Hem
Peter Hultqvist (S). Christine Olsson/TT

S vill se fördjupat nordiskt samarbete i väntan på Nato

Socialdemokraterna vill se ett fördjupat nordiskt försvarssamarbete i händelse av att ett svenskt medlemskap i Nato dröjer. Det säger tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

DN rapporterade under måndagen att regeringen bakom kulisserna förbereder sig för att Natoanslutningen kan dröja till toppmötet i Washington nästa år. Detta säger sig Hultqvist inte ha fått någon information om.

– Det är irriterande och anmärkningsvärt att man ska få den här informationen via media, säger han.

I Aftonbladet utvecklar han resonemanget och säger att det inte är något märkligt att ha en plan B, men att den borde ha diskuterats med S.

– De enda som tjänar på en sådan här splittring, och brist i kommunikationen, är Moskva, säger han.

Annons

Läs också

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons