Stjärnkock öppnar helt vegetarisk restaurang
Stjärnkocken Mathias Dahlgren har saknat en renodlad vegetarisk topprestaurang i Stockholm – så nu startar han en egen. Det berättar den internationellt erkände kocken för DI Weekend. Restaurangen kommer att heta Rutabaga och ersätter finkrogen Matsalen i Grand Hôtel, som vid stängningen i december hade två stjärnor i franska Guide Michelin och en hög placering (25:e plats 2010) på listan över världens bästa restauranger.
– Om Rutabaga inte får någon stjärna men blir en omtyckt restaurang så tycker jag det är jättekul. Om vi skulle få stjärnor, en eller flera, så vore det så klart ännu skojigare, säger Dahlgren till tidningen.
bakgrund
Mathias Dahlgren
Wikipedia (sv)
Mathias Dahlgren, född 10 mars 1969 i Umeå, är en svensk kock och krögare. Dahlgren vann år 1997 "kock-VM", Bocuse d'Or, något som ingen annan svensk hittills lyckats med. Han var medgrundare till Fredsgatan 12 och drev 1996-2005 stockholmskrogen Bon Lloc som hade en stjärna i den prestigefyllda Guide Michelin. Dahlgren öppnade 2007 en exklusiv restaurant i eget namn i Grand Hôtel i Stockholm, som 2008 fick en stjärna i Guide Michelin, och 2009 uppgraderades till två stjärnor samtidigt som sidorestaurangen Matbaren fick en Michelin-stjärna.
Mathias Dahlgren är sedan 2008 även kopplad till Restauranghögskolan vid Umeå universitet som adjungerad professor.
Han är uppväxt i byn Storliden, utanför Umeå i Västerbotten. Han var fram till 2012 gift med Anna som också arbetat nära honom i många år. Mathias är storebror till journalisten Erica Dahlgren.
Har skrivit böckerna "Mathias Dahlgren kokbok" (Prisma 2001), "Bon Lloc" med Ingar Nilsson (Prisma 2003) och "Det naturliga köket" med Jens Linder (Nordstedts 2010).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen