Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Järvaveckan 2018

”Psykisk ohälsa är vår tids stora folkhälsoproblem”

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se en bred samling för att minska självmorden i Sverige. Han föreslår att staten ska bidra med tre kronor för varje krona som samlas in frivilligt till stödorganisationer.

– Hade det handlat om dödligheten i trafiken hade vi investerat massivt, men detta är svårare, sa han i sitt tal på Järvaveckan.

– Vårt tids folkhälsoproblem handlar inte om folkhälsa eller brutna ben, sa Kristersson, och berättade om tre unga män i hans egen närhet som tagit sina liv.

– Och det här är naturligtvis ingen partipolitisk fråga. Jag kommer inte heller göra den till det, tillade han.

Han efterlyste engagemang från anhöriga, professionella, politiker och vanliga människor som vill bidra men presenterade inga konkreta politiska förslag för att förbättra arbetet mot självmord.

Toppnyheter

Arkivbild.  TT
Materielbristen på sjukhusen

Materielkrisen fortsätter: Fler operationer ställs in

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer även under torsdag och fredag på grund av materielbristen, enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala. Bara akuta operationer genomförs.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att ha både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor, säger chefsläkare Göran Günther.

Materielproblemen inom Region Uppsala och flera andra regioner började i förra veckan. De har alla bytt till en och samma leverantör nyligen. Sedan i fredags har alla operationer som inte varit akuta på Akademiska ställts in.

2 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Risker för vården nämndes inte inför leverantörsbyte

I den riskanalys som Region Uppsala och flera andra regioner gjorde inför bytet av materielleverantör omnämndes inga konsekvenser för vården, utöver att begreppet ”patientsäkerhet” går att läsa på ett ställe, rapporterar UNT.

I analysen pekas 20 risker med olika stor sannolikhet ut. En risk som anges är att leverantören Apotekstjänst inte klarar av att ”leverera tillräcklig volym inom överskådlig framtid". Den risken antogs ha låg sannolikhet.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd med ansvar för sjukhusfrågorna i Uppsala, säger till tidningen att hon ser stora brister i analysen.

9 min
Arkivbilder TT
undefined

Sjukhus varnades för risker med materielbrist i somras

Redan i somras kom varningar om att bristen på sjukvårdsmateriel kunde bli ett problem på Akademiska sjukhuset i Uppsala, rapporterar P4 Uppland.

Fem regioner upplever nu en materielbrist vilket beror på ett byte av leverantör. Regionerna som samarbetar gjorde en gemensam riskanalys med både den gamla och den nya leverantören under sommaren, vilket visade att det var hög risk för förseningar och felaktiga lagersaldon.

– Det finns med i det här, att det kan bli förseningar i inleverans och så. Men inte i närheten av de här konsekvenserna, säger Petter Karlsson som är inköpschef för region Uppsala till radion.

4 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Erdogan utesluter samtal: ”En terrororganisation”

Turkiets president Erdogan utesluter bestämt förhandlingar med de kurdiskledda SDF-styrkorna i Syrien, efter att USA begärt eldupphör, rapporterar AFP.

– Det har aldrig funnits ett sådant läge i republiken Turkiets historia där man suttit ned vid samma bord som en terrororganisation, säger Erdogan i ett tal i parlamentet, enligt AFP.

Samtidigt uppmanar han de kurdiska styrkorna att lägga ned sina vapen och dra sig tillbaka.

9 min
Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. SPUTNIK / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan säger ja till möte – träffar Putin inom kort

Putins invit till Turkiets president Erdogan att komma till Moskva för att diskutera offensiven i Syrien har accepterats av den turkiske ledaren, rapporterar AFP.

Enligt flera medier kommer mötet mellan ledarna att ske i slutet av oktober.

Mötet ska ha bestämts när Putin och Erdogan diskuterade konflikten under ett telefonsamtal, skriver Reuters.

Samtidigt säger Erdogan nej till USA:s uppmaning om eldupphör i norra Syrien.

4 tim
Johan Pehrson och Juno Blom. TT
undefined

L varnar: Sverige måste rusta för IS-återvändarna

Opinion Turkiets krigföring i Syrien riskerar att få konsekvenser i Sverige eftersom IS-terrorister kan komma att fly eller släppas fria och återvända hit, varnar Liberalerna på SvD:s debattsida. Nu kräver partiet krafttag av regeringen.

”Sverige måste säkerställa att polisen kan vidta åtgärder”, skriver partisekreteraren Juno Blom och rättspolitiske talespersonen Johan Pehrson.

Blom och Pehrson pekar på att flera hundra personer rest från Sverige till Mellanöstern för att ”stödja eller delta i terrorsekten IS dödande” och att rekryteringen fortsätter i utsatta områden och i fängelser och skolor.

Bland annat föreslår L mer resurser till polisen, skärpta straff och ett helhetsgrepp mot radikalisering.

”Mördare, slavhandlare och våldtäktsmän ska inte få gå fria”, skriver de.

3 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Annie Lööf  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledardebatten i riksdagen

Just nu: ”Kommuner vill ha generella statsbidrag”

Partiföreträdarna för de åtta riksdagspartierna möts nu i en partiledardebatt i riksdagen. Vård, skola, omsorg, arbetslöshet, kriminalitet och integration är några av de ämnena som behandlas.

Centerpartiets Annie Lööf tog under sitt anförande upp kvinnors hälsa och förlossningsvården där hon påpekade att de regionala skillnaderna är för stora.

Lööf fick kritik för prioriteringarna i budgeten från V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Varken Annie Lööf eller jag kan trolla, men vi kan prioritera. I våran budget kommer välfärd först. Nu väntar en våg av neddragningar. Centerpartiet prioriterar sänkt skatt för rika män, säger Sjöstedt i ett replikskifte.

– Jonas Sjöstedt är inte trovärdig. Ni prioriterar riktade statsbidrag till kommuner. De skriker efter generella statsbidrag, svarar Lööf.

Följ debatten via länkarna nedan.

4 tim
Fredrik Reinfeldt och Jonas Sjöstedt. TT
undefined

Sjöstedts känga: ”Saknar faktiskt Reinfeldt i dag”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt visar ett tydligt missnöje med de övriga tre oppositionspartierna, som inte är en del av januariavtalet, under partiledardebatten i riksdagen.

– Vi ser ett nytt politiskt block växa fram, de blåbruna, säger Sjöstedt.

På Twitter förtydligar han sina tankar – och skickar en oväntad hälsning till förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt.

”Åkesson begärde ingen replik på Kristersson. Kristersson begär ingen replik på Åkesson. Jag saknar faktiskt Reinfeldt idag”, skriver Sjöstedt.

V-ledaren hade tidigare gått till attack mot regeringens budget och varnade för en ekonomisk kris i kommunerna.

1 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ställer Greta Thunbergs fråga till er: hur vågar ni?”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fokuserade under sitt anförande på den globala rörelsen av unga som demonstrerar för klimatet.

– Vi är den sista generationen som kan göra något åt detta, säger hon.

MP-språkröret kritiserade även Moderaterna och Sverigedemokraterna för att i stället för att satsa på välfärd och miljö prioritera skattesänkningar på bensin.

– Jag ställer Greta Thunbergs fråga till er: hur vågar ni?

2 tim
Läs mer om Partiledardebatten i riksdagen
Brexit Storbritanniens framtid
Brexitminister Stephen Barclay.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Ministern: Storbritannien har skickat utkast till EU

Brexitminister Stephen Barclay säger att Storbritannien har skickat ett nytt utkast om utträdesförklaring till EU. Förklaringen är en del av brexit-överenskommelsen med unionen. Det rapporterar Reuters.

– Vi har lämnat in utkastet som del av förhandlingarna på en rad områden i diskussionerna, ska Barclay ha sagt till ett parlamentsutskott under onsdagsförmiddagen.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

1 tim
Storbritanniens brexitförhandlare Stephen Barclay. JOHN THYS / AFP
undefined

Bryssel kan vakna upp till nytt avtal – flera steg kvar

Klockan 14 i dag träffas EU:s stats- och regeringschefer för en samling inför sitt två dagar långa toppmöte i morgon. Unionens chefsförhandlare Michel Barnier har gott hopp om att kunna ha med sig ett nytt förslag till utträdesavtal för Storbritannien, skriver Bloomberg.

Detta efter en nattmangling där Bryssel och London ska ha jobbat sig igenom sina meningsskiljaktigheter. Enligt uppgifter till Guardian ska Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ha gjort stora eftergifter kring den irländska gränsen.

En anonym EU-tjänsteman uppger för AP på onsdagsmorgonen att nattmanglingen inte ledde till några genombrott, men att förhandlingarna kommer att fortsätta i dag.

Idag 03:55
Johnson. Arkivbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Johnson nära avtal – har gjort stora eftergifter

EU och Storbritannien är mycket nära ett brexitavtal efter att den brittiske premiärministern Boris Johnson gjort stora eftergifter kring den irländska gränsen. Det uppger högt uppsatta källor för Guardian sent på tisdagskvällen.

Ett utkast till avtalstext kan publiceras redan under morgondagen, skriver tidningen.

Uppgörelsen ska innehålla eftergifter som Johnsons företrädare Theresa May vägrade att göra.

Men för att avtalet ska gå igenom måste först EU:s övriga 27 medlemsländer godkänna det under toppmötet som inleds på torsdagen, innan Boris Johnson försöker få det brittiska parlamentet att gå med på förslaget.

Igår 22:19
Läs mer om Brexit
Elizabeth Warren, Pete Buttigieg och Andrew Yang under Demokraternas fjärde tv-sända debatt.  WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Primärvalen 2020

Analyser: Warren vinnaren som alla förhöll sig till

Fokuset låg i princip helt på senator Elizabeth Warren i Demokraternas fjärde debatt inför primärvalen, skriver The Guardians Moira Donegan i en analys. Donegan pekar ut Warren som vinnare, samma sak gör SVT:s Carina Bergfeldt.

”Frågorna formades efter hennes politiska positioner, hennes tidigare uttalanden och agenda och andra kandidater fick anpassa sig till Warrens position”, skriver Donegan.

CNN:s Chris Cilizza och Fox News Bret Bartier tar båda upp hur Pete Buttigieg positionerade sig mot Joe Biden och Elizabeth Warren, framförallt i frågan kring kostnadsfri hälso- och sjukvård.

”Buttigieg hade ett tydligt mål med debatten – att slå ned på Warren gällande kostnadsfri hälso- och sjukvård och försäkra väljarna om att han har en alternativ plan som inte slår ut den privata sjukförsäkringsmarknaden”, skriver Cilizza.

– Han styrde samtalet till att visa att han kan bli alternativet till Joe Biden genom att ta upp kostnadsfri hälso- och sjukvård, vapenfrågan och utrikespolitik, säger Bartier i Fox News sändning.

5 tim
Elizabeth Warren gör tummen upp till publiken.  SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elizabeth Warren grillades hårt av de övriga i debatten

Demokraterna som i natt möttes i debatten i Ohio gick hårdast åt Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som i de senaste mätningarna har gått förbi den tidigare toppkandidaten Joe Biden.

Den mer högerorienterade Amy Klobuchar riktade in sig på att Warren inte kan svara ja eller nej när det kommer till skattelättnader.

– Skillnaden mellan en dagdröm och en ekonomisk plan är att en av dem kan genomföras, sa Klobuchar som är senator i Minnesota.

– Jag kommer inte att skriva under en lag som inte sänker kostnaderna för USA:s medelklassfamiljer, svarade Warren.

Enligt CNN fick Warren mest talartid under debatten, nästan 23 minuter. Hon följs av den före detta vicepresidenten Joe Biden som fick 16 minuters talartid.

Idag 03:48
De tre toppkandidaterna Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraternas kandidater eniga om riksrätt för Trump

Nästa alla av de tolv presidentkandidaterna som i natt möttes i demokraternas debatt var eniga om att Donald Trump måste ställas inför riksrätt.

– Ingen står över lagen. Han kan inte tillåtas bryta mot lagen gång på gång, sa Elizabeth Warren om varför hon stöder ett riksrättsåtal av presidenten.

Kandidaten Tulsi Gabbard var den enda av de tolv som inte rakt ut sa att hon var för ett åtal eftersom hon menar att ett sådant skulle riskera att splittra landet ännu mer. Hon betonade dock att hon anser att frågan måste utredas.

Idag 03:27
Läs mer om Primärvalen 2020
SKL:s ordförande Anders Knape och chefsekonom Annika Wallenskog.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommungranskningarna

SKL: Fler än 20 kommuner väntas höja skatten 2020

Sveriges Kommuner och Landsting uppskattar att fler än 20 kommuner och några regioner kommer bli tvungna att höja skatten nästa år, skriver TT. Detta eftersom att många kommuner ser demografiska förändringar med flera äldre och unga som belastar ekonomin.

Men även om det nu blir höjningar kommer kommuner och landsting att tillsammans sakna 43 miljarder år 2023 om inte staten skjuter till mer i statsbidrag, enligt SKL.

Många kommuner, däribland Kiruna och Filipstad, har den senaste tiden tvingats till kraftiga besparingar eftersom ekonomin inte har gått ihop.

2 tim
SKL-ordföranden Anders Knape. TT
undefined

SKL-rapport: Tuff ekonomi i kommunerna väntar 2020

De ekonomiska förutsättningarna i många kommuner ser ut att bli sämre under nästa år. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, där en majoritet av kommunernas ekonomichefer svarat att läget ser sämre ut under 2020 jämfört med i år.

SKL-ordföranden Anders Knape tror att det kärva ekonomiska läget dels beror på att antalet äldre och unga ökar snabbare än personer i arbetsför ålder och dels på att Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Han menar att kommunerna kommer att vara tvungna att fortsätta att effektivsera sin verksamhet och fundera över sina prioriteringar.

– Sedan kommer det att behövas tillskott ifrån staten i form av ökade generella statsbidrag och det kommer också på sina håll att få till konsekvens att man kommer att höja skattenivåerna, säer han till Ekot.

6 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Flera kommuner tvingas till nedskärningar nästa år

Fyra av fem kommuner uppger att de kommer tvingas göra nedskärningar på den kommunala verksamheten nästa år. Det visar en enkät som DN har gjort. Neddragningarna rör skola, äldreomsorg och socialtjänsten.

Orsaken är ofta det demografiska trycket men även minskat statsbidrag.

I enkäten svarar även var tionde kommun att man planerar att höja skatten nästa år då den ekonomiska situationen blivit mer ansträngd. Pengarna räcker inte längre till för den ordinarie verksamheten, skriver tidningen.

Totalt 197 av Sveriges 290 kommuner har svarat på enkäten.

Igår 19:01
Läs mer om Kommungranskningarna