Matteo Salvini TT
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Salvini: Italien är inte längre Europas dörrmatta

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini, partiledare för främlingsfientliga Lega, gläds sedan räddningsbåten Aquarius tidigare i dag fått lägga till i Spanien, efter att Italien vägrat ta emot den.

”För första gången har en båt som lämnat Libyen med sikte på Italien lagt till i ett annat land; ett tecken på att någonting förändras, att vi inte är Europas dörrmatta längre”, skriver han på Twitter.

Italiens vägran att ta emot har kritiserats av bland annat Läkare utan gränsen (MSF), som äger fartyget.

– MSF fördömer den europeiska regering som väljer att göra politiska poäng framför att rädda liv till havs, säger räddningschef Karline Kleijer till Reuters, skriver TT.

Toppnyheter

Fönster i lokalen som attackerades WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

IS säger sig ligga bakom attack mot bröllop i Kabul

Terrorrörelsen IS säger sig ligga bakom attentatet mot en bröllopsfest i Kabul på lördagen där 63 människor dödades, rapporterar AFP.

Attacken bär kännetecken som är typiska för IS, enligt Afghanistankännaren Anders Fänge som intervjuades av Ekot tidigare under dagen.

– Eftersom det skedde i ett område som bebos huvudsakligen av shiamuslimer, och att talibanerna har tagit avstånd från det, så pekar mycket på att det är IS eller en grupp affilierad med IS som ligger bakom, säger han till SR.

1 tim
Män i Kabul bär kistor för offren för lördagens attack MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av de värsta attackerna någonsin i Afghanistan – fredssamtalen ifrågasätts

Lördagens attack i Afghanistan, då 63 bröllopsgäster dödades av en självmordsbombare, är en av landets värsta sedan kriget med talibanerna började för 18 år sedan, skriver AFP.

Trots att talibanerna säger att de inte ligger bakom attacken ifrågasätts nu fredssamtalen mellan terrororganisationen och USA från flera håll. Det skriver Reuters som bland hänvisar till den afghanska journalisten Tabish Forugh.

”De är skyldiga i det afghanska folkets ögon. De har förvandlat ett land med 30 miljoner invånare till ett slakthus”, skriver Forugh.

4 tim
Skor som lämnats kvar i lokalen efter attentatet Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kvinnor och barn bland offren: ”Skrek och grät”

Kvinnor och barn finns bland offren för explosionen vid en bröllopsfest i Kabul på lördagskvällen. Det uppger en talesperson för landets inrikesminister Nasrat Rahimi, skriver Reuters.

63 människor dog och 182 skadades i explosionen som inträffade i vad som beskrivs som en fullpackad festlokal. Mohammad Hasan, som bor i området, rusade till platsen för att hjälpa till efter explosionen.

– Jag såg kvinnor och barn som skrek och grät, berättar han för nyhetsbyrån.

6 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hongkongprotesterna

Trots oväder och hårdare tag – tiotusentals samlas

Efter flera sammandrabbningar med polisen under de senaste veckorna kallade demonstranter i Hongkong till en fredlig demonstration på söndagen, skriver internationella medier. Tiotusentals Hongkongbor har intagit gatorna, med paraplyer för att skydda sig mot det kraftiga regnet.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och tonen från Fastlandskina har hårdnat avsevärt under den senaste tiden. På grund av detta, och ovädret, var arrangörerna oroade över minskad uppslutning i dag – men de farhågorna kom på skam, skriver Washington Post.

1 tim
Polisen håller isär grupperna i Vancouver DON MACKINNON / AFP
undefined

Hongkongprotester stöter på patrull i Kanada

Pro-kinesiska motdemonstranter uttryckte sitt missnöje i flera städer i Kanada mot demonstrationer som samlade tusentals till stöd för protesterna i Hongkong, skriver AFP. I Vancouver, som har en stor kinesisk minoritet, fick grupperna hållas isär av polis.

– Vi hade tillstånd för att hålla en fredlig demonstration men innan vi kunde börja gå så upptäckte vi en väldigt välorkestrerad motdemonstration från de pro-kinesiska sidan, säger en av demonstranterna Gloria Fung.

Demonstrationerna sker samtidigt som protesterna i Hongkong går in i sin elfte vecka.

3 tim
Demonstranter samlas på söndagen KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina fördömer amerikanskt stöd till demonstranter

Kina fördömer amerikanska lagstiftare som har uttryckt stöd för protesterna i Hongkong, skriver AP. Uttalandet kommer från You Wenze, som tillhör Kinas formellt lagstiftande församling. Han beskriver de amerikanska politikernas uttalanden som ”en omfattande inblandning i Kinas interna angelägenheter”.

Vidare menar han att Kinas och Hongkongs invånare som helhet fördömer både demonstranternas agerande och ”inblandningen av främmande makter”.

5 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna