”Risätare lever längre och har mindre cancer”
För en tid sedan varnade Livsmedelsverket om arsenik i risprodukter. I en krönika i SvD skriver Ola Wong att de länder i världen som har högst förväntad livslängd är Monaco, Macao, Japan och Singapore: ”I tre av fyra långlevarländer äter invånarna ris dagligen från barnsben.”
Wong viftar bort Livsmedelsverkets varning att ”ris kan ge cancer”, och framhåller att det i så fall borde synas i statistiken. Men landet med mest cancer i världen är Danmark: ”De 10 länder som har mest cancer i världen har samtliga västerländsk kött och potatis & bröd-diet”, konstaterar Wong.
Varningen låter därför mest som ”en pr-hungrig myndighet som vill ha anslag”. Men att avråda barn från att äta riskakor är ändå rätt enligt honom – ”för det smakar ingenting – och saknar näring”
Avslutningsvis påminner Wong om ett kinesiskt sätt att säga ”Tjena, läget?” – ”Chi guo fan le ma?”. ”Ordagrant betyder det ’Har du ätit ris?’. Har du gjort det har du haft en bra dag, oavsett vad livsmedelsverket säger.”