Voff och mjau ska översättas till ord med ny AI-teknik
Snart kan dina husdjur prata med dig på människospråk, menar forskare. I alla fall med lite hjälp av 2000-talets teknik. Målet är att man med hjälp av artificiell intelligens ska kunna översätta djurens läten, kroppsspråk och ansiktsuttryck till ord som vi människor kan förstå.
En av dem som forskar på området är Con Slobodchikoff, professor emeritus på Northern Arizona University, som har studerat präriehundar i mer än 30 år. Han har startat företaget Zoolingua som jobbar med att fram produkter på området.
Slobodchikoff menar att man bland annat har kommit fram till att präriehundarna har olika typer av varningsläten beroende på vilket slags rovdjur som närmar sig och hur stort det är. Och han säger att djuren till och med kan signalera vilken färg en människas kläder har.
– Jag tänkte att om vi kan göra det här med präriehundar, så kan vi absolut göra det med hundar och katter, sa han till NBC News 2017.
Men vägen fram mot ett genombrott på området har varit minst sagt krokig. Teknikbloggen Synced skriver att drömmen att översätta djurläten till mänskligt språk sågs som ett skämt för bara 20 år sedan. Uppfinningen Bowlingual, som skulle kunna översätta hundspråk till människospråk, belönades till exempel med det parodiska Ig Nobelpriset år 2002.
I dag råder dock en stor optimism på området, och enligt en rapport från 2017 som Amazon stod bakom, kommer det att finnas “djuröversättare” senast 2027. Men det kommer inte att handla om att ha några långa konversationer med sina husdjur, utan det går snarare ut på att vi ska kunna få veta när djuren till exempel är rädda, har ont eller vill ha mat.