”Arsenikhalten kan halveras vid kokning”
Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg säger att halten av arsenik i ris kan minskas med hälften, genom att koka riset med mycket vatten som sedan hälls av. Däremot försvinner inte arseniken om man bara sköljer av riset före kokning, enligt Livsmedelsverket.
Myndigheten har gjort en undersökning av 102 olika risprodukter och konstaterat att vissa av produkterna innehåller höga mängder av arsenik.
Halterna är inte så höga att de innebär en akut risk, men på lång sikt kan arsenik öka risken för bland annat cancer, skriver myndigheten.
Vuxna bör inte äta risprodukter varje dag. Den som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, får i sig mycket arsenik.
– Vi förstår att det kan vara svårt för den som har mattraditioner som bygger på ris, exempelvis från många asiatiska länder, men vårt råd är att ändå successivt försöka äta mindre ris, säger Emma Halldin Ankarberg.