Hem
Illustrationsbild. (Fredrik Sandberg/TT)

Sänkta matmomsen oroar restaurangbranschen

Regeringens förslag om sänkt matmoms är problematiskt, ologiskt och olyckligt eftersom det inte omfattar mat som köps på restauranger och konditorier. Det skriver flera tunga branschföreträdare, från bland annat Visita och Sveriges bagare och konditorier, på DI:s debattsida.

De oroar sig för att det mynnar ut i högre prisskillnad mellan butik och restaurang, vilket i sin tur kan ”dämpa efterfrågan och försvåra för företag som redan kämpar”.

Reformen från 2012 om att harmonisera matmomsen på 12 procent för hela livsmedelskedjan blev en ”kraftfull jobbmotor” inom restaurangbranschen. Även intentionen med sänkt matmoms är god, men för att den inte ska göra mer skada än nytta måste regeringen tänka om och på nytt harmonisera momsen, avslutar debattörerna.

Om debattörerna

Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer

Jonas Siljhammar, vd för Visita

Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare

Styrelsen för Livsmedelsgrossisterna genom Irene Waldemarson, vd för Martin & Servera Restauranghandel

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen