Hem
TT

Rockström: Måste prata om matens miljöpåverkan

Makthavarna måste våga fatta tuffare beslut för att minska den klimatpåverkan som kommer från maten vi lägger på våra tallrikar. Det säger professor Johan Rockström i en intervju med Dagens Nyheter.
– Vi bråkar om det fossila och kolkraftverk, men få människor vet om att jordbruket står för 30 procent av klimatpåverkan.
Rockström menar att en stor utmaning är att lära människor hur vi kan äta hälsosamt och miljömedvetet på samma gång.
Om frågan om matens miljöpåverkan inte prioriteras kommer vi inte klara av att uppfylla miljöavtalet eller nå FN:s utvecklingsmål, menar Rockström.
– Enbart fel mat kan i sig rasera klimatavtalet och göra att vi missar målen från Paris. Det är häpnadsväckande att vi har så lite fokus på mat när det är så avgörande, säger han till DN.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons