Arkivbild. Ina Fassbender / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
E-handelslyftet

Prognos: Över var tredje julklapp köps på nätet

Svenskarna väntas köpa julklappar för ungefär 23 miljarder kronor i år, varav 8 miljarder via e-handel. Det framgår av Postnords prognos som baseras på kommande E-barometern.
Det är en ökning med 15 procent från förra året då julklappar e-handlades för 7 miljarder kronor.
E-handeln är mest populär bland åldrarna 30 till 49, där 80 procent av svenskarna har svarat att de tänker köpa sina klappar på nätet.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Tankesmedjans rapport: Partiet var för spretigt

Den fackliga tankesmedjan Katalys menar att Socialdemokraterna var för spretigt under valrörelsen och sträckte sig åt alla håll på den politiska skalan som kallas GAL-TAN.
– Det fanns många bra jämlikhets- och vänsterförslag i den ekonomiska politiken, men de hamnade hela tiden i skymundan för de tuffare tagen, säger Enna Gerin som är en av de som tagit fram rapporten.
Katalys har gått igenom alla utspel som gjorts från partiet under valrörelsen och konstaterar att de gjort ett katastrofval.

5 min
Jenny Madestam, statsvetare. SVT.
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Madestam: Debatten borde ha kommit före valet

De splittrade alliansledarna tappar stort i förtroende till följd av det utdragna regeringsbildandet. Det är inte märkligt, men inget man behöver vara orolig över sa statsvetaren i Jenny Madestam när hon gästade SVT:s Agenda.
– Är det någon demokrati som borde kunna stå på pall för det här så är det den svenska, sa Madestam, som konstaterade att demokratin nu testas på allvar.
Hon sa vidare att det som pågår är en viktig politisk debatt.
– Men jag önskar att den hade kommit före valet.
Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, menade att det är viktigt att statsministeromröstningarna nu kommit igång.
– Det gör det lättare för partiledarna att röra på sig, sa han.

Igår 20:50
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Katalys: Räddningen för S är vänsterpopulismen

Opinion S har sedan 1990-talet fört en ekonomisk politik som helt kapitulerat inför nyliberalismen, och nu utmanas också partier på riktigt av SD om rollen som det stora arbetarpartiet, skriver Enna Gerin och Daniel Suhonen, vid fackliga tankesmedjan Katalys på DN Debatt.
För att vända detta bör S bli mer vänsterpopulistiskt, anser de. Med inspiration från Jeremy Corbyn och Bernie Sanders bör S bland annat driva på för en reformerad finanspolitik, höjda skattekvoter och ett nytt pensionssystem.
Dessutom bör partiet på nytt väcka liv i gräsrötterna, och lyssna på dem, anser debattörerna:
”Partiets ledning måste sluta att betrakta medlemmarna och deras åsikter som en belastning.”

Igår 21:21
Läs mer om Valet 2018
Bennett och justitieminister Ayelet Shaked i Knesset på måndagen. THOMAS COEX / AFP
Israel-Palestina-konflikten

Utbildningsminister avgår inte – nyval mer avlägset

Israels utbildningsminister Naftali Bennett blir kvar i regeringen, rapporterar AFP.
Bennett har tidigare hotat med att fälla regeringen och driva landet till nyval om han inte fick ta över försvarsministerposten efter avgående Avigdor Lieberman. Nu säger utbildningsministern att han är beredd att ge premiärminister Benjamin Netanyahu tid att få politiken på rätt kurs igen.
Samtidigt riktade Bennett skarp kritik mot Netanyahu, skriver Haaretz.
– Något dåligt händer på insidan, under det senaste decennierna av Netanyahu-regeringar har Israel slutat vinna, sa han enligt tidningen.

2 tim
Benjamin Netanyahu CORINNA KERN / TT NYHETSBYRÅN
Israel-Palestina-konflikten

Benjamin Netanyahu i tal: ”Oansvarigt att hålla nyval”

Det vore oansvarigt att i nuläget utlysa nyval i Israel. Det sa premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal till nationen på söndagskvällen.
Netanyahu meddelar också att han tänker fortsätta försöken att övertyga sina koalitionspartners om att inte fälla regeringen.
Under eftermiddagen har Netanyahu träffat finansminister Moshe Kahlon för att avvärja hotet om ett nyval. Mötet var enligt finansdepartementet ”resultatlöst” och de båda ska träffas igen i veckan, skriver AFP.
Pressen på premiärministern har varit stor efter att försvarsministern Avigdor Lieberman avgick i veckan i protest mot en enligt honom för svag politik i Palestinafrågan.
Netanyahu säger i sitt tal att han själv tänker ta över försvarsministerns arbetsuppgifter. Utbildningsministern Naftali Bennett har hotat med att fälla regeringen om han inte får ta Liebermans post.

Igår 18:42
Jared Kushner har lett arbetet med att ta fram fredsplanen. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Israel-Palestina-konflikten

USA:s fredsplan nästan klar – Israelkrisen kan påverka

Den fredsplan för Mellanöstern som Donald Trumps administration har arbetat med i två år kommer att vara klar att läggas fram inom kort, rapporterar Axios. I veckan kommer presidenten att hålla ett avgörande möte med sina nationella och utrikespolitiska rådgivare, uppger källor.
Frågan kompliceras av den uppblossade regeringskrisen i Israel. Utrikesminister Avigdor Lieberman avgick förra veckan och premiärminister Benjamin Netanyahu pressas att utlysa nyval.
Utvecklingen kan påverka tidpunkten för när fredsplanen offentliggörs, uppger källor för Axios.
Blir det ett nyval uppges David Friedman, USA:s Israelambassadör, vilja vänta till efteråt med att lägga fram planen. Orsaken ska vara att han inte vill riskera att nyvalet blir till en slags folkomröstning om USA:s plan.

Igår 18:30
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Brexit Förhandlingarna
Ann Linde (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Linde: Olika syn på vad britterna ska få ta del av

På måndagen väntas EU-ministrarna ge klartecken för brexitavtalet, trots att vissa EU-länder fortfarande har invändningar, skriver Direkt.
EU- och handelsminister Ann Linde (S) menar att man från svensk sida vill se en så lång övergångsperiod som möjligt. Man hoppas även på ett avtal som förutom handel innefattar bland annat terroristbekämpning, forskning och utbildning.
– Där finns det olika syn bland EU-länderna. Hur stor del av EU-samarbetet kan man få om man står utanför? säger hon enligt Direkt.

2 tim
Theresa May lämnar en tv-studio på söndagen. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Parlamentsledamot: Blir en avgörande dag för May

Storbritanniens premiärminister Theresa May står inför en avgörande dag när revolterande parlamentsledamöter försöker få till en misstroendeomröstning mot henne. Det säger Torypolitikern Simon Clarce till BBC Radio.
Det är oklart om Mays motståndare lyckats samla ihop tillräckligt många namn för att dra igång en misstroendeomröstning mot henne. Reuters rapporterar, med hänvisning till EU-kritiska The Sun, att Mays motståndare fortfarande behöver samla ihop ytterligare sex brev för att komma upp i de 48 som krävs. I helgen kom uppgifter som sa att man hade 48 brev.
De kvarvarande EU-ländernas EU-ministrar väntas i dag ge klartecken till avtalet, det säger Sveriges EU-minister Ann Linde säger till journalister i Bryssel, även om hon framhåller att vissa länder fortfarande har invändningar.
Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier varnar för ändringar i avtalet.
– Jag är säker på att om man försöker sig på ändringar på ett ställe i det här paketet så kommer det att göras försök att ändra på annat också.

3 tim
Arkivbild: Michel Barnier hälsar på Theresa May. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

EU-förhandlaren: Övergång kan förlängas till 2022

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier har lyft idén att den brittiska övergångsfasen i samband med brexit ska förlängas till år 2022. Det rapporterar flera brittiska medier.
Förslaget skulle innebära två extra år att förhandla kring hur de framtida handelsrelationerna skulle se ut, men skulle samtidigt innebära att Storbritannien måsta följa EU-regler och betala medlemsavgift under samma period – något som lär reta upp brexitförespråkare inom Theresa Mays Toryparti, konstaterar The Guardian.
Den nuvarande övergångsperioden är satt till 21 månader och löper ut vid slutet av år 2020.

6 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund