Hem
Julskinka med mandelgriljering. (Johan Nilsson/TT)

Tillsats i julskinka farligare än tidigare känt

Tillsatserna av nitrit, som bland annat ger skinka sin rosa färg, i maten måste minska. Det slår EU:s livsmedelsmyndighet EFSA fast i en ny rapport som visar att tillsatsen innebär en större hälsofara än vad man tidigare trott.

I EU pågår nu en process att skärpa gränsvärdena, rapporterar SVT Nyheter.

Även Livsmedelsverket ska undersöka hur mycket nitrit och nitrat svenskar får i sig. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, konstaterar att ju mindre vi får i oss av dessa ämnen desto bättre.

– Den här rapporten bekräftar att det är önskvärt att vi får i oss mindre nitrosaminer och ökar den säkerhetsmarginal som man vill ha till de nivåer som kan orsaka ohälsa, säger hon till SVT.

Nitrat och nitrit, som förekommer naturligt i många livsmedel men även används som tillsats i exempelvis charkprodukter, omvandlas i kroppen till nitrosaminer som kan orsaka cancer.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen