Sänkta matmomsen oroar restaurangbranschen
Regeringens förslag om sänkt matmoms är problematiskt, ologiskt och olyckligt eftersom det inte omfattar mat som köps på restauranger och konditorier. Det skriver flera tunga branschföreträdare, från bland annat Visita och Sveriges bagare och konditorier, på DI:s debattsida.
De oroar sig för att det mynnar ut i högre prisskillnad mellan butik och restaurang, vilket i sin tur kan ”dämpa efterfrågan och försvåra för företag som redan kämpar”.
Reformen från 2012 om att harmonisera matmomsen på 12 procent för hela livsmedelskedjan blev en ”kraftfull jobbmotor” inom restaurangbranschen. Även intentionen med sänkt matmoms är god, men för att den inte ska göra mer skada än nytta måste regeringen tänka om och på nytt harmonisera momsen, avslutar debattörerna.
Om debattörerna
Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer
Jonas Siljhammar, vd för Visita
Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare
Styrelsen för Livsmedelsgrossisterna genom Irene Waldemarson, vd för Martin & Servera Restauranghandel