Tio år av nyheter – kriser, framsteg och en värld i förändring
I tio år har Omni dagligen rapporterat om de största nyheterna från Sverige och världen. Det har varit ett decennium präglat av krig, pandemi, terror och utdragna konflikter – men också av stora medicinska och tekniska framsteg, fantastiska sportprestationer och ett svenskt politiskt landskap i ständig förändring.
Med anledning av Omnis 10-årsjubileum blickar redaktionschef Matilda Glaser tillbaka på några av de nyhetshändelser som präglat och format världen sedan lanseringen i november 2013.
Löfvens utsträckta hand – början på slutet för blockpolitiken
S-ledaren Stefan Löfven, då i opposition, sträcker ut en första hand över blockgränsen inför valet 2014. Vinner Socialdemokraterna valet är partiet redo att regera med alla partier utom Sverigedemokraterna, skriver han på DN Debatt i november:
”I det här läget är det viktigt med en handlingskraftig regering som är beredd att ta ansvar och samarbeta brett för att ta sig an Sveriges utmaningar.”
Som ett eko från framtiden – Krym annekteras
Grönklädda, men utan nationsflaggor på uniformerna, ockuperar ryska soldater i februari Krymhalvön.Omvärldens fördömanden haglar och bland annat USA och EU inför sanktioner mot Ryssland.
Annekteringen sker kort efter de flera månader långa protesterna på Majdantorget i Kyiv, som slutade med att den ryssvänlige presidenten Viktor Janukovytj tvingades bort från makten.
Krym utgör som vi vet i dag bara ett första ryskt anspråk på ukrainskt territorium. Under 2014 börjar Putin även använda begreppet ”Nya Ryssland”, och kommentatorer frågar sig redan då om hans expansionsplaner sträcker sig längre än till Krym.
När Omni lanserades 2013 var det en helt annan användarupplevelse. Den största skillnaden var att appen – och appikonen – var svart. Men flera av Omnis viktigaste funktioner, som möjligheten till personalisering och att välja om man som läsare ville se toppnyheterna eller alla nyheter kronologiskt i senaste nytt, fanns redan då.
IS terrorvälde sätter världen i skräck
IS snabba expansion i delar av Irak och Syrien chockar världen under årets första halvår. I juni intar terrorgruppen Iraks näst största stad Mosul.
Kampen mot IS inleds. Även Sverige deltar, som en del av en USA-ledd koalition. Men samtidigt som framfarten av IS terrorvälde delvis stoppas sprids dess inflytande utanför Mellanöstern. Under kommande år kommer IS uppmana till och själva ta på sig ansvaret för flera blodiga terrordåd i Europa.
”Extremisterna är rädda för böcker och pennor”
(Cornelius Poppe / NTB)
17-åriga Malala Yousafzai får Nobels fredspris för sin kamp för rätten till utbildning för barn och unga. Hon är den i särklass yngsta Nobelpristagaren i historien.
Supervalår slutar i frostig överenskommelse
2014 är Sveriges första så kallade supervalår någonsin – med både riksdagsval och val till EU-parlamentet.
EU-valet blir ett nederlag för Moderaterna, medan Miljöpartiet seglar upp som näst största parti efter Socialdemokraterna. Feministiskt initiativ tar sig in EU-parlamentet.
Sedan är det en snabb omställning till en ny valrörelse, som slutar med maktskifte och Stefan Löfven som ny statsminister i en minoritetsregering.
Decemberöverenskommelsen gör att Löfven sitter säkert – men det är inte sista gången under decenniet som Sverige ska vara på väg mot nyval. Landets redaktioner kliar sig i huvudet över det otympliga namnet ”Decemberöverenskommelsen”. I Omni blir lösningen att av utrymmesskäl ibland använda ”Decemberdealen” istället. (Henrik Montgomery / TT)
Valresultatet blir startskottet för några turbulenta månader i svensk politik: I december röstar riksdagen, med Sverigedemokraterna som vågmästare, igenom Alliansens budget. Löfven svarar genom att utlysa nyval. Den 27 december kommer så en ny vändning: Regeringen och Alliansen presenterar ”Decemberöverenskommelsen”, som ska möjliggöra för att en minoritetsregering släpps fram och får igenom sin budget trots ett numerärt underläge.
”Öppna era hjärtan”
Fredrik Reinfeldt aviserar sin avgång på Moderaternas valvaka, efter att partiet backat även i riksdagsvalet. (HENRIK MONTGOMERY / TT / TT Nyhetsbyrån)
Andra minnesvärda händelser från ett fullspäckat politikår
• ”Det är bara käbbel”, säger Stefan Löfven under ett debattbråk med Annie Lööf i TV4 inför riksdagsvalet.
• Den nytillträdda S-ledda regeringen erkänner under hösten staten Palestina, med starka reaktioner från Israel som följd.
• Jimmie Åkesson sjukskrivs och lämnar tillfälligt över partiledarrollen till Mattias Karlsson. Åkesson återvänder som partiledare under våren 2015.
• SD:s partisekreterare Björn Söder kritiseras hårt för sitt uttalande i en DN-intervju om att judar och samer inte är svenskar.
Treårige Alan blir symbol för flyktens fasor
Krig och oroligheter i omvärlden får effekter även i Europa. Under 2014 söker 1,2 miljoner människor asyl i EU, och Sverige är efter Tyskland och Ungern det land dit flest kommer.
Flykten till Europa sker i många fall genom farliga båtfärder över Medelhavet och i början av hösten blir den treårige pojken Alan Kurdi, vars kropp hittas uppspolad på en turkisk strand, en symbol för flyktingkrisen.
Samtidigt ökar pressen i Sverige på att hantera den ökade mängden flyktingar. I november införs tillfälliga gränskontroller, och på julafton publiceras en opinionsmätning från DN/Ipsos som visar en fullständig omsvängning mot tidigare: Nu vill en majoritet av svenskarna att Sverige ska ta emot färre flyktingar.
Antalet asylsökande i Sverige 2013–2022
(Källa: SCB)
Historiskt klimatavtal undertecknas
Den 12 december 2015 klubbas det så kallade Parisavtalet på ett klimatmöte i den franska huvudstaden. Avtalet, som träder i kraft året därpå, syftar till att begränsa den globala uppvärmningen till ”klart under” 2 grader, genom att minska utsläppen av växthusgaser. Det specificeras även hur utvecklingsländer ska stöttas och kompenseras av resten av världen. Nästan alla länder ställer sig bakom avtalet.
För att uppnå åtagandena i Parisavtalet måste världens utsläpp minst halveras till år 2030, enligt FN:s klimatpanel IPCC.
Under hösten 2023 presenteras en rapport från FN:s globala översyn som visar att världens länder varken gjort eller utlovat tillräckliga insatser för att nå målen.
Sjöström, Mondo och van der Poel vinner svenskarnas hjärtan – och guld
(Bildbyrån)
Simmaren Sarah Sjöström vinner Jerringpriset för andra gången år 2015 - och får dessutom Bragdguldet. Tillsammans med skridskoåkaren Nils van der Poel och stavhopparen Armand Duplantis är hon en av decenniets starkast lysande stjärnor på sporthimlen. Alla tre har tilldelats både Jerringpriset och SvD:s Bragdguld under perioden (Sjöström inte mindre än två gånger vardera).
147 offer för terrorismen i Paris
2015 blir ett nattsvart år i Paris historia då flera blodiga terrordåd skakar staden.
I januari dödas 17 personer när islamistiska terrorister först går till attack mot satirtidningen Charlie Hebdo och två dagar senare tar gisslan i en judisk matbutik.
#jesuischarlie
I november genomförs samordnade attentat på sex olika platser i staden. 130 personer dödas, varav 90 på konsertlokalen Bataclan. En svensk dödas.
Terrorgruppen IS tar på sig novemberattackerna, och under de kommande åren följer en rad dåd i Europa med kopplingar till terrorgruppen. Däribland koordinerade attacker i Bryssel 2016 och en lastbilsattack på strandpromenaden i Nice på Frankrikes nationaldag samma år, där 84 personer dödas.
En stad i sorg. Parisbor samlas vid platsen för en av attackerna för att lägga ner blommor några dagar efter dådet. (Jerome Delay / AP)
Storbritannien väljer brexit – splittringar blottas
Natten till midsommarafton, efter en riktig rysare till rösträkning, står det klart: En majoritet av britterna har röstat för att lämna EU.
Totalt får lämna-sidan 51,9 procent av rösterna, mot stanna-sidans 48,1. Splittringen följer landsgränserna: I England och Wales röstar en majoritet av distrikten för brexit medan en majoritet i Skottland och Nordirland är emot.När resultatet står klart meddelar premiärminister David Cameron sin avgång.
Boris Johnson är en av lämna-kampanjens starkast lysande figurer. Men det ska dröja till 2019 innan han tar över som landets premiärminister. (Frank Augstein / AP)
Storbritanniens väg ut ur EU blir ett långt och utdraget farväl. Processen inleds formellt under våren 2017 det är först 2020 som Storbritannien till slut lämnar EU.
Drygt tre år senare fortsätter frågan splittra landet. I en mätning som genomfördes våren 2023 svarade 63 procent av britterna att brexit skapat fler problem än det löst – och strax över hälften ansåg att Storbritannien bör försöka skapa närmare band till EU.
Trumps valseger chockar världen
Från affärsman och tv-personlighet till USA:s 45:e president – Donald Trumps seger över Hillary Clinton i presidentvalet chockar många i såväl USA som omvärlden.
Trumpifiering
Trump har gått till val med slagorden ”Make America great again” och segern ses av många som en tydlig symbol för att populismen blivit en politisk kraft att räkna med.
Ett splittrat USA efter valet. Det är Hillary Clinton som får flest röster – medan Donald Trump säkrar valsegern genom att ta hem flera delstater i det traditionellt demokratiska ”rostbältet”. (TT)
Debatten om opinionsmätningar
Efter att många opinionsmätningar spått fel utfall både i det amerikanska presidentvalet och i brexitomröstningen inleds en debatt om mätningarnas värde – och kanske framför allt om hur medier förhåller sig till dem.
Statistikern Nate Silver går efter USA-valet ut och försvarar hans statistiksajt Fivethirtyeights uppskattning av Trumps chanser, som låg på 30 procent:
– Vi var ganska tydliga med att valet var jämnt, och att Trump hade en chans, säger han till Washington Post.
Terrorn skakar Sverige
Det råder fredagsstämning i folkvimlet på Drottninggatan den 7 april, när en lastbil plötsligt accelererar ned för gatan och mejar ner de människor som är i dess väg.
Bakom ratten sitter Rakhmat Akilov, som befinner sig illegalt i Sverige efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Hans döms senare till livstids fängelse för terroristbrott.
Blomhav runt Åhléns City och Segels Torg i Stockholm dagarna efter attacken, när tusentals besökte platsen för att hedra offren. (TT)
Fem personer dödas i dådet: 11-åriga Ebba Åkerlund som var på väg för att träffa sin mamma i närheten, 69-åriga Lena Wahlberg och 66-åriga Marie Kide som var i Stockholm för att besöka en trädgårdsmässa, den 41-årige brittiske Spotifyingenjören Chris Bevinton och 31-åriga Maïlys Dereymaeker, på besök från Belgien. Ytterligare ett 15-tal personer skadas, flera allvarligt.
Me Too – viral rörelse med stora konsekvenser
I oktober 2017 börjar hashtaggen #metoo snabbt att spridas i sociala medier, när kända och okända personer delar med sig av vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier. Artiklar i amerikansk media om hur filmmogulen Harvey Weinstein förgripit sig på en rad kvinnor i branschen blir gnistan som tänder en eld.
Därefter följer en rad upprop mot sexism i olika branscher, samt anklagelser mot flera profilerade personer både internationellt och på hemmaplan.
Alyssa Milanos inlägg på Twitter ses som ett startskott på #metoo-rörelsen.
I Sverige blir det kanske mest uppmärksammade utpekandet DN:s avslöjande om den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Avslöjandet leder till att han döms för två våldtäkter, men utlöser också en kris inom Svenska Akademien, där Arnaults hustru Katarina Frostenson är ledamot. Turbulensen leder bland annat till att den ständiga sekreteraren Sara Danius lämnar akademien och att inget Nobelpris i litteratur delas ut 2018.
Sara Danius knytblus kom att bli som en feministisk symbol. I oktober 2019 dog Danius i sviterna av bröstcancer. (Jonas Ekströmer/TT / TT Nyhetsbyrån)
Samtyckeslagen
Den 1 juli 2018 träder den svenska så kallade samtyckeslagen i kraft. Lagen bygger på att frivillighet ska ligga till grund för alla sexuella aktiviteter. Det krävs alltså inte längre våld, hot eller att brottsoffret befunnit sig i en särskilt utsatt situation för att en förövare ska kunna dömas för sexualbrott.
Sommaren 2023 visar siffror från Brottsförebyggande rådet att antalet fällande våldtäktsdomar mer än fördubblats sedan lagen trädde i kraft fem år tidigare.
2017 hade Omni bytt till den vita färgen som vi fortfarande använder. Men några element från den gamla designen var kvar, som regnbågslisten i toppen och att de olika kategorierna hade egna färger.
Historisk fred – eller?
Etiopien och Eritrea enas i ”fred och vänskap” – så lyder beskedet från länderna under sommaren 2018, efter åratal av konflikt. Det fredsavtal som skrivs under möjliggör bland annat att gränser, flyg- och telefonförbindelser och ambassader öppnas upp. 2019 tilldelas Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Nobels fredspris för sin roll i utvecklingen.
Men framstegen ska visa sig vara ömtåliga. Fredsprocessen har delvis stannat av och vid flera tillfällen har relationen mellan länderna återigen varit spänd.
USA:s öppna sår
(Andrew Harnik / AP)
Skolskjutningen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, leder till massiva protester mot USA:s vapenlagar. Överlevaren Emma Gonzalez och hennes klasskamrater blir starka röster i debatten.
Svensk skolstrejk väcker världsrörelse
Det är nog ingen som kan förutspå de krafter som 15-åriga Greta Thunberg sätter i rörelse när hon för första gången sätter sig med sitt plakat utanför riksdagshuset i Stockholm och inleder sin ”skolstrejk för klimatet”. Thunbergs budskap sprids snabbt och rörelsen ”Fridays for future” anordnar stora skolstrejker och klimatmanifestationer världen över.
Greta Thunberg, då 15 år gammal, vid en av sina första skolstrejker i augusti 2018. (Jessica Gow/TT)
Redan under hösten börjar Greta Thunberg resa runt i Europa och året därpå genomför hon en uppmärksammad båtfärd över Atlanten för att besöka USA. Sommaren 2023 tar hon studenten med toppbetyg och avslutar i och med det sin skolstrejk, men konstaterar på Twitter att ”kampen bara börjat”.
Rekordlång svensk regeringsbildning ger skakigt resultat
Regeringsbildningen efter valet 2018 går till historien som den i särklass längsta hittills i svensk historia. I 129 dagar pågår talmansrundor, sondering och förhandlingar i det öppna och bakom kulisserna.
De långa regeringsförhandlingarna efter valet 2018, som slutade med att C och L släppte fram en S-ledd regering, blev slutet på Alliansen.
(Tomas Oneborg/SvD/TT)
Först i januari 2019 når S, C, MP och L en överenskommelse som möjliggör att en ny regering kan tillträda. Det så kallade Januariavtalet ska gälla till sommaren 2021, då regeringen Löfven fälls i en misstroendeomröstning.
Bränderna Amazonas väcker global uppmärksamhet och ses som en symbol för klimatkrisen. Den enorma regnskogen tar varje år upp runt 1,2 miljarder ton koldioxid, vilket bromsar växthuseffekten. (Victor R. Caivano / AP)
L klamrar sig kvar i EU
Rösträkningen efter EU-valet blir en riktig rysare för Liberalerna, men när resultatet är fastställt slår det klart att partiet med 4,13 procent av rösterna precis lyckats säkra en plats i parlamentet. Det gör däremot inte Feministiskt initiativ, som får lämna Bryssel efter en mandatperiod.
