Bild från manifestationen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Protest mot M/KD-budget: ”Den gynnar bara de rika”

Politiker, organisationer och väljare samlades på söndagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot M:s och KD:s budget, skriver TT.

Bland talarna fanns bland andra Jonas Sjöstedt (V), Alice Bah Kuhnke (MP) och företrädare för organisationer som Fältbiologerna och Jordens vänner.

– Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika, säger demonstranten Agnes Lansrot.

Liknande demonstrationer hålls under dagen även i Lund och Visby – och på onsdag i Göteborg, Umeå och Örebro.

Toppnyheter

Jan Ohlsson Google Maps/TT
undefined

Expert: Flygplatsen omges av stup – svår att landa på

Flygplatsen i södra Indien där olyckan ägde rum är ökänd för att vara svår att landa på, säger flygexperten Jan Ohlsson till Expressen.

– Den är ökänd som svår därför att den ligger på en bergstopp med stup i båda ändar, säger han och tillägger att det kan bli extra svårt att landa om landningsbanan är våt.

Regeringstjänstemannen Amitabh Kant ger en liknande bild av vad som kan ha orsakat olyckan. I en intervju med NDTV som citeras av Sky News säger han landningsbanan har djupa stup på båda sidor, vilket gör det svårt att landa där.

– Olyckan ägde rum på grund av svåra regn och dålig sikt. Det här är verkligen tragiskt, säger han.

20 min
Air India Express-planet som kraschade i Kozhikode i delstaten Kerala.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet skulle flyga hem strandsatta gästarbetare

Flygplanet som kraschade på en flygplats i södra Indien på fredagen hade hyrts in av regeringen för att flyga hem indiska medborgare som blivit strandsatta utomlands på grund av coronaviruset, rapporterar Reuters.

Enligt Dagens Nyheter var många av passagerarna gästarbetare som blivit av med sina jobb på grund av pandemin.

Flygplanet kom från Dubai och kraschade när det försökte landa på flygplatsen i staden Kozhikode i södra Indien.

4 min
Läs mer om Flygkraschen i Indien
Två män ser på förödelsen efter explosionerna i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

Domare varnades om farliga ämnet 2016 – tyckte inte det var hans ansvar

Personer inom den libanesiska regeringen och rättsväsendet informerades om farorna med det ammoniumnitrat som förvarades i Beiruts hamn och som låg bakom tisdagens katastrof. Det visar dokument som CNN har tagit del av.

Tv-kanalen rapporterar att tulltjänstemän upprepade gånger varnade en domare i Beirut om det farliga ämnet mellan 2016 och 2017, men fick som svar att man behövde ”föra en diskussion” om huruvida fartyget och lasten låg inom domstolens jurisdiktion.

Besättningen ombord på det ryska fartyg som förde ämnet till hamnen har sagt att de var på väg till Moçambique. Men hamnchefen i Beira i Moçambique, António Libombo, säger till den portugisiska nyhetstjänsten Lusa att han inte fått någon notifikation om att ett fartyg med den lasten var på väg till landet vid den tidpunkten, skriver CNN.

– Normalt sett, innan ett fartyg anländer, så får vi ett meddelande, säger han.

3 tim
Anhöriga till en löjtnant som  dött i explosionen. Mohammed Zaatari / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB skickar experter till Beirut – är framme i natt

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, kommer att skicka personal till Libanon efter den stora explosionen i Beirut, rapporterar TT.

Sverige kommer i en gemensam insats med flera länder skicka tre experter till det drabbade området. En miljöexpert och två experter inom informationsinhämtning och logistik väntas vara framme i Beirut i natt.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett mejl till TT att han är stolt över att Sverige kan visa solidaritet med Libanon i denna svåra stund. Sedan tidigare är det bestämt att Sverige ska skicka sjukvårdsmateriel till Beirut.

2 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron tillsammans med Libanons president Michel Aoun på flygplatsen i Beirut.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Libanons president avvisar krav på utländsk utredning

Libanons president Michel Aoun avvisar kraven på en internationell utredning av explosionerna i Beirut, rapporterar AFP.

I ett inlägg på Facebook skriver han att ”målet bakom kraven på en internationell utredning av hamnfrågan är en urlakning av sanningen”.

Uttalandet kommer samtidigt som ilskan växer bland libaneser, som menar att oaktsamhet och utbredd korruption inom landets politiska elit bär skulden för olyckan. Aoun sa tidigare under fredagen att han tror att explosionen i hamnen kan vara orsakad antingen av oaktsamhet eller en robotattack.

3 tim
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i Sverige
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Minus i coronastatistiken efter Dalarnas justering

Under fredagen hade Sverige ett minustal i dygnsstatistiken över antalet döda i covid-19. Detta beror på att Region Dalarna gjort en justering, rapporterar Aftonbladet.

Theresa Granqvist är presskommunikatör för regionen och hon förklarar att man nyligen har kvalitetssäkrat siffrorna och att man då såg att tre dödsfall skulle räknas bort.

– Det var så länge sedan de hade covid-19 att det inte var dödsorsaken, säger hon.

Alla som dör inom 30 dagar efter att de har diagnosticerats med covid-19 räknas in i coronastatistiken.

2 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: Knappt hälften med antikroppar symtomfria

Av den vårdpersonal på äldreboenden som testat positivt för antikroppar i Stockholm uppgav 46,5 procent att de inte hade upplevt några sjukdomssymtom, rapporterar SvD.

– Sedan kan man föreställa sig att det finns några som av ekonomiska eller anställningsmässiga skäl har mörkat symtom, säger Åke Lundkvist som är professor i virologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Infection Ecology and Epidemiology och är en av de första i sitt slag. Forskarna har tagit del av sekundärdata av tester som har genomförts av läkare på personal på boendena.

Idag 09:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

5 tim
Kvinna med munskydd i Oslo.  Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska experter kräver munskyddstvång – kan förhindra ny nedstängning

Efter ökad smittspridning av coronaviruset i Norge krävs ett munskyddstvång. Det menar experter som norska Dagbladet pratat med.

– Rekommendationerna är för mjuka, säger professor Jörn Klein till tidningen.

Han menar att utvecklingen är ”väldigt bekymrande” och att ett krav på munskydd kan förhindra ytterligare en nedstängning.

Samtidigt säger hälsominister Bent Høie enligt NTB att ett tvång inte är aktuellt. Däremot kan nya rekommendationer om munskydd komma att presenteras.

Idag 06:00
Läs mer om Coronaviruset
En kvinna argumenterar med poliser som blockerar vägen för en grupp demonstranter i Slutsk, Belarus.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

”Kan bli det smutsigaste valet någonsin i Belarus”

Trots de stora demonstrationerna och det ökade trycket från oppositionen i Belarus är inget maktskifte att vänta efter valet på söndag, säger experter till nyhetsbyrån TT.

Belaruskännaren Ingmar Oldberg säger att president Aleksandr Lukasjenko lär klamra sig fast vid makten med alla möjliga medel.

– Han kommer klara det hela genom först fusk och i andra hand våld, säger Oldberg och tillägger:

– Detta kan bli det smutsigaste valet någonsin.

Inför valet har en trio av kvinnor tornat upp sig som motståndare mot Lukasjenko samtidigt som stora protester förekommit runt om i landet.

4 tim
Tichanovskajas supportrar under en demonstration.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-länder sätter press på Lukasjenko inför valet

Utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen uppmanar Belarus president Aleksandr Lukasjenko att se till att valet på söndag blir rättvist och fritt, rapporterar AFP.

I ett gemensamt uttalande skriver de att de ser med ”stor oro” på utvecklingen i landet.

De senaste fyra val som hållits i landet har fått underkänt av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och organisationen har i år inte blivit inbjuden för att observera att röstningen går rätt till.

Lukasjenkos främsta motståndare i valet heter Svetlana Tichanovskaja. Hon bestämde sig för att kandidera till presidentposten efter att hennes man, Sergej Tichanovskij, greps då han försökte kandidera i valet.

4 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus