Hem
Arkivbild. (Robert F. Bukaty / TT / NTB Scanpix)

”Arsenikhalten kan halveras vid kokning”

Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg säger att halten av arsenik i ris kan minskas med hälften, genom att koka riset med mycket vatten som sedan hälls av. Däremot försvinner inte arseniken om man bara sköljer av riset före kokning, enligt Livsmedelsverket.
Myndigheten har gjort en undersökning av 102 olika risprodukter och konstaterat att vissa av produkterna innehåller höga mängder av arsenik.
Halterna är inte så höga att de innebär en akut risk, men på lång sikt kan arsenik öka risken för bland annat cancer, skriver myndigheten.
Vuxna bör inte äta risprodukter varje dag. Den som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, får i sig mycket arsenik.
– Vi förstår att det kan vara svårt för den som har mattraditioner som bygger på ris, exempelvis från många asiatiska länder, men vårt råd är att ändå successivt försöka äta mindre ris, säger Emma Halldin Ankarberg.

bakgrund
 
Arsenik
Wikipedia (sv)
Arsenik (latinskt namn, arsenicum) är ett mycket giftigt halvmetalliskt grundämne. Arsenik har många allotropa former, de flesta har olika färger. Ämnet används idag främst i insektsgifter och andra bekämpningsmedel. Arsenik användes också flitigt inom tryckimpregnering av trä, och även i glasindustrin för att kunna skilja glasets luftbubblor så att man får ett rent och prydligt glas men används även i dagens industri men i mindre skala (till exempel gamla fönsterrutor, kristallglas och prismakristallkronor) men har fasats ut till förmån för mindre miljöfarliga alternativ. Den även giftiga kemiska föreningen arseniktrioxid kallas ofta "vit arsenik". Arsenik från jordskorpan urlakas i dricksvattnet, vid till exempel risodling tas detta upp vilket ger att arsenik kan hittas i vissa livsmedelsprodukter, exempelvis ris. En undersökningsmetod som används för att upptäcka arsenik är att framkalla en arsenikspegel.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen