Tillsats i julskinka farligare än tidigare känt
Tillsatserna av nitrit, som bland annat ger skinka sin rosa färg, i maten måste minska. Det slår EU:s livsmedelsmyndighet EFSA fast i en ny rapport som visar att tillsatsen innebär en större hälsofara än vad man tidigare trott.
I EU pågår nu en process att skärpa gränsvärdena, rapporterar SVT Nyheter.
Även Livsmedelsverket ska undersöka hur mycket nitrit och nitrat svenskar får i sig. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, konstaterar att ju mindre vi får i oss av dessa ämnen desto bättre.
– Den här rapporten bekräftar att det är önskvärt att vi får i oss mindre nitrosaminer och ökar den säkerhetsmarginal som man vill ha till de nivåer som kan orsaka ohälsa, säger hon till SVT.
Nitrat och nitrit, som förekommer naturligt i många livsmedel men även används som tillsats i exempelvis charkprodukter, omvandlas i kroppen till nitrosaminer som kan orsaka cancer.