Peter Hultqvist (S). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Försvarets framtid

S lovar höja försvarsbudget till 60 miljarder kronor

Socialdemokraterna lovar höjt försvarsanslag till över 60 miljarder kronor under nästa mandatperiod, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Med det nya löftet skulle nivån bli minst 7 miljarder högre än tidigare planerat till 2022.

– Vi är beredda att skjuta till ytterligare medel så att Försvarsmaktens klarar övningsverksamheten enligt den planering man hade från början, om Försvarsmakten så önskar, säger han till tidningen.

Överbefälhavare Micael Bydén begärde i vintras ökade anslag till 63 miljarder kronor 2021.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset