Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Techjättar sänken i USA – flygbolag mot strömmen

Efter fyra raka uppgångsdagar handlades börserna på Wall Street till minus på torsdagen. Dow Jones stängde dock strax över nollan. De ledande indexen stängde som följer:
• Dow Jones: +0,1 procent
• Nasdaq: −0,7 procent
• S&P 500: –0,3 procent
Det var framför allt techbolagen som drog ner börserna där Facebook och Netflix föll närmare 2 procent. Tidigare under kvällen noterade Nasdaq 100 nya rekordnivåer men indexet har vänt tvärt ner och föll nästan 1 procent.

Enligt Reuters planerar General Motors att börja tillverka en eldriven skåpbil för företagssektorn. GM:s aktie stängde svagt upp samtidigt som elbilstillverkaren Tesla föll 2 procent.

De amerikanska flygbolagen United, Delta och American Airlines lyfter ordentligt och går mot strömmen. Bäst går det för American Airlines som rusade över 40 procent efter att flygbolaget tillkännagivit att man planerar att öka antal flygningar under de kommande månaderna, skriver CNBC.

E-handelsbolaget Ebay höjer sin guidning för andra kvartalet 2020 efter att verksamheten utvecklats bättre än väntat och nått stark volymtillväxt hittills i delåret, enligt en presskommuniké, skriver Direkt. Aktien klättrade över 6 procent.

Lastbilstillverkaren Navistar, som Traton har lagt bud på, visade mindre förlust än väntat i sitt andra kvartal. Aktien rusade över 12 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing var en av de stora vinnarna under onsdagen och fortsatte upp i dag. Gårdagens uppgång på närmare 13 procent följdes upp med ytterligare plus 6,4 procent.

New York-börserna i går
S&P 500: +1,4 procent
Nasdaq: +0,8 procent
Dow Jones: +2,1 procent

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Kraftig ökning av digitala vårdbesök i pandemin

Antalet besök hos digitala vårdgivare som Kry och Min doktor har under vissa månader dubblats sedan coronapandemin bröt ut, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De privata vårdgivarna online har tagit emot totalt över 800 000 besök fram till i maj i år. Det kan jämföras med de 1,1 miljoner besök som gjordes där under hela förra året.

– Jag tror att många har fått upp ögonen för den här möjligheten. Dessutom har man en tillgänglighet man kanske inte alltid har i den fysiska vården, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare för e-hälsa på Region Sörmland, där merparten av de digitala vårdgivarna är registrerade.

36 min
En äldre man och två yngre killar. TT
undefined

Många barn är oroliga för viruset – äldre mår bättre

Åtta av tio barn och unga känner oro för coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter. Oron handlar bland annat om att äldre släktingar ska bli sjuka eller dö.

– Men också att det påverkar mycket negativt i det sociala livet, kamratrelationer och väldigt mycket saknad av mor- och farföräldrar, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin.

Samtidigt rapporterar Ekot om en studie från Göteborgs universitet som visar att många ”yngre äldre” – personer födda mellan 1949 och 1955 – mår bättre än på flera år trots den pågående pandemin. Resultatet tolkas som att många i gruppen jämför sig med människor som har drabbats hårdare av viruset.

Igår 15:27
Loulou LaMotte, Alice Boman och initiativtagaren Sibille Attar. TT
undefined

Upprörda artister: Ser fulla krogar när vi går på knäna

I ett öppet brev till kultur- och justitieministern ifrågasätter 173 musiker, scenarbetare och artister regeln om max 50 personer på evenemang, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

”Vi ser fulla krogar, uteserveringar och överfulla badstränder och gräsmattor. Samtidigt går musiker, scenarbetare och artister på knäna och krisstödet räcker inte”, skriver undertecknarna.

Bland brevskrivarna finns bland annat Loulou LaMotte, Alice Boman och Markus Krunegård.

Igår 12:12
Läs mer om Coronaviruset
Landstigningen i Normandie. TT NYHETSBYRÅN
Ekonomiska effekter

USA:s underskott största sedan andra världskriget

USA:s finansdepartement presenterade på måndagen sitt största budgetunderskott någonsin efter att regeringens utgifter i juni mer än tredubblats från året innan. Det för att förhindra allt för stor ekonomisk nedgång i coronakrisen, rapporterar Bloomberg.

Landets underskott ökade under juni till 864,1 miljarder dollar och totalt under det nuvarande finansiella året ligger budgetgapet 267 procent högre än året innan enligt AFP.

Så högt har underskottet procentuellt inte varit sedan andra världskriget, skriver Market Watch.

1 min
Sang Tan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

83 av världens rikaste: ”Höj skatten för oss genast”

83 av världens rikaste personer har gått ut i ett gemensamt upprop och uppmanar världens regeringar att höja skatten för de allra rikaste för att backa upp återhämtningen från coronakrisen. Det skriver The Guardian.

”Höj skatten för personer som oss. Omedelbart. Väsentligt. Permanent (...) Vi har pengar, mycket pengar och pengar är vad som behövs nu under de kommande åren då vår värld försöker återhämta sig från krisen”, skriver de i ett öppet brev.

I brevet varnar de för att den ekonomiska smällen från pandemin kommer ta årtionden att läka från och riskerar att knuffa en halv miljard människor ner i fattigdom.

Igår 10:38
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellrummen står tomma trots reapriserna: ”Kritiskt”

Beläggningsgraden på svenska hotellrum var 22 procent i juni, jämfört med 69 procent i juni förra året. I Stockholms län var bara 15 procent av hotellrummen uthyrda, skriver SvD.

Ordentliga prissänkningar har alltså inte hjälpt. Junis snittpris för ett rum var 835 kronor – 25 procent lägre än för ett år sedan, enligt statistik från Benchmarking Alliance.

– För besöksnäringen och specifikt hotellen är det ekonomiska läget fortfarande väldigt kritiskt, säger Stefan Westerberg, chefekonom vid Stockholms handelskammare, till SvD.

Igår 11:44
Läs mer om Ekonomiska effekter
Coronaviruset Smittan i USA
Arkivbild. Forskare jobbar för att ta fram vaccin mot covid-19 i laboratorium i Bern, Schweiz. Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Källa: Produktion av vaccin börjar i slutet av sommaren

Läkemedelsbolag kommer att ha startat produktion av potentiella vaccin mot covid-19 i slutet av sommaren. Det säger en uppsatt medarbetare i Trumps administration under en telefonkonferens med medier under måndagskvällen, rapporterar CNBC.

– Exakt när vaccinproduktion kan vara i gång? Det är troligen fyra till sex veckor kvar, säger medarbetaren.

Samtidigt understryker denne att man fortfarande inte vet vilket vaccin – om något – kommer att fungera.

Men redan uppges tillverkarna börjat köpa utrustning och ordnat med lokaler för produktionen. Hittills har fyra vaccinkandidater valts ut, men den listan kan växa, uppger medarbetaren enligt CNBC.

Vaccinkandidaten Moderna steg i efterhandeln i New York, medan Johnson & Johnson handlades runt nollan. De andra två kandidaterna USA kontrakterat är Astra Zeneca och Novavax, skriver International Business Times.

Igår 21:15
Serveringspersonal på en restaurang.  Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kalifornien stänger barer efter stor smittspridning

Kalifornien stänger alla barer och restauranger efter en kraftig ökning av spridning av viruset i delstaten, rapporterar Los Angeles Times.

Även biografer, museum, kyrkor och andra ställen som har inomhusaktiviteter måste hålla stängt för att hindra smittan.

Den 12 juni öppnade Kalifornien upp sina verksamheter, men nu har alltså guvernören Gavin Newsom gått ut med nya restriktioner.

– Vi ser att smittan ökar. Vi måste inse att covid-19 inte kommer att försvinna förrän vi har ett vaccin eller en effektiv behandling för sjukdomen, säger han.

Uteserveringar och take away kommer att vara tillåtet.

Igår 20:18
Illustrationsbild. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

30-åring dog efter covidfest – såg viruset som en bluff

En man i 30-årsåldern har dött efter att ha deltagit i en ”covid-fest” i delstaten Texas i USA, rapporterar New York Times. Enligt läkaren Jane Appleby erkände mannen att han såg virusutbrottet som ett skämt strax innan han dog.

– Jag tror att jag gjorde ett misstag. Jag trodde att det var en bluff, men det är det inte, sa mannen till vårdpersonalen, enligt Appleby.

Fenomenet med fester där unga människor deltar med målet att själva smittas har rapporterats från flera håll i USA.

Igår 14:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
En kvinna i Stockholm bär munskydd/Björn Olsen. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Olsen vill bryta tabut kring munskydd: ”Ett skällsord”

Det finns ett tabu kring att bära munskydd i Sverige, säger professorn Björn Olsen i en intervju med Aftonbladet. Det tabut vill han nu bryta.

– Munskydd har ju blivit något av ett skällsord i Sverige, men rätt använda munskydd är trots allt viktiga barriärer, säger Olsen, som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Olsen, som under pandemin har varit en av Folkhälsomyndighetens mest högljudda kritiker, säger att han själv bär munskydd när han går och handlar. Han menar att de svenska myndigheterna har fastnat i ett tankesätt som bygger på att alla som använder ansiktsmasker använder dem på ett felaktigt sätt.

Folkhälsomyndigheten uppger att råden kring munskydd kvarstår.

Igår 17:32
Personal iklädda skyddskläder hjälper en patient sittandes på en bår in på Karolinska sjukhuset i Solna. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lägsta antalet svårt sjuka i Stockholm på mycket länge

Antalet svårt sjuka coronapatienter i Stockholm är det lägsta på ”mycket länge”, säger smittskyddsläkaren Per Follin till Svenska Dagbladet.

Under måndagen låg totalt 134 patienter inlagda i regionen, en minskning med 18 personer jämfört med mätningen den 9 juli. Av de personer som vårdas får 24 stycken intensivvård.

– Det är en positiv trend som vi ser. Och trenden är avplanande, säger Follin.

Sedan den 15 juni har regionen totalt genomfört 140 861 antikroppstester. Av de testade hade 17,6 procent utvecklat antikroppar.

Igår 18:25
Läs mer om Coronaviruset