Ebba Busch Thor Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Stort intresse för KD i medier – puttar undan M

I mars var Ebba Busch Thor (KD) den partiledaren som synts näst mest i tidningar, radio och tv samt på Facebook, efter statsminister Stefan Löfven.

På Twitter var KD-ledaren den partiledare som hade synts allra mest. Det visar mediemätaren som Sifo gör för Ekot.

Under perioden januari till mars, då dramatiken kring regeringsbildningen lagt sig något, fick alla partier utom V generellt mindre uppmärksamhet i traditionella medier. Mest föll intresset för Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson.

Den minskade uppmärksamheten för honom märktes även på Facebook och Twitter. Färre googlade även M-ledaren under perioden.

Toppnyheter

Peter Eriksson (MP), samt en bild från östra Kongo.  TT
Ebolaspridningen

MP-ministern vill att fler bidrar i kampen mot ebolan

Biståndsministern Peter Eriksson (MP) vill att fler länder ska bidra med pengar för att bekämpa ebolautbrottet i östra Kongo, säger han till DN.

Nyligen gav Sverige 40 miljoner kronor i extra stöd till Världshälsoorganisationen, WHO, för just bekämpningen av viruset.

– Vi är beredda att gå in med ytterligare insatser om det behövs. I det här läget är det andra som måste i första hand gå in för att fler aktörer behövs på banan, det kan inte bara vara Sveriges ansvar för att klara det här, säger Eriksson.

Han välkomnar även att WHO på onsdagen klassat utbrottet i Kongo som ett internationellt hot mot folkhälsan och hoppas nu på att fler länder förstår allvaret.

32 min
Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa. Olivia Acland / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO utlyser internationellt nödläge efter ebolautbrott

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge i samband med utbrottet av ebola i östra Kongo, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Utbrottet är ett internationellt hot mot människors hälsa, anser WHO.

”Det är dags för världen att uppmärksamma detta och fördubbla ansträngningarna. Vi behöver arbeta tillsammans i solidaritet med Kongo-Kinshasa för att få stopp på det här utbrottet och bygga upp ett bättre sjukvårdssystem”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sedan ebolautrbottet förra året har över 1 600 personer dött i virussjukdomen, rapporterar Ekot.

Igår 17:53
Läs mer om Ebolaspridningen
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av Asap Rocky

Anne Ramberg ifrågasätter Asap Rockys häktningsskäl

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kritiserar nu häktningen av världsartisten Asap Rocky som sitter frihetsberövad efter en misstänkt misshandel. Hon menar att flyktfara som skäl för häktning kan ifrågasättas.

– Han är inte misstänkt för grov misshandel utan misshandel i normalgrad och på den grunden skulle aldrig en svensk häktas. Men då har domstolen ansett att det föreligger flyktfara och därför kunnat häkta honom, säger Ramberg till DN.

7 min
Morgan Johansson tror inte att kritiken gällande häktningen av Asap Rocky påverkar omvärldens bild av Sverige. TT
undefined

Ministern om Asap Rocky-kraven: Alla behandlas lika

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser inte att bilden av Sveriges rättsäkerhet påverkas av häktningen av världsstjärnan Asap Rocky. Flera personer, bland annat den tidigare amerikanska ambassadören i Sverige, har uppmanat till att rapparen bör släppas fri.

– Jag tror att man förstår att vi har en ordning där alla behandlas lika, det kvittar vilken profession du har. Det gäller för den här häktade mannen också, säger ministern till TT.

Samtidigt medger han att han tycker häktningstiderna är för långa och är öppen för en diskussion om hur de kan kortas.

2 tim
Rod Stewart. Arkivbild.  JOE CAVARETTA / AP
undefined

Rod Stewart stöttar vännen Asap Rocky: ”Är förfärad”

Stödet för frihetsberövade Asap Rocky växer. Nu ansluter bland andra amerikanska kongressledamoten Adriano Espaillat till kritikerna och menar att Asap Rockys häktning i Sverige, efter att han misstänks för misshandel, är oskälig, skriver TT.

Även artisten Rod Stewart uttrycker sitt stöd. På Twitter skriver den 74-årige artisten: ”Jag är förfärad över rapporterna om hur min kompis Asap Rocky felbehandlas. Låt det bli #JusticeforRocky.”

2 tim
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky
Trumps USA Demokraternas framtid
Donald Trump och hans supportrar
Trumps USA Demokraternas framtid

Analys: Trump kombinerar sina främsta taktiker

Donald Trump använde sina två bästa taktiker i sitt kampanjtal: Insinuationer mot muslimer och att hetsa publiken mot en av hans kvinnliga politiska motståndare – sedan låter han sina supportrar ta det därifrån, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

”Han behöver inte säga det explicit för att få publiken att säga det åt honom – högt”, skriver Blake.

I talet i går svarade publiken med att skrika ”Skicka hem henne!” efter att Trump anklagat den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar för antisemitism och för att ha förminskat 11 september-attackerna.

Taktiken att måla upp Ilhan Omar som lika extrem som han själv är inget för de pjoskiga, skriver CNN:s Stephen Collinson. Han menar att det kräver en president som inte bryr sig om sitt eget rykte och kan använda den mörka politiska konst som krävs för att dra konventionella kandidater i smutsen.

”Mest av allt måste Trump prioritera sin egen strävan att behålla makten över harmoni i nationen. Presidenten har redan visat att han har kryssat i alla de rutorna.”

9 min
Bernie Sanders och Donald Trump.
undefined

”Den farligaste presidenten i vårt lands historia”

USA:s president Donald Trump får hård kritik från sin rival demokraten Bernie Sanders efter sitt tal i natt. Trump gick till ny attack mot de fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

Efter att Trump sagt att kongressledamoten Ilhan Omar förminskat 11 september-attackerna och att hon var antisemit skrek publiken: ”Skicka tillbaka henne!”

”Det är just hatet och rasismen som driver honom. Vi måste kämpa tillsammans för att besegra den farligaste presidenten i vårt lands historia”, skriver Sanders på Twitter.

Republikanska representanthusledamoten Paul Mitchell kommenterade Trumps attacker i ett inslag på CNN:

– Jag stöttar hans politik men den här taktiken och politiska strategin ifrågasätter jag. Jag är inte president men det här är inte min stil, säger han.

4 tim
undefined

Publiken under Trumps tal: ”Skicka tillbaka henne”

I natt gick USA:s president Donald Trump till ny attack mot de fyra kvinnliga kongressledamöterna, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib, under sitt kampanjmöte i Greenville i North Carolina.

Han sa bland annat att Ilhan Omar har förminskat 11 september-attackerna och skrattat åt amerikaner som pratat om hotet från al-Qaida.

Publiken svarade då i kör med att skrika: ”Skicka tillbaka henne!”

Ropen anspelar på Trumps kontroversiella twitterinlägg där han frågade sig varför kongressledamöterna inte ”åker tillbaka och fixar” länderna som de har påbrå från.

Idag 05:45
Läs mer om Trumps USA
Animation av hur en framtida månlandning kan se ut.  Nasa
Månlandningen

Nya rymdresan: Skickar första kvinnan till månen

Nasa planerar en ny rymdresa med destination månen och den här gången ska de skicka både en man och en kvinna, skriver bland annat CNN. Programmet, som kallas Artemis, har målsättningen att låta astronauter landstiga på månen år 2024.

Första kvinnan på månen kommer sannolikt bli en av de färdigutbildade astronauterna på Nasa. Däribland finns svenska Jessica Meir, som kan vara en kandidat.

Senast en människa befann sig på månen var 1972.

3 tim
Eugene Cernan, som är den man som senast var på månen år 1972. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför tror vissa att månlandningen är fejkad

Konspirationsteorierna kring månlandningarna har fått fäste hos en del, som tror att resorna är en bluff från början till slut, skriver flera medier. Syftet skulle vara att USA ville hinna före ryssarna i dåtidens rymdkapplöpning.

Tvivlarna menar att det hela spelades in på jorden, antingen i Hollywood eller Area 51, skriver Time. Ett bevis skulle vara att flaggan som Buzz Aldrin sätter på månen rör sig, vilket den bara påstås kunna göra om det finns vind. Men tvivlarna får mothugg från Nasa; rörelsen orsakades när Aldrin vred ner flaggstången i marken.

Det faktum att astronauterna förde med sig månstenar vars äkthet verifierats hem, tycks konspirationsteoretikerna inte bry sig om.

3 tim
Arkivbilder från 16 juli 1969.
undefined

Astronauterna firar 50 år sedan de lyfte mot månen

I dag för 50 år sedan sköts astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins upp till månen.

De två astronauterna som fortfarande är vid liv, Buzz Aldrin och Michael Collins, träffas i dag på uppskjutningsplatsen i Florida för att starta firandet av Apollo 11-resans 50-årsjubileum.

Rymdfärden med deras Saturn V-raket tog fyra dagar till månen och under de kommande åtta dagarna kommer hela rymdresan minnas och firas med olika festligheter.

16 jul
Läs mer om Månlandningen
Bild från presskonferensen i dag.  Aaron Favila / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna mot Duterte

Filippinerna: 5 500 har dött i kriget mot drogerna

Filippinerna presenterade en ny siffra för hur många som har dödats under president Rodrigo Dutertes tre år långa krig mot droger. Enligt de officiella siffrorna som presenterades i dag ska över 5 500 människor ha dött i drogräder.

Det är en mycket lägre siffra än vad aktivistgrupper hävdat och en lägre siffra än de 6 600 döda som polisen tidigare presenterat. Enligt den biträdande kommunikationssekreteraren är siffran lägre eftersom man inte tar med de mord som fortfarande är under utredning.

Human Rights Watch säger till Reuters att det är mycket svårt att få reda på den egentliga siffran.

Samtidigt meddelar man att över 7 800 poliser straffas för sin inblandning i de dödliga tillslagen. Tusentals ska också ha stängts av, fått sparken eller på annat sätt fått reprimander.

2 tim
Två personer har dödats av polis i september 2016 Bullit Marquez / TT / NTB Scanpix
undefined

7 800 poliser i Filippinerna straffas för drogräder

Över 7 800 filippinska poliser får administrativa straff för förseelser under de drogräder som utförts under president Dutertes order och där misstänkta dödats. Det uppger myndigheterna i dag samtidigt som man presenterade att antalet döda i räderna uppgår till 5 500 personer, rapporterar AP.

Över 14 700 poliser har utretts för de senaste tre årens krig mot droger. Enligt Marie Rafael Banaag som är biträdande kommunikationssekreterare har cirka 2 000 av poliserna i dessa ärenden fått sparken. Tusentals ska också ha stängts av och fått reprimander som exempelvis sänkta löner.

2 tim
Läs mer om Protesterna mot Duterte
Riksåklagare Petra Lundh ska utreda skärpt lagstiftning för kvinnofridsbrott på uppdrag av Morgan Johansson och regeringen.  TT
Debatten om hedersförtryck

Regeringen vill se skärpta straff för kvinnofridsbrott

Liberalernas krav på en lagändring som ska göra att hedersrelaterade brott får en egen brottsrubricering kommer att utredas av riksåklagaren Petra Lundh. Hon ska presentera utredningen senast 30 september nästa år.

Det bekräftar justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff under torsdagen, samtidigt kommer en översyn om lagstiftningen kring kvinnofridsbrott att göras, siktet är inställt på straffskärpning.

– Här vill vi också utreda möjligheten att underlätta användandet av elektronisk fotboja på dem som till exempel bryter mot ett kontaktförbud, säger Morgan Johansson till TT.

2 tim
Juno Blom (L). Arkivbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hedersbrott ska få egen rubricering – ”lex Fadime”

Hedersrelaterade brott ska få en egen brottsrubricering, lex Fadime, rapporterar DN. Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa lagstiftningen efter att Liberalerna drivit på att det bör införas.

– Barn och vuxna utsätts för allvarlig brottslighet men vår lagstiftning inte är anpassad efter deras utsatthet, säger Juno Blom, Liberalernas partisekreterare, till tidningen.

Partiets krav för att gå med i Januariavtalet var att lagen för hedersrelaterat brott skulle få en egen paragraf.

Rubriceringen kallas ”lex Fadime” efter 26-åriga Fadime Sahindal som sköts ihjäl av sin pappa 2002 – ett fall som blivit väldigt uppmärksammat.

Igår 18:43
Läs mer om Debatten om hedersförtryck