Svenskt Näringsliv: Reformera las i grunden
Att överenskommelsen mellan regeringen, C och L innebär att en moderniserad arbetsrätt ska utredas är bra, men inte tillräckligt, skriver Svenskt Närinsglivs vice vd Peter Jeppsson på DN Debatt.
Han vill att hela las reformeras i grunden för att modernisera tryggheten på arbetsmarknaden och öka företagens konkurrenskraft.
Bland annat föreslår han förändrat anställningsskydd, en ny arbetslöshetsförsäkring, att privata aktörer får sköta arbetsförmedlingens uppgifter och att omställningsförsäkringarna blir mer effektiva.
Tidigare
bakgrund
Lagen om anställningsskydd
Wikipedia (sv)
Lag om anställningsskydd (1982:80), förkortat LAS, är i Sverige den lag som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden. Lagen antogs 1982 och ersatte då LAS (1974:12).
I Lag om anställningsskydd (1982:80) infördes bland annat regler om provanställning och anställningsformen visstidsanställning vid tillfällig arbetsanhopning. Tidigare hade uppsägningsrätten genom lag inskränkts för vissa grunder, bland annat fackföreningstillhörighet 1936 och graviditet 1939.
LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning.
Lagen reglerar bl.a. uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga. Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen