Bevaka
Frankfurtbörsen

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholm återhämtade sig – SAS gick mot strömmen

Måndagen var inledningsvis en tung dag på de globala börserna med fortsatta nedgångar efter förra veckans sättning. Stockholmsbörsen gick däremot mot strömmen och vände till plus efter inledande ras. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,4 procent
Som mest var breda OMXSPI ner 2,4 procent under förmiddagen. Så kallade defensiva bolag gick starkast och bland de största noterades bland annat Telia, Astra Zeneca och Essity på plus. Telia har fått en köprekommendation av DI och steg drygt 2 procent. Bästa av storbolagen gick Kinnevik som klättrade nära 2,5 procent.

Ny virusoro anses av många vara skälet till att de senaste månadernas uppgångar nu rakas av. I USA har coronaviruset börjat få fäste i söder med rekord av antalet sjukhusfall i Texas och North Carolina, rapporterar CNBC.

H&M släppte försäljningssiffror för bolagets första kvartal och trots att de var något mindre katastrofala än väntat och att en viss ljusning synts i juni handlades aktien ner stora delar av dagen. I samband med att indexen vände upp tog sig även H&M över nollan och stängde på plus 0,4 procent.

Svenska regeringen är beredd att lägga 5 miljarder kronor på att rädda SAS. Trots att det kan handla om aktier som späder ut de nuvarande ägarna syntes inledningsvis en börsuppgång på 1 procent men aktien vände ner och stängde på minus 1,4 procent.

15 jun
Dagens börs

Stockholm lyfte på nytt – är upp 12 procent på två dagar

Först uppgångar kring 4 procent. Sedan ner till nollan. Sedan upp igen. Handeln svängde på Stockholmsbörsen under onsdagen efter gårdagens rally. Vid stängning stod de ledande indexen återigen på tydliga plus:
• OMXSPI: +4,3 procent
• OMXS30: +4,5 procent
De globala börserna stärktes av beskedet att republikaner och demokrater i USA:s senat är överens om ett gigantiskt stimulanspaket på 2 000 miljarder. I Stockholm tilltog uppgångarna strax före stängning i samband med att regeringen presenterade sitt nya krispaket för småföretagen.

H&M och Atlas Copco toppade OMXS30 för andra dagen i rad med uppgångar på 8,8 respektive 9,6 procent. Båda aktierna har nu rusat över 20 procent på två dagar. SEB och Handelsbanken var två andra vinnare med lyft på 7,6 respektive 9,1 procent.

Forskningsbolaget Oasmia rusade 29 procent efter att ha tecknat ett globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av cancerpreparatet Apealea. Oasmia var dagens mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen.

Hård nedpressade Catena Media lyfte knappt 49 procent efter att ha släppt siffror för januari-februari, och gett lugnande besked om coronavirusets påverkan på verksamheten.

Sämre gick det för byggbolaget Serneke, som inte kunnat slutföra försäljningen av 80-procent av Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital. Aktien backade 5 procent.

Wall Street hade ett historiskt rally under gårdagskvällen. Stockholmsbörsen följde med redan då och tisdagen var den bästa börsdagen sedan 2012. Onsdagens uppgångar innebär att OMXS30 nu är upp nästan 12 procent på två dagar.

25 mar
Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Stockholmsbörsen på plus – papperstillverkare i topp

Stockholmsbörsen handlades klart på plus under stora delar torsdagen, vände sedan till minus för att sedan handlas på plus igen. Vid stängning låg indexen som följer:
• OMXS30: +3,2 %
• OMXSPI: +3,4 %
ECB meddelade i natt att man inleder stödköp för 750 miljarder euro för att stötta ekonomin under coronautbrottet 2020. Nyheten gav stöd till börserna runt om i Europa men under eftermiddagen handlas flera av dem på minus.

Bäst av bolagen i OMXS30-listan gick pappersbolagen SCA och Essity, som steg 9,6 respektive 8,2 procent. H&M steg 7 procent efter att ha meddelat att de kan komma att permittera 2000 anställda i Norge.

Bland bolagen i botten finns Autoliv, som efter en nedgång på omkring 8 procent på eftermiddagen hämtat hem till minus 3,6 procent. Sämst av storbolagen gick Hexagon, som stängde 4,3 procent ner.

Trelleborg meddelade på torsdagen att bolaget sänker utdelningsförslaget till 2,4 kronor från tidigare 4,75 kronor per aktie. Aktien stängde på minus 0,5 procent.

Även SEB ska se över sin utdelning och aktien stängde på 2,2 procent upp, efter att först ha backat ett par procent.

Pandox, som varit rejält pressat och fallit som mest över 75 procent i år, steg över 12sc procent i dag efter köprekommendation från Handelsbanken. Scandic studsar upp över 17 procent.

Recipharm stängde upp över 10 procent. Detta efter USA:s president Donald Trumps tal, då presidenten sade att FDA har godkänt malariamedicinen Chloroquine för behandling av covid-19. Recipharm säljer läkemedlet under produktnamnet Klorokinfosfat RPH Pharma, rapporterar Direkt.

19 mar