Hem
Bilinteriör med display som visar att man kan använda röststyrning. (Shutterstock.)

Slå på vindrutetorkarna med rösten – minska olycksrisken

Höja volymen på stereon, fråga efter billigaste bensinen längs vägen, eller ge order om en kraftig inbromsning. Det är tre möjliga, men mycket olika, sätt att använda sig av röststyrning i våra bilar.

Faktum är att tekniken för att kunna styra bilen i trafiken med hjälp av rösten har funnits i många år. 2010 släppte Fiat sin modell Eye som både kunde växla och bromsa om man gav den muntliga order. Tanken var helt enkelt att det skulle bli enklare att manövrera bilen.

I dag handlar röststyrningen
i bilarna mindre om att köra själva fordonet och mer om att kontrollera den interiöra miljön på olika sätt. Till exempel kan man använda rösten för att byta radiokanal eller slå på vindrutetorkarna. På så sätt behöver man inte ta blicken från vägen när man letar efter olika reglage, vilket sägs leda till att säkerheten höjs.

– Om du vill slå på luftkonditioneringen eller hitta närmaste restaurang vore det bättre att använda rösten och hålla blicken på vägen, säger Michael Regan, professor inom trafiksäkerhet i Australien, till ABC.

En undersökning från 2020 som den brittiska konsultfirman Transport Research Laboratory genomförde ger stöd för den teorin. Resultaten från studien visar nämligen att en förare som använder röstkommandon blir mycket mindre distraherad än en förare som trycker på knappar eller en touchscreen.

Undersökningen kan ses som ett tecken på att utvecklingen för röststyrning har gått framåt i rask takt de senaste åren. 2013 skrev nämligen New York Times om en studie som visade att det fanns potentiellt större säkerhetsrisker med röststyrningen än med den vanliga trycka-på-knappar-tekniken.

Oavsett vad man tycker om de säkerhetsmässiga vinsterna – eller eventuella förlusterna – är det tydligt att röststyrning i bilar är här för att stanna. Omsättningen för marknaden väntas öka med 21 procent per år fram till 2027, enligt en rapport från Acumen research and consulting.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen