Bevaka
Arabiska våren

En anställd vid entrén till Al Jazeeras kontor i Doha.  Kamran Jebreili / TT / NTB Scanpix
Diplomatkrisen i Qatar

Analys: Kamp om etern bakom Al Jazeera-dispyt

Det faktum att Qatars grannländer kräver att man stänger tv-kanalen Al Jazeera visar att de fyra länderna använder den diplomatiska krisen för att ge uttryck för missnöjen som grott under lång tid. Det skriver Gregg Carlstrom i en analys i The Atlantic.

Al Jazeera, som grundades 1996, blev snabbt en törn i sidan till flera av de äldre, auktoritära regimerna i Mellanöstern. Kanalen blev ett forum för en öppen debatt och rapporterade kritiskt om många regimer, förutom den i Qatar, skriver han.

Det är en stor skillnad mellan den engelskspråkiga kanalen, som fortfarande upprätthåller en viss nivå av opartiskhet, och Al Jazeera på arabiska. I samband med den arabiska våren genomgick den senare en stor förändring då man gick över från att ha stöttat revolterna till att ge sitt stöd till islamistiska rebeller, skriver Carlstrom och radar upp flera exempel på när reportrar gett uttryck för extremistiska åsikter.

Det är dock inte främst detta som besvärar Saudiarabien, som trots allt är källan till den ultrakonserativa sunni-ideologi som har fått allt mer utrymme på Al Jazeera. I stället är det faktumet att landet har en rivaliserande tv-kanal, Al Arabiya:

”Det är en sorglig upplösning av den arabiska våren: Sex år efter en våg av prodemokratiska revolutioner handlar den senaste krisen i regionen om vilken arabisk auktoritär stat som kontrollerar etern.”

25 jun 2017
Donald Trump tillsammans med andra ledare i ett center som arbetar mot extremism i Riyadh. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps utlandsresor

Analyser: ”Trumps turné löser inte krisen hemma”

USA:s president Donald Trump höll ett tal inför över 50 muslimska ledare i Saudiarabien i går. Han pratade bland annat om kampen mot terrorism och menade att det inte är en kamp om religion utan brott. ”Trump har på många områden mildrat sitt tonläge sedan han tillträdde, men det är förhastat att tro att hans ton i Riyadh betyder att han helt har ändrat inställning till islam eller muslimer”, skriver Sanna Torén Björling i en analys i DN.

CNN:s Nic Robertson skriver i en annan analys att Trump arbetade hårt under besöket för att stärka USA:s samarbete och handel med Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern. ”Trump är inte den första amerikanska presidenten som kommer till detta ökenrike och hoppas att en utländsk framgång kan omintetgöra hans problem på hemmaplan”, skriver han och tillägger att detta däremot inte kan mäta sig med eller lugna ned det kaotiska läget i Vita huset.

Robin Wright i The New Yorker menar att ett av Trumps mest förvånade kommentarer i talet var hans positiva inställning till Mellanösterns framtid. Hon skriver att hans inställning är märklig då han gör detta ”trots krigen i Libyen, Jemen, Irak och Syrien som har dödat hundratusentals; den största humanitära krisen och flyktingkrisen sedan andra världskriget och återkomsten av auktoritära styren som har slagit ned förhoppningarna som den arabiska våren bar med sig”.

22 maj 2017