Nepalesiska ungdomar i klimatprotester under gårdagen. PRAKASH MATHEMA / AFP
Sverige och klimathotet

Så hjälper du barn att hantera stark klimatoro

Många barn oroar sig för vilka konsekvenser som klimatförändringarna kommer att få och psykologer är överens om att det inte är en bra strategi att undvika ämnet, skriver TT.

Maria Ojala, docent i psykologi och forskare vid Örebro universitet, menar att många barn i första hand inte oroar sig för sin egen framtid, utan för djur och natur och andra människor.

– Det är en slags moralisk, altruistisk oro, säger hon.

Flera internationella medier har publicerat artiklar med tips och råd om hur vuxna kan tala med unga om klimatkrisen.

Professorn Sudeepta Varma tipsar i en intervju med NBC om hur akut oro kan lindras. Ett av hennes förslag är att hitta sätt för familjen att agera mer miljövänligt i vardagen, ett annat är att diskutera olika saker som kan hända och vad familjen skulle göra i de fallen.

Tidigare

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården