Spray kan ersätta plast – och få grönsaker att hålla
Går det att helt göra sig av med förpackningarna som vi använder för frukt och grönt? Forskaren James Rogers som The Guardian har intervjuat vill att vi slopar engångsplasten helt. Hans företag utvecklar en vätska gjord av växtlipider och fettsyror. Sprayas den på grönsaker som till exempel avokado så torkar vätskan till ett skyddande lager och kan förlänga avokadons livstid två eller tre gånger.
James Rogers ambition är högt ställd: Hans företag vill revolutionerna världens matsystem. I labbet i Kalifornien simulerar man de påfrestningar som frukt och grönt utsätts för under transporter. Om sprayen klarar av att parera dessa kan det på sikt leda till att vi slutar förpacka frukt i plast.
Kalifornienföretaget som fått sponsring av Bill och Melinda Gates stiftelse är inte ensamma, runt om i världen finns flera exempel på nya innovativa sätt att förpacka mat.
Cambridge Crops i Massachusetts använder protein av silke som skyddande lager och Hazel Technologies i Chicago försöker att förändra atmosfären i frukt- och gröntförpackningar för att sakta ner deras reaktion på etylen, som får frukten att ruttna.
– Det är ett stort paradigmskifte på gång bort från engångsplast. Den här typen av teknologi kommer vi i backspegeln att se som revolutionär, för mig är det jämförbart med elektricitet eller internet, säger Daniel Constanza, vid labbet i Kalifornien, till The Guardian.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Ämnet som vi nu tar oss an är “Framtidens mat”, där vi under två veckors tid tittar närmare på vilken mat vi kommer att äta i framtiden, hur den ska produceras och hur sättet vi äter påverkar vår omvärld. Har du tips, idéer eller andra tankar om Omni Passion? Mejla redaktion@omni.se