Bevaka
Mat & dryck

Illustrationsbild Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Mer än tequila – miljösmart agave är på frammarsch

Agaveväxtens kanske främsta användningsområde som råvara till mexikansk tequila kan komma att utmanas. Forskare i Australien ser nämligen potential i att använda succulentväxten för att ta fram bioetanol på ett mindre resurskrävande sätt än i dag, skriver The Land och Food Navigator.

Professor Daniel Tan och hans kolleger ser fördelar med agaven jämfört med annan biomassa som används för etanolframställning, såsom majs och sockerrör. Dels för att grödan kräver mindre vatten, dels för att den genererar mindre växthusgaser och mer etanol. Agaven kräver 69 procent mindre vatten än sockerrör för samma mängd skörd och 46 procent mindre vatten än majs.

– Agave kan växa i halvtorra områden utan bevattning, den konkurrerar inte ut andra grödor eller ställer krav när det finns begränsade möjligheter till bevattning och gödning, säger Daniel Tan till Food Navigator.

Studien har genomförts vid en pilotfarm i australiska Queensland, vars klimat passar agaven bra. Den ekonomiska analysen visar dock att det i nuläget inte är kommersiellt gångbart att dra igång en produktion utan att det får ekonomiskt stöd från regeringen. Men läget kan snabbt komma att förändras menar Daniel Tan. Han pekar på det ökade behovet av etanolbaserade produkter i samband med coronakrisen, som gjort att efterfrågan på rengöringsprodukter har skjutit i höjden.

– Det här visar att agave är en vinnande produkt ekonomiskt och miljömässigt de kommande åren, säger han.

30 maj
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

28 maj