Hem
Illustrationsbild från kycklinguppfödning 2008. (Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Svensk kyckling rödlistas av WWF: ”Välj bort den”

Svensk kyckling lever inte upp till kraven om klimatpåverkan och djurvälfärd och får därför rött ljus i årets köttguide från Världsnaturfonden (WWF). Det rapporterar flera medier.

Kriterier som biologisk mångfald, klimat, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika har granskats när organisationen gjort sin bedömning. Andra produkter som får rött ljus är sydamerikanskt nötkött och halloumi.

Anna Richert, matexpert på WWF, säger till TT att kött med rött ljus bör ”väljas bort”.

– Vi har skärpt kriteriet för djurvälfärd till att inkludera mer långsamväxande raser, det har inte svensk produktion generellt sett. Det innebär att djuren växer så snabbt att det finns risk att de får smärta och benproblem, säger hon enligt TT.

Rött ljus gäller kyckling som inte är certifierad som EU-ekologisk, KRAV eller Svenskt Sigill.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen