Margot Wallström, Anna Ekström, Stefan Löfven TT
Mordet på Anna Lindh

S-politiker sörjer Lindh: ”Tiden läker inte alla sår”

Flera S-politiker minns i dag Anna Lindh, som mördades för 15 år sedan. Den socialdemokratiska utrikesministern överfölls och knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver Anna Lindh som ”en politikens ljusgestalt”.

–  Man tänker på henne med väldigt ljusa minnen och att hennes gärning var alldeles för kort, säger Wallström till TT.

I ett känslosamt inlägg på Facebook skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) om hur mycket hon beundrade Anna Lindh.

”När andra var kaxiga var hon snäll. När andra höll distansen fick hon alla att känna sig som en i gänget (...) Anna alltid tid för en snällhet, ett skratt eller ett leende”, skriver hon och avslutar med: ”Tiden läker inte alla sår”.

Även statsminister Stefan Löfven skriver på Facebook:

”Hennes röst nådde långt utanför Sveriges gränser. Hon kommer alltid vara saknad.”

Löfven, Wallström och andra socialdemokrater har i dag samlats vid Anna Lindhs grav för att lägga blommor.

Toppnyheter

Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA