Hem
Svenskarnas köttkonsumtion minskar för första gången sedan 1990-talet. (Patrik Lundin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Trendbrott: Svenskarna äter allt mindre kött

Svenskarnas köttätande har börjat minska kraftigt. Under förra året sjönk förbrukningen med 2,6 procent jämfört med året innan, rapporterar Dagens Nyheter. Det är den största minskningen sedan 1990.

– Det finns många orsaker till den minskade förbrukningen av kött, men vegotrenden, klimatdebatten, hälsoaspekter och etiska skäl är några, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare till tidningen.

Ett glädjande besked om fler väljer vegetariska alternativ, anser dietisten Josefine Jonasson på Sundofine.

– Det är väldigt bra att vi äter mindre kött. Framförallt är det bra att det sker en minskning av konsumtionen av rött kött som vi vet är dåligt för hälsan, säger hon till Aftonbladet.

Från 1990 till 2017 skedde en kraftigt ökning av svenskarnas köttkonsumtion år för år. Under senare år har köttkonsumtionen legat stabilt på omkring 87,5 kilo per person och år för att nu alltså minska.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen