det gamla namnet på levermossor var Hepaticae.

Läs också

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Ämnet som vi nu tar oss an är “Framtidens mat”, där vi under två veckors tid tittar närmare på vilken mat vi kommer att äta i framtiden, hur den ska produceras och hur sättet vi äter påverkar vår omvärld. Har du tips, idéer eller andra tankar om Omni Passion? Mejla redaktion@omni.se

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen