Bevaka
Wallenstam

Lastbilar från AB Volvo. Arkivbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Volvo bland förlorarna när börsen avslutade året svagt

Stockholmsbörsen backade under årets sista handelsdag. Det breda OMXSPI sjönk 0,5 procent och storbolagsindexet OMXS30 landade på minus 0,7 procent. För helåret slutar dock OMXSPI upp med 6,4 procent och OMXS30 på plus 3,9 procent.

Fastighetsbolaget Wallenstam meddelade under fredagen att man ska ombilda ytterligare 290 bostadsrätter till hyresrätter. Byggprojekten omfattar ett i Göteborg och två i Stockholm och beror, enligt Wallenstams vd, på en ”fortsatt svag utveckling på bostadsmarknaden”. Aktien klättrade trots det 0,8 procent.

Byggbolaget Skanska meddelade att de fått en order om 580 miljoner kronor för att bygga stadshus och station i Växjö. Aktien steg inledningsvis, men stängde på minus 0,2 procent.

Magnolia Bostad meddelade att företaget säljer ett projekt med 430 hyresrätter i Malmö och stängde på minus 0,5 procent.

AB Volvo, som stod för veckans skräll då Cevian sålt sitt innehav till kinesiska Geely, backade under dagen och stängde på minus 2,1 procent. Aktien har därmed tappat en bra bit över 4 procent sedan köpet offentliggjordes i onsdags.

Lundin Petroleum sjönk 2,5 procent. Nyhetsbyrån Direkt frågar sig på Twitter om det kan ha att göra med att oljebolagsaktien petas från OMXS30 efter nyår, vilket meddelades i början av december.

Bland storbolagslistans få vinnare fanns Astra Zeneca som steg 1,3 procent, Kinnevik, upp 0,7 procent, och Fingerprint Cards som avslutade börsårets sista dag på plus 0,6 procent.

29 dec 2017