Snabbväxande grönsaker innehåller mindre nyttigt
De snabbväxande grönsaker som finns i svenska matbutiker innehåller allt mindre fytokemikalier, ett ämne som är nyttigt för människor. Det visar en granskning som SR Ekot har gjort. Ämnet går förlorat i den process som kommersiella växtförädlare tagit fram för att effektivisera jordbruket.
– Ofta ligger fokus på avkastning, hållbarhet och möjlighet till att transportera i stället för näringsinnehåll, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Ekot.
bakgrund
Fytokemikalie
Wikipedia (sv)
En fytokemikalie (av grekiskans phyto) är ett kemiskt ämne som finns i växter men inte är ett näringsämne.
Ämnesområdet är gigantiskt, existerande kemiska molekyler i växter kan vara av stort intresse för mänskligheten. Många fytokemikalier är allmänt kända i dag, men det fanns en tid då de var okända. Sjukdomen skörbjugg behandlades av kloka gubbar och gummor kanske tusen år före vetenskapen hade klart för sig vad askorbinsyra är för något, och hur det verkar i kroppen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen