Nya rönen kan revolutionera hur vi färgsätter vår mat
Forskare i Nya Zeeland har upptäckt ett nytt sorts färgpigment som kan öppna dörren för mer naturlig färgsättning av vår mat, rapporterar sajten Nutraingredients. Färgämnet har fått namnet auronidin och har hittats i levermossor.
– Det finns ett enormt intresse bland mat- och dryckesföretag att hitta naturliga växbaserade färgämnen för att ersätta de syntetiska ämnen som man använder i mat, eftersom konsumenten gärna vill undvika detta, säger Nick Albert, en av forskarna bakom studien som genomförts vid Nya Zeelands forskningsinstitut för växter och mat.
Enligt forskarna har pigmentet större möjlighet att tackla de utmaningar som många andra färgämnen från naturen medför, som hur ämnet löser sig i vatten och hur stabilt dess ph-värde är.
I nuläget behövs mer forskning för att se om ämnet är användbart i mat och dryck men jämfört med antocyanin, det färgämne som finns hos växter som man oftast använder, kan auronidin erbjuda ett bredare spektrum av färger.
Det handlar om gult, rött och lila med en stabil ph-balans och som enligt Nick Albert är eftertraktade på marknaden.
Läs också
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Ämnet som vi nu tar oss an är “Framtidens mat”, där vi under två veckors tid tittar närmare på vilken mat vi kommer att äta i framtiden, hur den ska produceras och hur sättet vi äter påverkar vår omvärld. Har du tips, idéer eller andra tankar om Omni Passion? Mejla redaktion@omni.se