Hem
En ny avhandling visar på ett samband mellan konsumtion av fisk och skaldjur och höga PFAS-värden i blodet. (MALIN RUDBLOM / TT NYHETSBYRÅN)

Studie: Unga som äter nyttigt har mer PFAS i blodet

Unga som äter nyttig mat har högre halter av PFAS i kroppen än jämnåriga som äter mindre nyttigt. Detta enligt en ny svensk avhandling som TT rapporterar om.

En större mängd fisk och skaldjur i dieten verkar ligga bakom.

– Det är viktig kunskap eftersom ungdomar tillhör de grupper som kan vara särskilt känsliga för kemikalier som PFAS, säger Jennifer Nyström-Kandola, som lagt fram avhandlingen vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I studien visade det sig att nästan 30 procent av ungdomarna hade halter av PFAS i blodet som är högre än vad som EU anser är säkert för hälsan. Studien visade också att dricksvattnet är en betydande källa för att få i sig PFAS men alltså även fisk och skaldjur.

Sambandet mellan höga PFAS-värden i blodet gäller all konsumtion av fisk och skaldjur och inte bara från särskilt förorenade områden.

PFAS

PFAS är kemikalier som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. På sikt kan de öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen