Studie: Unga som äter nyttigt har mer PFAS i blodet
Unga som äter nyttig mat har högre halter av PFAS i kroppen än jämnåriga som äter mindre nyttigt. Detta enligt en ny svensk avhandling som TT rapporterar om.
En större mängd fisk och skaldjur i dieten verkar ligga bakom.
– Det är viktig kunskap eftersom ungdomar tillhör de grupper som kan vara särskilt känsliga för kemikalier som PFAS, säger Jennifer Nyström-Kandola, som lagt fram avhandlingen vid Sveriges lantbruksuniversitet.
I studien visade det sig att nästan 30 procent av ungdomarna hade halter av PFAS i blodet som är högre än vad som EU anser är säkert för hälsan. Studien visade också att dricksvattnet är en betydande källa för att få i sig PFAS men alltså även fisk och skaldjur.
Sambandet mellan höga PFAS-värden i blodet gäller all konsumtion av fisk och skaldjur och inte bara från särskilt förorenade områden.
PFAS
PFAS är kemikalier som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. På sikt kan de öka risken för olika negativa hälsoeffekter.