Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

SCA höjer värdet på skog – kan få lyft på 30 miljarder

SCA rapporterar en något högre omsättning i det tredje kvartalet jämfört med förhandstipsen. Det justerade ebitda-resultatet slår samtidigt förväntningarna, som dock var något nedjusterade mot fjolårets siffra.

Skogsbolaget meddelar samtidigt att de vid årsskiftet kommer ändra redovisningsmetod för värdering av bolagets skogsinnehav. Enligt SCA kan det nya marknadsvärdet uppgå till 63-67 miljarder kronor, jämfört med dagens värde om 34 miljarder kronor.

Flera analytiker hade på förhand spått att skogsjättens resultat, liksom resten av sektorn, skulle ha tyngts av lägre marknadspriser för pappersmassa och sågade trävaror.

SCA skriver i sin rapport att det minskade resultatet jämfört med i fjol främst förklaras av lägre försäljningspriser.

Tredje kvartalet

Omsättning: 4 975 mkr
Väntat (Infront): 4 941 mkr
2018: 4 759 mkr

Justerat ebitda-resultat: 1 364 mkr
Väntat (Infront): 1 218 mkr
2018: 1 549 mkr

Rörelseresultat: 995 mkr
Väntat (Infront): 832 mkr
2018: 1 226 mkr

Toppnyheter

Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

35 min
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund