FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Trots inbromsning: Många sommarjobb att söka i år

49 000 lediga feriejobb annonserades ut på Arbetsförmedlingen under december och januari. Det är lika många som inför förra rekordsommaren då många branscher skrek efter arbetskraft, skriver TT.

Det finns tecken på att industrin behöver färre sommarvikarier i år. Men det vägs upp av ett stort behov i vården, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Vården är inte konjunkturkänslig, säger han till TT.

Fler jobb är också på ingång – fram till sommaren i fjol anmäldes ytterligare 79 000 jobb och enligt Eklöf finns det inga belägg på att det blir färre i år. Bland annat kafejobb brukar börja annonseras i februari och mars.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump hotar stoppa pengar till WHO: ”Kinacentrerat”

Donald Trump hotade under en presskonferens natten mot onsdag att tillfälligt stoppa USA:s finansiering av Världshälsoorganisationen (WHO). Han gick dock inte in på när det ska ske eller hur stor del av utbetalningarna som ska stoppas, och sa senare under presskonferensen att det ”inte är säkert att jag gör det” skriver AFP.

Han anklagade samtidigt WHO för att inte ha larmat om coronavirusutbrottet i tid.

– De kunde ha berättat flera månader tidigare. De borde ha vetat, och det gjorde de förmodligen, sa Trump.

Trump riktade redan tidigare under tisdagen hård kritik mot WHO på Twitter.

”WHO sumpade det verkligen. Av någon anledning är de till stor del finansierade av USA, men ändå väldigt Kinacentrerat. Det ska vi titta på”, skrev Trump.

Från amerikanskt håll har Kina fått hård kritik för att ha mörkat allvaret i coronavirusutbrottet. Samtidigt har Trump kritiserats på hemmaplan för att själv ha spelat ner hur allvarlig smittan var och därmed försenat amerikanska åtgärder.

Igår 22:12
Svarta invånare i Illinois. Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler svarta amerikaner dör av coronaviruset

Data från flera amerikanska delstater visar att sannolikheten är större att svarta amerikaner dör av covid-19, skriver Reuters. I exempelvis Illinois har 30 procent av de smittade och 40 procent av dödsoffren i delstaten varit svarta – men afroamerikaner utgör bara drygt 14 procent av befolkningen där.

Även i delstaten Michigan är 40 procent av dödsoffren svarta – och endast 14 procent av invånarna där är afroamerikaner. Summer Johnson McGee, universitetschef i New Haven, menar att siffrorna visar hur ojämlik tillgången till vården är.

– En pandemi förstorar bara upp orättvisorna i samhällen där många svarta bor, säger hon.

Igår 20:15
En patient förs in på sjukhus. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusdödsfallen i New York har passerat 11 september

I New York har 731 nya dödsfall till följd av coronaviruset registrerats det senaste dygnet, rapporterar AFP. Det är den högsta dygnssiffran hittills i den hårt drabbade delstaten.

I staden New York har minst 3 202 personer dött rapporterar AP. Det innebär att fler har dött till följd av viruset än i terrordåden 11 september.

Guvernör Andrew Cuomo sa dock att kurvan över antalet personer som vårdas på sjukhus tycks plana ut. Han sa också att han arbetar på en plan för att återstarta livet i staden efter krisen, rapporterar CBS News.

Totalt har 5 489 personer dött i delstaten.

Igår 16:00
Läs mer om Coronaviruset
Läkare i skyddsmundering. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska vården

Plan med hundratusentals skyddsartiklar har landat

Ett plan med en halv miljon förkläden och en halv miljon munskydd från Kina har landat på Arlanda, skriver Aftonbladet. I lasten fanns också 150 000 ansiktsskydd och 40 000 visir.

Utrustningen ska nu först testas och sedan fördelas över sjukhusen i Stockholmsregionen. Enligt finansregionrådet Iréne Svenonius (M) är Stockholmsvårdens behov över påsken därmed säkrat.

Även Blekingesjukhuset, Länssjukhuset i Kalmar och Norrlands Universitetssjukhus ska få material från leveransen.

Igår 21:45
Soo Aleman. SVT
undefined

Läkare: Sök vård om du får andnöd eller bröstsmärta

När ska man egentligen söka vård om man blivit sjuk i covid-19? Den frågan fick överläkaren Soo Aleman besvara när hon gästade SVT:s Aktuellt på tisdagen.

– Man ska söka akut vård om man har andnöd, verkligen svårt att andas, har bröstsmärta som inte går över eller har svårt att ta sig ut ur sängen, sa Aleman.

Hon sa att de svåra symptomen ofta börja visa sig efter ungefär fem dagar och att många söker vård efter ungefär sju dagar. Enligt Aleman kan en del patienter också plötsligt blir mer sjuka igen trots att de först börjat känna sig friska, men att en sådan sjukdomsbild är ganska ovanlig.

Igår 20:38
Intensivvårdsplats på Karolinska i Huddinge. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brist på narkosmedel går ut över covid-vården

Det råder brist på narkosmedel i Stockholm vilket kan gå ut över patienter som intensivvårdas för covid-19, rapporterar SvD. Patienter som vårdas i respirator behöver sövas för att inte lungorna ska ta skada.

Bristen på läkemedel gör nu att läkare i vissa fall tvingas söva på andra sätt som inte är lika bra, och snåla på de narkosmedel som ändå finns.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson bekräftar bristen, men säger också att åtgärder har vidtagits.

– Vi ransonerar och kan vi använda andra läkemedel så gör vi det, säger han.

Igår 18:10
Läs mer om Svenska vården
Coronaviruset Smittan i Europa
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tar en paus från det utdragna videomötet.  THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Nattmangling i EU om krisstöd för ekonomin

Trots timmar av förhandlingar hade EU:s finansministrar natten till onsdag fortfarande inte nått en uppgörelse om hur EU:s krisstöd till unionens ekonomi ska se ut, rapporterar TT.

Ministrarna ska enas om stöd till nationer, till företag och tillhushållen och totalt diskuteras åtgärder som omfattar nästan 6 000 miljarder svenska kronor.

Dels föreslås att länder ska få pengar ur en krisfond, dels ska företag kunna få lån och för hushållen vill man möjliggöra för EU att hjälpa stater att täcka upp löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstid.

Länder i Sydeuropa vill dessutom se särskilda euroobligationer så att alla länder kan låna på samma villkor, men det motsätter sig bland andra Nederländerna.

Finansministrarna väntas hålla en presskonferens om sin plan imorgon klockan 10.00.

Igår 22:21
undefined

Grekiskt pianounderbarn har skrivit ”isoleringsvals”

Den grekiske sjuåringen Stelios Kerasidis har skrivit ett pianostycke dedikerat till världens alla människor som på ett eller annat sätt lever under restriktioner på grund av coronaviruset. Det skriver Reuters.

I en video på Youtube hälsar pojken att han också sitter hemma och uppmanar alla att försöka ha tålamod.

– Snart kommer vi kunna vara ute och simma i havet, säger han.

Stelios Kerasidis uppträdde första gången framför publik som treåring. Han har haft konserter i Carniege Hall i New York och Royal Albert Hall i London.

Igår 19:32
Ursula von der Leyen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU:s finansministrar i möte – kan enas om Marshallplan

EU:s finansministrar ska under tisdagen försöka enas om ett omfattande stödprogram i likhet med Marshallplanen efter andra världskriget, rapporterar DN. Ett sådant krisstöd är tänkt att fungera som en stötdämpare och minska risken för att Europa går in i en långvarig lågkonjunktur på grund av coronasmittan.

Men enligt sajten Politico vänder sig flera experter mot att EU:s ledare Ursula von der Leyen liknar insatserna vid Marshallplanen.

”EU:s budget är definitivt inte stor nog för att kunna fungera som huvudverktyg för att hantera den ekonomiska krisen”, skriver en källa i ett meddelande.

Igår 07:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Människor med och utan andningsskydd på Kastrup. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmark räknar med stort mörkertal: 30 till 80 gånger fler smittade än konstaterat

Danmark har strax över 5 000 konstaterade fall av coronaviruset. Men enligt en färsk rapport från Statens Serum Institut är troligen det verkliga antalet smittade 30 till 80 gånger högre än så, skriver danska medier.

Bedömningen görs bland annat utifrån statistik från Island och Tyskland, samt från stickprover från Köpenhamnsregionen.

Institutet bedömer också att regeringens planer på att börja lätta på restriktionerna i landet kommer att göra att fler blir sjuka, skriver Ekstra Bladet. Beroende på hur väl danskarna följer instruktionerna om bland annat social distansering väntas antalet som blir sjuka att de behöver sjukhusvård stiga från dagens 472 personer till mellan 649 och nära 1 900.

Igår 21:28
Lars Løkke Rasmussen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmarks ex-statsminister: Borde ha gjort som Sverige

Danmarks förre statsminister Lars Løkke Rasmussen är osäker på om den danska strategin för att stoppa coronavirusets spridning i landet är den rätta. Det skriver han i en debattartikel i tidningen Berlingske.

Han är nämligen orolig över vad som kan hända om det danska samhället inte återgår till det normala snart, med ett ekonomiskt bakslag som enligt Rasmussen skulle få finanskrisen 2008 att likna ”ett skvalp i badkaret”.

I ställt sneglar han mot de lättare åtgärder som Sverige har vidtagit.

”Kanske borde vi istället lita på danskarna, som man i Sverige vågar lita på svenskarna”, skriver han.

Igår 14:36
Solberg. Arkiv. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solbergs besked: Samhället öppnas gradvis efter påsk

Den 20 april öppnas åter Norges förskolor, en vecka senare kan även låg- och mellanstadiebarnen gå tillbaka till skolorna. Det meddelar statsministern Erna Solberg på en pressträff under tisdagen.

Däremot kommer inte större idrottsevenemang kunna arrangeras före 15 juni, ett beslut som kan komma att omprövas i maj.

– Vi börjar öppna upp, men vi kan inte bli oförsiktiga, säger Solberg.

– Smittan har planat ut men vi kan inte sänka axlarna och börja leva som förr. Vi har långt kvar till halvtid men med bra samarbete kommer vi ha kontroll över viruset. Vi fortsätter på samma spår.

Igår 14:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Mer konsumtion av alkohol och porr i virusets spår

Konsumtionen av alkohol, nikotin och porr har ökat sedan miljontals människor världen över börjat tillbringa allt mer tid hemma på grund av coronavirusrestriktioner. Det skriver Reuters.

Världens största porrsida Pornhub såg en 12-procentig ökning av den globala trafiken till sajten mellan 24 februari och 17 mars. Försäljningen av cannabis i amerikanska delstater där det är laglig har på sina håll ökat med 50 procent. Godisproducenten Kitkat har också svårt att mätta efterfrågan på sin kexchoklad med samma namn.

Världshälsoorganisationen WHO har tidigare gett rådet att undvika tobak, alkohol och andra droger vid en pandemi.

Igår 21:27
Illustrationsbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt höjda matpriser efter kampen mot viruset

Både bönderna och Konjunkturinstitutet räknar med kraftigt höjda matpriser som en följd av coronakrisen. Grönsaker, frukt och bär är de varor som kan påverkas mest, skriver Dagens Nyheter.

Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet, säger till tidningen att man kan vänta sig tredubbla priser på frukt och grönsaker.

Prisökningarna väntas bero på produktionsstopp i fabriker, reserestriktioner och stängda gränser, allt är åtgärder som tagits för att bromsa smittan av coronaviruset.

Igår 17:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Lars Jonung.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ekonomiprofessor: Sveriges modell är en förebild

De omfattande nedstängningarna runt om i Europa och världen oroar ekonomiprofessorn Lars Jonung, som ledde EU-kommissionens ekonomiska analyser kring en eventuell sars-epidemi.

Till P4 Malmöhus säger han att nedstängningar kostar både ekonomiskt och i hälsotermer, och att Sverige är en förebild som bland annat hållit dagis och grundskolor öppna.

– Jag tror att när vi ser på den svenska modellen om några år så kommer vi att framstå som kloka, eftertänksamma och duktiga, säger Jonung.

Igår 19:32
Vaccinlaboratorium i Köpenhamn. THIBAULT SAVARY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonom: Sverige bör satsa på egen vaccinfabrik

Opinion Sverige behöver redan nu fundera på hur vi ska få tillgång till vaccinet mot det nya coronaviruset den dag det är färdigutvecklat, skriver nationalekonomen Rikard Forslid på DN Debatt.

Han anser att staten bör finansiera en svensk vaccinfabrik så att produktionen kan ske inom riket. Detta bidrar till leveranssäkerhet för Sverige, men också till att den globala tillgången på vaccin ökar. Ett tredje skäl är att vaccinproduktionen i dag styrs av ett fåtal stora producenter med stor makt över marknaden, skriver Forslid.

Igår 19:12
Illustrationsbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Timbro: S brydde sig inte om läkemedelslagren

Opinion Socialdemokraterna ska inte skryta med att de röstade mot avskaffande av krislagren av mediciner – av allt att döma var de knappt medveta om att de gjorde det. Det skriver representanter för tankesmedjan Timbro på Aftonbladets debattsida.

Enligt debattörerna nämnde S aldrig lagren i sin argumentation mot apoteksavregleringen. Istället lyftes argument som i efterhand inte har visat sig hålla, menar de.

”Det var dumt att ta bort ansvaret för lagerhållning, men socialdemokraters självgodhet är grundlös”, skriver debattörerna.

Igår 18:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Volatil handel i USA – ledande index stänger ner

Börserna på Wall Street svängde kraftigt i tisdagens handel. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men de sista timmarna föll indexen tillbaka och vid stängning stod de som följer:
• S&P 500: -0,2 procent
• Nasdaq: -0,3 procent
• Dow Jones: -0,1 procent

Bland vinnaraktier märktes kryssningsrederiet Carnival som lyfte 11 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean steg också – med 10 respektive 13 procent.

Återigen är det spridningen av coronaviruset som sprider både hopp och oro bland investerare, vilket skapade volatil handel. Dödstalen i Spanien backade för fjärde dagen i rad och i Italien rapporterades det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch. I Frankrike passerade antalet döda 10 000, rapporterade AFP.

Igår 20:03
undefined

Autoliv och Skanska i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +3,6%
• OMXS30: +3,4%
Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och Asienbörserna handlades upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterade Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggade även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlades ner 6,9 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusade inledningsvis 11,3 procent trots en dyster kvartalsrapport men föll tillbaka något precis innan stängning. Aktien stängde på plus 7,9 procent. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backade 6,5 procent på tisdagen.

Skanska och Autoliv toppade OMXS30-indexet med uppgångar på runt 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Ericsson och Getinge var de enda storbolagen som stängde på minus.

Scandic Hotels rekylerade upp närmare 15 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Igår 15:36
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna steg rejält: ”Rädda missa uppgången”

Det var fortsatt muntra tongångar på Asiens ledande börser under tisdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +2,0 %
• Shanghai: +2,1 %
• Shenzhen: +3,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1.8 %
Börsutvecklingen kommer efter att det synts tecken på att coronakrisen kan komma att klinga av i både New York och i Europa, skriver Reuters. CNBC skriver också att börsuppgångarna kommer efter förhoppningar om att spridningen av coronaviruset nu avtar.

Även under måndagen steg de globala börserna brett och marknaden går nu före i vad den tror är en topp i antalet virusfall, säger Pepperstones analyschef Chris Weston till Reuters. Han lägger till att man nästan kan känna lukten av rädsla hos aktiva förvaltare att missa uppgångarna.

Igår 08:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Dansbandet Micke Ahlgrens liveuppträder utan publik. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Dansband ber Amanda Lind om ytterligare krishjälp

Flera svenska dansband har skrivit ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP) för att få hjälp i coronakrisstider. Eftersom svenska dansband oftast består av två bolag, ett för lön och ett för drift, passar inget stöd som regeringen presenterat.

Nu föreslår man att a-kassans krav på att bolagen måste vara vilande för att man ska kunna få a-kassa slopas. Ett annat förslag är att man får ekonomiskt stöd för alla skrivna kontrakt som nu gått förlorade pågrund av coronakrisen.

Igår 20:52
Lena Hallengren, Stefan Löven och Isabella Lövin. Regeringen
undefined

Stefan Löfven: ”Råd från myndigheter inga lösa tips – ska följas varje minut”

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att påminna om vikten av att hålla distans och följa myndigheternas råd under coronakrisen.

– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips, de ska följas varje minut, sa Löfven på en presskonferens under tisdagen.

Presskonferensen handlade i övrigt framför allt om den nya proposition som regeringen nu lagt fram om utökade maktbefogenheter under krisen. Socialminister Lena Hallengren förklarade att lagen under en begränsad period gör att regeringen nu exempelvis kan stänga hamnar och köpcenter, samt omfördela vårdresurser. Hon sa att det gör att Sverige nu har större möjligheter att agera under den fortsatta krisen.

– Vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

Igår 14:10
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: Fel tid att höja skatterna

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ”kickstarta” den svenska ekonomin så snart coronakrisen lagt sig, skriver Sydsvenskan.

– Vi längtar alla efter att krisen vänder. Det bestäms av smittspridningen. Vi förbereder oss för olika scenarion. Krisen kan vara över snabbt, men det kan också bli ett utdraget förlopp, säger hon till tidningen.

Regeringen har så här långt spenderat 100 miljarder kronor i diverse krispaket. Någon skattehöjning är inte aktuell enligt finansministern som menar att ”välfärden har goda möjligheter utan skattehöjningar”.

Igår 16:12
Läs mer om Coronaviruset