Hem
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Ali Lorestani/TT

Sverige ser ut att missa de flesta tunga klimatmålen

Sverige ser ut att missa flera tunga klimatmål sett till regeringens egen bedömning i budgetpropositionen för nästa år, rapporterar SvD.

Det handlar bland annat om det övergripande målet att nå nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast år 2045. Inte heller ser de nationella etappmålen, som omfattar 2030-målet om minskade utsläpp i transportsektorn, ut att nås med den nuvarande politiken. Inte heller Sveriges klimatmål inom EU:s omställningspaket Fit for 55 ser ut att nås.

”Trots att befintliga och beslutade insatser inte räcker för att nå de flesta av målen bör det lyftas fram att den senaste fördjupade utvärderingen som redovisades 2023 visar att flera områden utvecklas i rätt riktning [...] Till det ska läggas att det finns fördröjningseffekter som gör att det kan ta tid innan genomförda insatser ger mätbara avtryck i miljön”, står det i regeringens bedömning.

DN skriver att statens budget för klimat och miljö minskas med 259 miljoner kronor nästa år, vilket innebär minskade anslag för andra året i rad.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons