PFAS ökar i frukt och grönt: ”Oroväckande”
Andelen frukt och grönsaker som innehåller rester av PFAS-kemikalier har ökat kraftigt under en tioårsperiod. Det visar en sammanställning från organisationen Pesticide Action Network, PAN, skriver TT.
PFAS används i bland annat en del bekämpningsmedel och det leder till att den mat vi äter kan innehålla rester av kemikalierna.
Eva Roubinet, expert på ekologisk växtodling och biologisk mångfald på Krav, säger att användningen av PFAS-bekämpningsmedel ökar.
– Det är oroväckande, säger hon till nyhetsbyrån.
För att minska mängden PFAS man får i sig är rådet att äta så varierat som möjligt, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.
bakgrund
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS)
Wikipedia (sv)
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), kallas också per- och polyfluorerade ämnen eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för mer än 4 700 industriellt framställda kemikalier.PFAS har vatten-, fett- och smutsavstötande egenskaper och används bland annat i brandskum, för att impregnera kläder, i stekpannor, i kosmetika och för hudvård. Det är en stor och komplex grupp ämnen, som har använts sedan 1950-talet.Vissa PFAS-ämnen har hälso- och miljöskadliga effekter. PFAS är idag spritt överallt i naturen och har kallats "giftiga evighetskemikalier", då de är mycket svåra att bryta ner. Redan 1968 varnade Hans Palmstierna för ett då nytt miljögift, fluorerade plaster (det som idag kallas PFAS). Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet, har kallat PFAS för vår tids motsvarighet till DDT.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen