Oatly-arvingen storsatsar på hållbart protein
Oatly-arvingen Eric Öste satsar stort på framtidens hållbara protein med sitt bolag Cirkulär, rapporterar Sydsvenskan.
– Vi har en omsättningspotential på tio miljarder kronor, säger han till tidningen.
Genom att använda fermenterad svamp och sulfitlut – en restprodukt från pappersindustrin – har bolaget utvecklat en proteinrik biomassa för livsmedel och djurfoder.
Efter framgångsrik testproduktion vid en pilotanläggning i Nymölla planerar nu Cirkulär att bygga en fullskalig fabrik i Europa, med en investering på flera hundra miljoner kronor.
bakgrund
Oatly
Wikipedia (sv)
Oatly Group AB, tidigare Ceba Foods AB, är ett svenskt livsmedelsföretag med huvudkontor i Malmö och produktionsanläggning i Landskrona och med rötter från Lunds universitet. Företaget har även delar av sin produktion av kylvaror i Tyskland. Sedan 20 maj 2021 är företaget noterat på Nasdaq-börsen i New York.
Oatly utvecklar, producerar och marknadsför bland annat havrebaserade drycker och glass. Produkterna är fria från mjölk och sojaprotein. Företagets produkter säljs i Sverige och i ett 20-tal länder under varumärket Oatly.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen