Hem
Marit Kolby försvarar begreppet ultraprocessad mat. (Terje Bendiksby / NTB)

Svensk kritik mot begreppet ultraprocessad mat

Ultraprocessad mat är dåligt för hälsan, slår en lång rad forskare fast. Begreppet är dock omdiskuterat och kritiseras ibland för att vara för brett.

Nutritionsforskaren Emily Sonestedt vid Lunds universitet säger till DN att en del nyttiga och acceptabla livsmedel, exempelvis fiberberikat fabriksbröd och fiskpinnar, faller in i kategorin. Andra experter tycker att begreppet ultraprocessad mat är onödigt och att det är bättre att avråda från högt salt- och sockerintag, skriver The Guardian.

Forskaren Marit Kolby vid Oslo nya högskola är en av författarna till den stora artikelserien i The Lancet. Hon anser att begreppet ultraprocessad mat är användbart, trots att det ibland inkluderar acceptabla livsmedel.

– Ett traditionellt bakat bröd är att föredra framför ett bröd med tillsatt socker, gluten, färg- och emulgeringsmedel, säger hon till DN.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen