Bevaka
Ku Klux Klan

David Duke, Donald Trump TT
Trumps USA Högerextremismen i USA

Tidigare KKK-ledaren hyllar Trump efter uttalande

President Donald Trumps uttalande att ”båda sidor” gjorde sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen möter stark kritik från både amerikanskt och internationellt håll.
En kvinna dödades och flera andra människor skadades i en bilattack mot anti-rasistiska motdemonstranter. I en första reaktion efter händelserna tycktes Trump likställa de högerextrema demonstranterna med anti-rasistiska motdemonstranter. Två dagar senare, efter massiv kritik, fördömde Trump specifikt nynazister. Men på en pressträff i Trump Tower på tisdagskvällen höll han fast vid sin tidigare linje om att ”båda sidor” gjorde sig skyldiga till våld. FN-chefen António Guterres säger att ”rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi förgiftar våra samhällen”, och Floridasenatorn Marco Rubio skriver på Twitter att presidenten måste kalla händelserna för ”vad de är, en terrorattack av högerextremister”, rapporterar ABC News.
Men en som hyllar Trumps uttalande är den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke. ”Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning”, twittrar han.
Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten säger att genom att säga att han inte tar ställning, så gör Donald Trump i själva verket just det. ”När David Duke och andra högerextremister hyllar dina uttalanden, gör du väldigt, väldigt fel.”

16 aug 2017