Hem
Illustrationsbild. (Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Torka och svag krona kan göra julbordet dyrare i år

Den svaga svenska kronan och förra sommarens torka spås i år lyfta priset för flera av de delikatesser som traditionellt sett hör till julbordet. Det skriver TT, som har gått igenom prisutvecklingen på basen av statistik från SCB.

Nyhetsbyrån konstaterar att bland annat julskinkan kan komma att få en högre prislapp än i fjol, eftersom priset för griskött har stigit med 1,6 procent i årstakt. Däremot har priset på apelsiner sjunkit med drygt 24 procent.

Sammanlagt ökade priset på livsmedel med 2,7 procent på årsbasis i oktober.

Prisutveckling för julbordet

(Procentuell prisförändring i årstakt)

Mjöl: +11,8
Socker: +2,3
Griskött: +1,5
Sillkonserver: −2,4
Gravad/rökt lax: +0,6
Hårdost: +3,5
Apelsiner: −24,2
Choklad: +4,5
Läsk: +6,0
Öl: +1,5
Vin: +2,0
Brännvin: +1,4

Källa: TT/Statistiska centralbyrån, Konsumentprisindex, oktober 2019

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen