Hem
Ann Linde, Magdalena Anderson och Peter Hultqvist. Paul Wennerholm/TT

Statsministern varnar för lidande: ”Nytt och mörkt kapitel i Europas historia”

I dag inleddes ett ”nytt och mörkt kapitel i Europas historia”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) under torsdagens pressträff med anledning av den militära invasionen i Ukraina.

– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig.

Hon säger att Ukrainas territoriella integritet och suveränitet måste respekteras. Under dagen kommer statsministern att prata med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att uttrycka sitt fulla stöd.

– Avslutningsvis vill jag vända mig till svenska folket. Vi vet att många undrar och funderar vad det innebär för oss. Att ett land i vårt direkta närområde kränker folkrätten och europeiska säkerhetsordningen får konsekvenser även för Sverige, säger hon och fortsätter:

– Regeringen följer utvecklingen mycket noga och kommer att fatta de politiska beslut som krävs. (...) Samordningen i regeringskansliets krisorganisation är aktiverad och alla beordrade myndigheter arbetar under högtryck.

Hon vill också uppmana till stor vaksamhet vad gäller försök till desinformation.

Se pressträffen här
Annons

Utländska direktrapporter

Svenska direktrapporter

Arkivbild på Magdalena Andersson. Paul Wennerholm/TT
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons