Bevaka
Ican (International campaign to abolish nuclear weapons)

Beatrice Fihn och Hiroshima-överlevaren Setsuka Thurlow tar emot fredspriset från Berit Reiss Andersen, ordförande i fredspriskommittén.  ODD ANDERSEN / AFP
Nobelpriset 2017

Svenska Beatrice har tagit emot fredspriset i Oslo

Svenska Beatrice Fihn och Hiroshima-överlevaren Setsuka Thurlow har tagit emot årets fredspris under en ceremoni i Oslo som representanter för den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN).

Fihn säger att riskerna med kärnvapen är större i dag än de var under kalla kriget och att världen bara är ”ett impulsivt raseriutbrott” ifrån ett kärnvapenkrig.

– Det är vansinne att låta oss regeras av dessa vapen, säger hon.

Thurlow rörde publiken till tårar med sitt tal om sina erfarenheter då hon som 13-åring överlevde atombomben i Hiroshima. Thurlow blev fastklämd i en byggnad och 351 av hennes skolkamrater miste sina liv.

– När jag kröp ut såg jag att spillrorna brann. De flesta av mina klasskamrater hade bränts till döds, berättar hon.

Berit Reiss Andersen, ordförande i fredspriskommittén, säger att årets pris följer en lång tradition av att belöna personer som arbetat mot kärnvapen.

– Det internationella samfundet må lita på att inget ansvarsfullt statsöverhuvud någonsin skulle ge order om ännu en kärnvapenattack, men det finns inga garantier, säger hon och fortsätter:

– Oansvariga ledare kan komma till makten i vilket kärnvapenland som helst och bli inblandade i en allvarlig kärnvapenkonflikt.

Hon menar att ICAN:s arbete stämmer väl överens med andan i Alfred Nobels testamente.

– Det är varken naivt eller nytt att sträva för att avskaffa kärnvapen, säger hon.

10 dec 2017