SNP:s partiledare Nicola Sturgeons segervrål. Sky News / TT
Storbritanniens framtid

Sturgeon vråljublade i tv när SNP tog Swinsons plats

Liberaldemokraternas ordförande Jo Swinson tappar sin plats i det brittiska parlamentet till Skotska nationalistpartiet SNP:s Amy Callaghan. I ett tv-klipp som fått stor spridning ses SNP:s partiledare Nicola Sturgeon med knutna nävar ge ifrån sig ett segervrål.

Callaghan vann valdistriktet Dunbartonshire East med 19 672 röster mot Swinsons 19 523. Därmed tar Callaghan en av de största politiska skalperna i valet, skriver Reuters.

Den stora segraren i valet är Boris Johnson vars Toryparti tar hem en tydlig majoritet i parlamentet. Labour gör ett katastrofalt dåligt val.

Toppnyheter

Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Kina

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

1 tim
Arkivbilder.  TT
undefined

Kina utövar påtryckning mot svenska medier

Flera svenska medier har kontaktats av den kinesiska ambassadören i Sverige i syfte att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut till landets åtta största nyhetsredaktioner.

Enligt svaren har Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television kontaktats under de senaste två åren. Kontakterna har skett via mejl och brev och har både innehållit kritik och påtryckningar kring publiceringar.

Bland annat har Expressen tagit emot kritik och hotfulla formuleringar som rör tidningens rapportering om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

6 tim
Läs mer om Sveriges relation med Kina
En affisch på Qassem Soleimani i Teheran. ATTA KENARE / AFP
Konflikten mellan USA och Iran

Trumps nya förklaring: Han sa dåliga saker om USA

USA:s president Donald Trump har gett nya skäl till varför han beslutade sig för att döda den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, rapporterar CNN.

I ett möte med bidragsgivare gav Trump en detaljerad bild av hur det gick till när Soleimani dödades, uppger källor. Enligt dem ska Trump ha sagt att Soleimani ”sa dåliga saker om vårt land”, vilket bidrog till hans beslut att beordra attacken.

– Hur mycket av den här skiten ska vi behöva lyssna på? sa Trump enligt källorna.

23 min
ayatolla Ali Khamenei/Donald och Melania Trump TT
undefined

Trump varnar Khamenei: ”Sa en del elaka saker”

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei borde ”vara försiktig med vad han säger”. Det skriver USA:s president Donald Trump efter att Khamenei lett fredagsbönen i Teheran för första gången på många år.

Vid bönen sa ayatollan bland annat att USA:s attack mot toppgeneralen Qassem Soleimani visar på landets ”terroristiska väsen”.

”Den så kallade ’högste ledaren’ i Iran, som inte har varit så mäktig på senaste tiden, hade en del elaka saker att säga om USA och Europa”, twittrar Trump som svar på Khameneis uttalande.

”Deras ekonomi håller på att krascha och folket lider. Han borde vara väldigt försiktig med sina ord”, fortsatte han.

Idag 04:19
- / KHAMENEI.IR
undefined

Ayatollan: Våra attacker slog mot USA:s självbild

Irans flygattacker mot amerikanska baser i Irak var ett slag mot USA:s självbild som stormakt, säger Irans ayatolla Ali Khamenei enligt nyhetsbyrån AP. Uttalandet kommer i samband med att ayatollan för första gången på över åtta år hållit i fredagsbönen.

Han fortsatte kalla dödandet av toppgeneralen Qassem Soleimani för ”fegt” och sa att Donald Trump bara låtsas stötta det iranska folket. Han menar att folket enats efter dödandet av Soleimani och kallade nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet för en olycka.

I attackerna mot USA:s baser skadades elva soldater.

Igår 09:24
Läs mer om Konflikten mellan USA och Iran
Minnesstund i Teheran för dödsoffren. Bild från den 11 januari. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Nedskjutna planet i Iran

Iran skickar färdskrivarna från planet till Ukraina

Iran har gått med på att skicka färdskrivarna från det nedskjutna Ukrainian Airlines-planet till Ukraina, rapporterar Reuters.

Den internationella pressen på Iran har varit stor sedan det blev känt att det var landets luftvärn som sköt ner planet. Under veckan har Kanada, Storbritannien, Ukraina, Sverige och Afghanistan uppmanat Iran att samarbeta fullt ut med internationella utredare.

Hassan Rezaifar, chef för den iranska haveriutredningen, säger att färdskrivarna ska försöka läsas av i Kiev. Om det misslyckas kommer de att skickas till Frankrike.

2 tim
Peter Swaffer, avdelningschef för luftfart på Statens haverikommission / Haveriplatsen i Iran TT
undefined

Svenska kritiken mot Irans utredning: För långsam

Statens Haverikommission tycker att Iran är för långsamt i utredningen om det nedskjutna planet utanför Teheran, rapporterar TT. Det finns ingen tidsplan för när färdskrivarna ska läsas av och det är en process som enligt Haverikommissionens avdelningschef Peter Schwaffer kräver avancerad utrustning som bara finns på ett fåtal platser i världen.

Kiev lyfts som en plats där färdskrivarna skulle kunna läsas av. Även den franska haverikommissionens lokaler i Paris har föreslagits.

– Nu är iranierna inte i Kiev, så mycket vet vi, och de är inte på väg till Paris, så vi vet inte riktigt vad intentionerna är. Man kan bara spekulera i varför de är kvar på hemmaplan, säger Swaffer till TT.

17 personer hemmahörande i Sverige dog när planet sköts ner av iranskt luftvärn. Totalt dog 176 personer.

Igår 22:02
Läs mer om Nedskjutna planet i Iran
Gardermoen i natt. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Norska IS-kvinnan

Norska säkerhetstjänsten: ”Hotnivån är oförändrad”

Hotnivån i Norge förändras inte av att en 29-årig IS-kvinna hämtats hem från Syrien tillsammans med sina två små barn. Det uppger norska säkerhetspolisen PST på en pressträff.

Kvinnan greps när hon landade på flygplatsen Gardermoen i natt. Hon och barnen fördes därefter till Ullevåls sjukhus.

– Vi har en bra plan för att ta hand om barnen i vad som är en krävande situation, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Enligt Sjøvold ska förhör hållas med kvinnan så snart det är möjligt. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation. Enligt norska myndigheter har hon både ingått i Jabhat al-Nusra och IS under åren 2013–2019.

– Vi är i första fasen vad gäller utredningen, säger Sjøvold.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Norge och kan tvinga fram en regeringskris.

3 tim
Illustrationsbild från al-Hol-lägret i Syrien/FRP-ledaren Siv Jensen. TT
undefined

IS-kvinnan på norsk mark – mitt i regeringskrisen

Den 29-åriga IS-kvinnan som orsakat en splittring i den norska regeringen har kommit hem från Syrien tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjukt. Kvinnan landade strax efter midnatt på Gardermoen och greps då misstänkt för samröre med IS, skriver norska säkerhetspolisen på Twitter.

Fallet har lett till en politisk kris eftersom Fremskrittspartiet hotar att hoppa av regeringssamarbetet med Høyre på grund av beslutet att hämta hem kvinnan och den sjuke pojken.

FRP-ledaren Siv Jensen har sagt att hon ska lämna över en kravlista till statsminister Erna Solberg på måndag, där partiet meddelar sina villkor för att stanna i regeringen.

Igår 23:35
Läs mer om Norska IS-kvinnan
Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
Primärvalen 2020

Analys: Två veckor till Iowa – borde skaffa parhästar

I veckan hölls den sista demokratiska debatten inför nomineringsmötet i Iowa den 3 februari, i praktiken startskottet för primärvalet i USA.

Efter Iowa är det fullt möjligt att frontkandidaterna är färre – och att det då är vita politiker med en genomsnittsålder på 75 år, skriver Newsweeks Sam Hill i en analys av valrörelsen.

Hills förslag är att kandidaterna redan nu skaffar sig parhästar, även om det vore ovanligt. Han föreslår en rad konstellationer, däribland Elizabeth Warren och Julián Castro. ”De gillar varandra och har liknande syn på världen”, skriver Hill och konstaterar att Castros latinamerikanska bakgrund, och koppling till Texas, kan hjälpa Warren.

Med drygt två veckor till nomineringsmötet kartlägger Fivethirtyeight förutsättningarna i de fyra delstaterna som går till primärval tidigt, förutom Iowa även New Hampshire, Nevada och South Carolina. Nevada är särskilt intressant i relation till Joe Biden skriver Geoffrey Skelley i sin analys.

Biden är populär bland icke-vita väljare men i Nevada består gruppen i stor utsträckning av personer med latinamerikansk bakgrund, och där utmanas han av Bernie Sanders.

3 tim
Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pengakassorna förändrar 2020-valets dynamik

Om tio månader är det presidentval i USA men den demokratiske presidentaspiranten Michael Bloomberg driver kampanj som om det redan vore sent i oktober, skriver WSJ.

Det handlar bland annat om hur affärsmannen och miljardären spenderar pengar. Hittills har han lagt 217 miljoner dollar på tv och digital marknadsföring. Summan är nästa tre fjärdedelar av den totala summan för de övriga aspiranternas kampanjer, inklusive presidentens.

Bloomberg har samtidigt inte lagt sitt fokus på Demokraternas primärval eller direkt utmanat sittande presidenten Donald Trump, vilket ändrar hela dynamiken i valkampanjerna, skriver tidningen.

– Allt som Bloomberg gör saknar historiskt motstycke, säger Rufus Gifford som var finanschef för Barack Obamas presidentkampanj.

Igår 07:13
Läs mer om Primärvalen 2020