Rådet: Skär inte grönsaker och kött med samma kniv
En bra mathygien är viktigt för att undvika att smittas av tarmbakterien ehec, säger statsepidemiologen Anders Tegnell apropå det utbrott som just nu pågår i Sverige. Bästa rådet är att se till att inte använda samma knivar och skärbrädor till köttet som sedan används till grönsaker.
– Köttet som man lagar hettas upp och då försvinner bakterierna men om man fått in dem i grönsakerna som inte hettats upp blir man sjuk, säger Tegnell till TT.
Människor från olika delar av Sverige har drabbats och myndigheterna försöker spåra misstänkta livsmedel som kan ha orsakat utbrottet.
bakgrund
Escherichia coli
Wikipedia (sv)
Escherichia coli, förkortas ofta E. coli, är en gramnegativ bakterieart som lever i de nedre delarna av tarmarna hos varmblodiga djur, inklusive fåglar och däggdjur. Det klarlades tidigt att den kan orsaka olika typer av infektioner i bland annat urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.
E. coli är nödvändig för normal matsmältning och utgör en stor andel av tarmfloran (intestinala floran). Antalet E. coli-bakterier i en människas avföring varierar mellan 100 miljarder och 10 biljoner per gram feces. Om E. coli påträffas i grundvatten är det troligt att detta förorenats med avföring från människa eller något annat varmblodigt djur.
Maj 2011 skedde ett utbrott av aggressiv E. coli O104:H4 i Tyskland. Senare har även personer i Frankrike och Sverige blivit smittade, med stor utredningsinsats som följd.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen