Hem
Illustrationsbild. Henrik Montgomery / TT / TT Nyhetsbyrån

PFAS ökar i frukt och grönt: ”Oroväckande”

Andelen frukt och grönsaker som innehåller rester av PFAS-kemikalier har ökat kraftigt under en tioårsperiod. Det visar en sammanställning från organisationen Pesticide Action Network, PAN, skriver TT.

PFAS används i bland annat en del bekämpningsmedel och det leder till att den mat vi äter kan innehålla rester av kemikalierna.

Eva Roubinet, expert på ekologisk växtodling och biologisk mångfald på Krav, säger att användningen av PFAS-bekämpningsmedel ökar.

– Det är oroväckande, säger hon till nyhetsbyrån.

För att minska mängden PFAS man får i sig är rådet att äta så varierat som möjligt, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons