Hem
Illustrationsbild. (Shutterstock)

Sov ordentligt – ge hjärnan tid att tvätta bort smutsen

Vid första anblick verkar det inte vara någon vidare överlevnadsstrategi att som art tillbringa en tredjedel av dagen medvetslös och omedveten om omvärlden. Ändå är det helt nödvändigt. Att inte sova tillräckligt är nämligen en av de hälsofarligaste sakerna vi kan göra.

Kopplingen mellan livslängd och sömn har aldrig varit tydligare, slog Time Magazine fast i ett reportage 2018. Människor som sover dåligt har större risk att utveckla sjukdomar som leder till förtida död, som diabetes, högt blodtryck, fetma och hjärtproblem. Även immunförsvaret påverkas. Slarv med sömnen ökar också risken för demens och Alzheimers.

– Jag brukade säga att sömn är den tredje pelaren för god hälsa, jämte kost och träning. Men jag har ändrat mig. Sömn är den enskilt mest effektiva åtgärden, säger Matthew Walker, som är professor i neurokirurgi och psykologi.

Så sent som 2014 förändrade forskaren Maiken Nedergaard synen på sömn, enligt Time. Hon tittade in i hjärnan och kom ut med nya svar om sömnens betydelse. Tidigare antog forskarvärlden att kroppen och hjärnan helt enkelt behövde vila nattetid. Men Nedergaard slog nu fast att hjärnan tvärtom gick på högtryck under natten, genom att rensa bort “skräp” i hjärnan som kan orsaka problem på sikt.

– Det är som en diskmaskin som hela tiden spolar igenom hjärnan för att få bort smutsen, säger hon.

Det leder oss till miljonfrågan:
Hur länge ska vi sova? En omfattande amerikansk studie som följde en miljon friska människor mellan 2002 och 2008 påstod att sju timmar var den optimala längden. Människor som sov sju timmar hade störst chans att överleva hela studieperioden.

KI-professorn Torbjörn Åkerstedt, som har ägnat sig åt sömnforskning i över 40 år, håller inte riktigt med. Till Medicinsk Vetenskap säger han att sömnbehovet är individuellt och varierar under livet. I stället för tiden, tycker Åkerstedt, borde människor fokusera på hur utvilade de känner sig “en bit in på dagen”.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen