Anhängare av en ny folkomröstning utanför parlamentet. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Parlamentet röstade nej till en ny brexitomröstning

Det brittiska parlamentet avslog på torsdagskvällen ett förslag om att utlysa en ny folkomröstning om brexit. Förslaget var ett tillägg till motionen om att be EU om en senareläggning av brexit, i syfte att hålla en ny folkomröstning.

Bara 85 ledamöter stödde förslaget medan 334 röstade mot det, ett hårt slag mot dem som driver frågan om att folket bör rådfrågas på nytt.

Labour valde att inte rösta eftersom partiet ansåg att det var fel tidpunkt att fatta beslut om en ny folkomröstning. Men även om samtliga Laboutledarmöter röstat för förslaget hade det fallit.

Live-rapporter

Läs mer

Läs mer

Toppnyheter

Illustrationsbild/Håkan Boberg. TT
Restaurangmordet i Gislaved

Polischefen: ”Tycks vara ett rånförsök som gått snett”

Gårdagens mord på en restaurang i centrala Gislaved tycks ha varit ett rånförsök som gått snett. Det säger lokalpolisområdeschef Håkan Boberg till SVT Nyheter.

– Det är märkligt att man försöker sig på en sådan här sak med tanke på hur mycket folk det fanns på platsen och riskerna, säger han.

Enligt de Gislavedsbor som SVT har pratat med ska restaurangen som utsattes för rånförsöket ha varit kontantfri.

Mannen som dog var en restauranggäst i 60-årsåldern.

3 tim
Illustrationsbild. Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gislavedsbor i chock efter mordet: ”Man blir rädd”

Många av Gislavedsborna är omskakade efter gårdagskvällens rånförsök mot en restaurang som slutade med att en man misshandlades till döds, rapporterar SVT Nyheter.

– Jag tycker det är fruktansvärt att sådant kan hända i en så här liten ort. Jag är stum. Man blir rädd när man hör sådant här, säger Jan Carlsson.

Småbarnsmamman Charlotte Holmé flyttade från Göteborg till Gislaved för att få mer lugn. Hennes familj bor med utsikt över torget där restaurangen ligger.

– Vi var på restaurangen i går på dagen, så det var väldigt nära in på, säger hon.

4 tim
Avspärrningen i Gislaved.  Dejana Pasic/P4 Jönköping
undefined

Misstänkta kan ha fångats på film under flykten

De tre personer som jagas av polis misstänkta för att ha mördat en man på en hotellrestaurang i Gislaved kan ha fångats på film, det säger polisens presstalesperson Monica Bergström till Kvällsposten.

Den misstänkta trion flydde från platsen till fots och nu undersöker polisen om flykten har fångats på övervakningskameror.

Polisen tror att det rör sig om ett rån som gick snett. Vittnen säger att mannen försökte gå emellan, skriver Aftonbladet.

Idag 09:24
Läs mer om Restaurangmordet i Gislaved
Kraftiga vindar vid Öresundsbrons kust. TT
Vintervädret

Hårda vindarna tros avta först under morgondagen

De hårda vindar som drabbat Skåne under söndagen tros kulminera under kvällen och lugna ner sig under måndagen, skriver TT. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar och flera orter i länet har drabbats av strömavbrott.

Vädret har också ställt till det för tågtrafiken. Öresundsbron har stängts, öppnat och stängts igen under dagen. Sedan 20-tiden är bron öppen, men kan komma att stängas igen med kort varsel under kvällen.

13 min
Omkullblåst träd i Malmö på söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tågstopp och strömavbrott efter hårda vindar i Skåne

Hårt väder längs kusterna i Skåne har lett till inställda tåg och strömavbrott, skriver flera medier.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar under söndagen. Samtliga tåg mellan Hyllie och Ystad/Simrishamn har ställts in för resten av dygnet och i Eslöv och Höör blev nästan 2 000 hushåll strömlösa vid 14-tiden.

– Det kommer att gå upp mot 23-24 sekundmeter nära kusten, säger jourhavande meteorolog Charlotta Eriksson till Sydsvenskan.

Idag 14:41
Läs mer om Vintervädret
Demonstranter i Hongkong, arkivbild. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Långläsning

Vardagen helt politiserad i proteströrelsens Hongkong

På familjemiddagar, på sociala medier och på gatorna – bland taxichaufförer, butiksinnehavare och hotellpersonal. Politiken har tagit över alla platser och samtal i Hongkong, skriver New Yorkers Jiayang Fan i ett långt reportage om förändringen som staden genomgått på ett år.

Att öppna munnen tolkas lätt som ett ställningstagande. ”Om jag talade mandarin antog människor att mina sympatier låg hos Peking, om jag talade engelska var jag helt klart en västerländsk liberal fiende till kommuniststyret”, skriver hon och beskriver hur sprickan gör att invånare lagt om sin vardag.

I den polariserade atmosfären är det inte längre självklart att gå till vissa affärer eller restauranger – tycker ägaren som du? Appar och grupper på sociala medier där näringsverksamheter listas som blå eller gula, regeringsvänliga respektive demokratiivrande, förenklar navigeringen samtidigt som klyftan växer.

Läs texten i länken nedan.

1 tim
Bild från utkanterna av Kabul 2011. Arkivbild. Dar Yasin / SCANPIX
undefined

Så ljög USA om sitt krig i Afghanistan i 18 års tid

Amerikanska myndigheter har systematiskt förskönat och talat osanning om kriget i Afghanistan sedan det inleddes 2001. Det visar läckta dokument som Washington Post tagit del av.

I en lång text går tidningen igenom flera påståenden från amerikanska tjänstemän och makthavare, inklusive George W Bushs försvarsminister Donald Rumsfeld och president Barack Obama. Dokumenten visar att påståendena gjordes mot bättre vetande.

Läs texten via länken nedan.

Idag 06:05
Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tatueringar var inne redan på 1800-talet i England

I åtminstone 6 000 år har människor världen över och från olika kulturer haft för vana att dekorera sina kroppar med tatueringar. I England på 1800-talet började utsmyckningarna att ses som kännetecken för kriminella och andra med ”dåligt rykte”, som med sina tatueringar ansågs visa vilket gäng man tillhörde.

Men enligt ett långt reportage i The Conversation var budskapen i många av de dömdas tatueringar i stället positiva och högst fashionabla. På den tiden var tatueringar heller inte något endast för brottslingar, sjömän och soldater, utan mer socialt accepterat i det viktorianska England än vad man tidigare trott.

Läs texten i länken nedan.

Idag 06:05
Läs mer om Långläsning
Finlands miljöminister Krista Mikkonen, Carolina Schmidt, John Kerry/Jennifer Morgan, Greenpeace/urfolksrepresentanten Sonia Guajajara/Greta Thunberg/Laurence Tubiana/Antonio Guterres. TT
Klimatmötet i Madrid

Urvattnat men inte total besvikelse – så reagerar nyckelaktörer på mötet

Resultatet av klimatmötet i Madrid blev urvattnat då länderna inte kunde enas om synen på utsläppshandel. Däremot uteblev det totala fiaskot eftersom man kom överens om att klimatlöften ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

BBC har sammanställt reaktioner från några av det utdragna mötets nyckelaktörer. En av dem som uttrycker besvikelse är FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Det internationella samfundet gick miste om en viktig möjlighet att visa höjda ambitioner kring begränsning, omställning och finansiering när det gäller klimatkrisen, säger han i ett uttalande.

Chiles miljöminister och klimatmötets ordförande Carolina Schmidt säger att nya generationer förväntar sig mer. Laurence Tubiana, en av arkitekterna bakom Parisavtalet, anser att tunga aktörer inte levt upp till förväntningarna vid mötet. Hon tillskriver de framgångar som ändå skett till ”en progressiv allians” bestående av små önationer och europeiska, afrikanska och latinamerikanska länder.

5 tim
Klimatmötet i Madrid. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klimatmötet över – enades inte om viktigaste frågan

Klimatmötet i Madrid kommer inte överens i mötets nyckelfråga om framtida utsläppshandel, rapporterar DN och SvD. Det beslutet skjuts i stället fram till nästa års klimatmöte i Glasgow i Skottland.

Nu är slutförhandlingarna i Madrid över efter rekordlång övertid. I styrdokumentet finns bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas, skriver TT.

Idag 12:10
Isabella Lövin TT
undefined

Missnöjd Lövin: Vi klarar inte ens av att nå minimum

Klimatminister Isabella Lövin (MP) är besviken över att FN:s klimatmöte inte kunde enas kring nya regler för utsläppshandel. Till TT säger hon att frågan är ett ”minimum” för att visa att man kan lyckas genomföra Parisavtalet och att frågan nu skjuts upp ser hon som ett resultat av att USA är på väg att lämna avtalet.

Hon tror inte att klimataktivister, forskare och företag är nöjda med vad politikerna åstadkommit på mötet.

– Jag tror att man känner besvikelse över att vi inte kunde komma överens om något så enkelt som bokföringsregler.

Idag 13:15
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Brexit Valet i Storbritannien
Boris Johnson äter paj ombord på kampanjbussen i Derby. Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

En av tre ministrar kan ryka – för att sätta fokus på Torypartiets arbetarväljare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar en massiv ommöblering av regeringen efter EU-utträdet i januari, rapporterar Sunday Times med hänvisning till källor. Enligt tidningen kan upp till en tredjedel av toppskiktet sparkas. Syftet är att ge plats åt politiker som ska främja intressen från de väljare ur arbetarklassen som gav Johnson en storseger i fredagens val.

Samtidigt uppges Johnson planera en sammanslagning av handels- och näringsdepartementen, samt upprätta ett särskilt departement för gräns- och migrationsfrågor, separat från inrikesdepartementet.

Inga större politiska omstuvningar väntas däremot de kommande dagarna, enligt Sunday Times.

4 tim
Jeremy Corbyn/Bernie Sanders TT
undefined

Analys: Revolutionsdröm dog i Labours krasch

Efter socialdemokratiska Labours katastrofval i Storbriannien ställer sig nu The Guardians Simon Tisdall frågan: Hur ska europeiska och amerikanska vänstern nu gå vidare? Efter Jeremy Corbyns framgångar i valet 2017 började vissa drömma om att han och bland annat Bernie Sanders i USA skulle gå i bräschen för en vänsterrevolution.

Så blev det inte, konstaterar Tisdall. Labour misslyckades med sin radikala reformpolitik. Många demokrater i USA väljer hellre en feg medelväg av fruktan för att mer vänsterpolitik skulle ge Trump en ny seger, skriver Simon Tisdall.

Han ser därför två framtida alternativ – antingen går luften ur hela vänsterrörelsen eller så kanske viljan för revolution blir ännu starkare.

Idag 14:12
Michael Gove. BEN STANSALL / AFP
undefined

Gove: Parlamentet ska snart få rösta om brexitlag

Boris Johnsons nya regering kommer att fokusera fullt ut på att genomföra brexit senast 31 januari, säger ministern Michael Gove, som ansvarar för arbetet inför en eventuell hård brexit, till Sky News. Enligt honom kommer parlamentet snart att få rösta om WAB, som står för Withdrawal agreement bill, och är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Dessutom utesluter Gove att regeringen kommer att godkänna en ny folkomröstning om skotsk självständighet.

Idag 09:36
Läs mer om Brexit