Flest röster i det svenska EU-valet får S, följda av M, SD och MP.
Stora steg i rymden: Unik bild och historisk rymdvandring
Under 2019 får vi vid flera tillfällen tillfälle att blicka ut i rymden i nyhetsrapporteringen. I april meddelar forskare att man för första gången lyckats fånga ett svart hål på bild. Och under hösten inträffar ett annat historiskt rymdögonblick, när svensk-amerikanska Jessica Meir och amerikanska Christina Koch genomför den första rymdpromenaden med bara kvinnliga astronauter.
Det svarta hålet på bilden befinner sig 55 miljoner ljusår från jorden i galaxen Messier 87. (European Southern Observatory)
Pandemin får världen att stanna och gå samman
Den 11 mars meddelar Världshälsoorganisationen att spridningen av det coronavirus som under våren tagit sig från kinesiska Wuhan och ut i världen nu klassas som en pandemi. Samma dag rapporteras det första svenska dödsfallet in.
19 542 döda i Sverige
enligt Folkhälsomyndighetens statistik från oktober 2023
6 977 023 döda globalt
enligt WHO:s statistik från november 2023
Under månaderna som följer lägger många människor helt om sina liv för att skydda sig själva och andra från smitta: Vi jobbar och studerar hemifrån, hjälper äldre att gå och handla och träffar vänner och släktingar digitalt.
Den svenska coronastrategin, med färre nedstängningar och restriktioner än vissa andra länder, både debatteras, kritiseras och hyllas. De svenska rekommendationerna och restriktionerna kommer variera i omfattning men gälla i någon form fram till våren 2022.
Myndigheternas pressträffar, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, samlar många svenskar under pandemin. Den 3 mars 2022 hålls den 198:e och sista pressträffen. (Jonas Ekströmer/TT / TT Nyhetsbyrån)
Hemmajobb – det nya normala?
När pandemin rasar som värst uppger över 40 procent av svenskarna att de jobbar hemifrån, enligt SCB:s toppnotering från våren 2021. Och när restriktionerna lättar är det uppenbart att inget är sig likt.
Många arbetsplatser inför regler som möjliggör mer hemarbete även framåt, medan andra kämpar för att få tillbaka sina anställda till kontoret.
Oavsett vad cheferna tycker tycks trenden hålla i sig: Enligt en ny rapport från Owl Labs – som tillverkar teknologi för hybrida arbetsplatser – anser 63 procent av de tillfrågade i Norden att hemmajobb borde vara en lagstadgad rättighet.
2000-talets dödligaste konflikt
(Ben Curtis / AP)
Kriget i Tigray, som bryter ut 2020, beskrivs som 2000-talets dödligaste konflikt. Hundratusentals har förlorat livet i striderna mellan etiopiska regeringsstyrkor och lokala Tigray People’s Liberation Front, och till följd av den humanitära kris som konflikten lett till. I november 2022, efter två år av strider, tecknas ett fredsavtal av parterna men den humanitära situationen i regionen är fortsatt svår.
Den 10 juni 2020 meddelar Palmegruppen att man lägger ner polisutredningen om mordet på Olof Palme. Utredningen som pågått sedan statsministermordet 1986 är enligt polisen sannolikt världens största.
På en pressträff – som hålls digitalt med anledning av pandemin – säger chefsåklagare Krister Petersson att man misstänker att mordet begåtts av Stig Engström, i medier kallad Skandiamannen.
– Enligt min mening går det inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman, säger Petersson i ett uppmärksammat citat.
Stig Engström. (SVT / TT NYHETSBYRÅN)
Eftersom Engström dog redan 2000 kan hans skuld aldrig prövas i domstol och många tvivlar ännu på om han faktiskt var gärningsmannen.
Mordet på George Floyd vid ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj 2020 utlöser en våg av protester mot rasism och polisbrutalitet, som sprids världen över.
Splittrat USA går till val igen
”Vi gjorde det, Joe”, utbrister Kamala Harris i ett telefonsamtal till Joe Biden när det efter fyra dagars rösträkning står klart att Biden besegrat Donald Trump i presidentvalet.
“Det är dags för USA att enas och läka”, lyder Bidens första kommentar.
Se Kamala Harris telefonsamtal med Joe Biden när det står klart att de vunnit valet.
Men Bidens förhoppning om ett enat USA tycks vara långt borta. Trump fortsätter förneka förlusten och hävdar valfusk. Flera processer inleds för att undersöka saken, men ingen av dem kan visa att något fusk begåtts. Trots det fortsätter påståendena spridas hos många av Trumps anhängare.
Rekordsnabb vaccinutveckling tämjer pandemin
Samtidigt som delar av livet och samhället sätts på paus på grund av pandemin, kan allt annat sägas om vaccinutvecklingen. På rekordtid utvecklas och godkänns flera vaccin mot covid-19, de första framtagna med så kallad mRNA-teknik.
Den 27 december 2020 inleds vaccineringen på svenska äldreboenden. Totalt vaccineras 88,1 procent av alla svenskar över 18 år med minst en dos.
År 2023 tilldelas biokemisterna Katalin Karikó och Drew Weissman Nobelpriset i medicin eller fysiologi för sin forskning om mRNA som enligt motiveringen ”bidragit till att man så snabbt kunde utveckla vacciner under ett av de största hoten mot människornas hälsa under modern tid”.
Den 5 maj 2023 ger WHO beskedet att covid-19 inte är en global hälsokris längre.
Omni som vi känner igen appen i dag. 2020 får appen ett helt nytt utseende, bland annat gör ”Toppnyheter” och ”Senaste nytt” comeback högst upp.
Kapitolium stormas – mobb vill ”hänga Mike Pence”
Samtidigt som den amerikanska kongressen sammanträtt för att formellt utse Joe Biden till president den 6 januari stormas byggnaden de sitter i. Flera amerikanska toppolitiker – inte minst vicepresidenten Mike Pence – tvingas fly undan de uppretade massorna. Bara timmar tidigare har den avgående presidenten talat inför massorna och upprepat sina motbevisade påståenden om att fusk låg bakom valresultatet.
Rättsprocesserna mot Trump pågår ännu. För den grövsta av åtalspunkterna riskerar han ett 20-årigt fängelsestraff. Det återstår att se hur processen påverkar hans plan att på nytt bli USA:s president i valet 2024.
Några av anhängarna som stormade Kapitolium. Flera anhängare av den högerextrema rörelsen Proud Boys dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning. (Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN)
Afghanistan faller åter i talibanernas händer
Efter nästan 20 år i landet meddelar Joe Biden att USA:s styrkor ska lämna Afghanistan. Talibanerna påbörjar nästan omedelbart sitt maktåtertagande.
Tumult uppstår när tusentals människor försöker fly landet med de amerikanska plan som lyfter i all hast. Desperata afghaner försöker klamra sig fast utanpå flygplanen, men tappar greppet. (AP)
Kvinnors situation försämras drastiskt efter att talibanerna återtagit makten. Under de dryga två år som gått sedan dess har kvinnor bland annat förbjudits från att besöka parker och gym, gå i skolan efter sjätte klass, studera på universitet och jobba på icke-statliga företag.
En europeisk era tar slut
(Gregor Fischer / AP)
2021 lämnar Angela Merkel som Tysklands förbundskansler – en post hon haft sedan 2005.
Ja till Sveriges första kvinnliga statsminister – två gånger
Den 24 november skrivs historia i Sverige när Magdalena Andersson blir första kvinna i historien att väljas till svensk statsminister. Men bara timmar efter riksdagens omröstning – och innan hon formellt hinner tillträda – meddelar Andersson sin avgång. Detta eftersom riksdagen röstat igenom oppositionens budgetförslag och Miljöpartiet till följd av detta väljer att lämna regeringen.
Dagen därpå nomineras Andersson på nytt till statsminister och den 29 november röstas hon igenom för andra gången. I och med det kan hon forma den första socialdemokratiska enpartiregeringen på 15 år.
Applåder i riksdagen när Magdalena Andersson – för första gången – röstas fram som Sveriges första kvinnliga statsminister, 24 november. (Erik Simander/TT)
Putin invaderar Ukraina – storkrig i Europa
Natten till den 24 februari inleder Ryssland en fullskalig invasion av Ukraina, efter en period av upptrappade spänningar. I ett tal till nationen hävdar Vladimir Putin att Rysslands syfte är att ”demilitarisera” och ”denazifiera” Ukraina.
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj svarar i ett känslofyllt tal:
– Vi är starka, vi är redo för allt, vi kommer att vinna.
”Jag behöver ammunition - inte skjuts”. Volodymyr Zelenskyjs svar på ett påstått amerikanskt erbjudande om att evakueras från Kyiv blir bevingat. När Ryssland invaderar uppmärksammas han för sitt beslut att stanna kvar i Kyiv och hålla mobilsända tal till nationen från huvudstadens gator. (AP)
Snart två år senare har kriget nått något av ett dödläge på slagfältet, med skyttegravar och landminor som för tankarna till första världskrigets utnötningskrig.
Kiyv eller Kiev?
Omni beslutar efter den ryska invasionen att börja skriva namnet på Ukrainas huvudstad och flera andra orter i landet som de transkriberas från ukrainska istället för ryska. Kiev blir Kyiv, Krim blir Krym och Tjernobyl blir Tjornobyl. ”Och det var inte en dag för tidigt”, säger Omnis chefredaktör om beslutet.
Med ett krig på tröskeln till EU och ett allt skarpare ryskt tonläge gentemot Sverige ger statsminister Magdalena Andersson i maj ett historiskt besked: Sverige ska ansöka om att gå med i försvarsalliansen Nato.
– Det står nu klart att det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att Sverige ska gå med i Nato, säger Andersson på ett pressträff sida vid sida med Ulf Kristersson.
Beskedet innebär en helomvändning för Socialdemokraterna, men tycks ligga i linje med den folkliga opinionen: Under våren 2022 har stödet för ett svenskt Natomedlemskap ökat, enligt flera opinionsundersökningar.
Alla blickar på Recep Tayyip Erdogan. Den turkiske presidenten har gjort Sveriges Natoprocess till en utdragen historia. (Burhan Ozbilici / AP)
Finlands ansökning görs samma dag som Sveriges, men den svenska processen ska bli betydligt längre. I början på november 2023 har Ungerns och Turkiets parlament fortfarande inte godkänt Sverige som ny Natomedlem.
Nollräntornas tid är förbi – nu börjar alla prata inflation
Efter över sju år av noll- och minusräntor höjer Riksbanken i april styrräntan till 0,25 procent – och aviserar att fler höjningar väntar.
Inflationen har ökat ”betydligt mer än vi hade väntat oss”, säger dåvarande Riksbankschefen Stefan Ingves på en pressträff.
– Inflationen slår inte längre bara på energi, alla möjliga priser stiger.
Bedömningen då är att reporäntan ska närma sig 2 procent år 2025 – men verkligheten blir en annan. I skrivande stund återstår det att se om vi nått räntetoppen eller om Riksbanken höjer räntan ytterligare den 23 november. Flera bedömare har manat Riksbanken till att vila på hanen då de ser en risk att den snabba räntehöjningen kan leda till en tvärnit i ekonomin.
Riksbankens styrränta sedan november 2013
Epokskiften
(Netflix / TT)
Den 8 september 2022 dör Storbritanniens drottning Elizabeth, 96 år gammal, och hennes son Charles blir ny kung. Elizabeths 70 år som regent har på senare år kunnat följas i Netflix-serien ”The Crown”, som i sig kan anses symbolisera en ny era: Streamingtjänsterna har under decenniet på allvar börjat utmana det linjära tv-tittandet och originalserierna står som spön i backen.
M-lett maktskifte och slut på SD:s isolering
Efter åtta år av S-lett styre står Sverige inför ett nytt maktskifte. Socialdemokraterna ökar förvisso i riksdagsvalet, men lyckas inte samla majoritet för sitt regeringsalternativ.
I stället blir det en ny politisk konstellation – de så kallade Tidöpartierna – som tar makten, med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i regering och Sverigedemokraterna som agerar stödparti.
Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson presenterar Tidöavtalet i oktober 2022. (Stina Stjernkvist/SvD/TT / Svenska Dagbladet)
Upplägget möjliggörs genom Tidöavtalet där SD ges inflytande över flera stora politikområden – och därmed inte kan sägas vara annat än inne i den politiska värmen.
Svenskt valdeltagande 1973–2022
I valet 2022 bröts en flerårig trend med ökat valdeltagande i Sverige. Ur ett internationellt perspektiv ligger valdeltagandet dock fortfarande på en mycket hög nivå. (Källa: SCB)
Elon Musk tar över Twitter
En leende Elon Musk annonserar att han tar över Twitter genom att travestera ett meme: ”Let that sink in”, twittrar Musk, ackompanjerat av en video där han bär på ett handfat.
Den fortsatta av tiden på X, som han döper om företaget till, har inte varit lika munter. Företaget uppskattas nu bara vara värt hälften av vad han betalade för det och många användare klagar på försämringar av tjänsten.
Hela världen pratar om AI
Den publika lanseringen av Open AI:s chattbot Chat GPT beskrivs som ett ”iPhone-ögonblick”, och det finns knappt några gränser för potentialen och riskerna som AI-teknikens utveckling tillskrivs.
Skolor och universitet slår larm om risken för fusk och företag världen över tävlar om att snabbast och bäst utnyttja den nya tekniken – och inte bli utkonkurrerade av den. Även techbolagen kapprustar: Under månaderna som följer lanserar flera av de stora jättarna sina egna chattbotar.
År 2022 tilldelas Svante Pääbo Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Här dansar han med dottern Freya på Nobelfesten 2022.
Svenska Nobelpristagare sedan 2013
2015: Tomas Lindahl tilldelas Nobelpriset i kemi
2022: Svante Pääbo tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin
2023: Svensk-franska Anne L'Huillier tilldelas Nobelpriset i fysik
Brons till Sverige – igen!
(MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN)
Svenska fotbollslandslaget bärgar ännu ett VM-brons efter att ha besegrat hemmanationen Australien i sommarens fotbolls-VM. Damlandslaget har därmed tagit medalj i alla VM och OS de deltagit i under det senaste decenniet: VM-brons 2023 och 2019, samt OS-silver 2020 och 2016.
Anhöriga blir måltavlor när gängvåldet eskalerar
Gängrelaterat våld är ingen ny företeelse i Sverige men under sommaren och hösten sker en markant upptrappning, kopplad till en intern konflikt i gängnätverket Foxtrot.
I flera fall är det släktingar till gängkriminella och andra personer som står helt utanför konflikten som faller offer för våldet.
Det kommer också larmrapporter om att allt fler barn lockas till gängen. Under årets första nio månader åtalas 22 15-åringar för mord, och poliser runt om i landet vittnar om att ännu yngre barn rekryteras.
Israels och Gazas folk betalar priset för ny blodig konflikt
Den 7 oktober går terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, till brutalt angrepp mot Israel. Minst 1400 människor på den israeliska sidan dödas, de flesta civila, och över 200 män, kvinnor och barn tas som gisslan.
Sörjande på en begravning för två av offren för Hamas attacker. (Ariel Schalit / AP)
Israels svar är snabbt och stenhårt, med luftangrepp och efter en tid även styrkor som går in i Gaza. FN och människorättsorganisationer på plats larmar om många döda och en extremt utsatt situation för civila i den tätbefolkade regionen.
Människor flyr efter luftangrepp mot Rafah i södra Gazaremsan. (Eyad Baba / AP)
När Omni avrundar sina första tio år av nyhetsrapportering har det gått en månad sedan Hamas attacker och det är fortfarande mycket vi inte vet om hur konflikten utvecklar sig.
FN uttrycker oro för att båda sidor gjort sig skyldiga till krigsbrott och Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) har inlett en utredning. Experter har även varnat för att konflikten kan växa om länder som Libanon och Iran dras in.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen