Arkiv. TT
Dagens börs

Tullfrossa på Wall Street – Nasdaq föll över 2 procent

Med handelsbråket i fokus föll de amerikanska indexen brant under veckans första handelsdag på Wall Street, skriver CNBC. Särskilt tech-sektorn tappade, med kinesiska it-bolag som Baidu, Weibo och Alibaba som stora förlorare med fall på omkring 5 procent. Också de amerikanska jättarna Facebook, Alphabet, Amazon och Netflix, såg rejäla utförslöpor i graferna.

Nasdaq, vid stängning ner 2,1 procent, var som värst nere och vände vid 3 procent minus för dagen. Dow Jones och S&P 500 stängde på drygt 1,3 procent minus vardera efter att ha sett en liknande dagsresa.

Fallen följer på uppgifter om att president Donald Trump planerar att begränsa kinesiska företag från att investera i amerikanska teknikföretag och på så vis begränsa insyn i USA:s tech-sektor.

New York-börserna i fredags Dow Jones: +0,5 % S&P 500: +0,2 % Nasdaq: -0,3 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jan Björklund. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

L ställer in partiråd – M:s och KD:s budget mot seger

Liberalernas inplanerade partiråd i morgon tisdag är inställt, uppger källor för Ekot. Tanken var att partirådet skulle diskutera hur man ska rösta i budgetomröstningen och i en statsministeromröstning om Stefan Löfven.

– Eftersom Centerpartiet har gett ett så tydligt besked i dag att de säger nej, så finns det inte längre någon uppgörelse att ta ställning till, säger partiets presschef Elin Boberg till TT.

Beskedet innebär att L kommer att rösta på sin egen budgetmotion i budgetomröstning. Något som i förlängningen betyder, som det ser ut nu, att M:s och KD:s gemensamma budgetreservation kommer att röstas igenom med stöd av SD.

1 tim
Finansdepartementet/Löfven och Lööf. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

C-källa: Samtalen strandade här sent på lördag natt

Förhandlingarna mellan S, C, L och MP bröt samman klockan 02 natten mot söndag, uppger en källa med insyn för Aftonbladet. Samtalen tog slut för att Socialdemokraterna inte hade möjlighet eller vilja att stänga ute Vänsterpartiet, enligt källan.

Efter förhandlingar på flera olika platser de senaste dagarna samlades partiledare och andra partiföreträdare i Finansdepartementets lokaler på lördagskvällen. Där blev konflikten mellan V och C när det gäller arbetsrätten och hyresmarknaden omöjlig för S att överbygga, enligt tidningens uppgifter.

S-ledaren Stefan Löfven förnekade på dagens pressträff att partiet vikt sig för Vänsterpartiets krav och poängterade att förhandlingarna har förts med C, L och MP.

Men att Vänsterpartiet inte skulle lägga fram några krav, det är inte realistiskt, sa Löfven.

1 tim
Annie Lööf.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppgift: Förhandlade om ett dokument på tio sidor

Ett hemligt arbetsdokument bollades fram och tillbaka mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet i förhandlingarna som ledde fram till C-ledarens besked att partiet röstar nej till Stefan Löfven, enligt uppgifter till SvD.

Dokumentet utgick från partiernas kravlistor och till slut fanns ett dokument om ett tiotal sidor med punkter som skulle kunna ligga till grund för överenskommelsen.

Annie Lööf menar att S inte varit tillräckligt precisa i frågorna kring arbetsmarknad och bostadsmarknad.

– S har inte varit beredda att möta oss i tillräckligt stor utsträckning, säger hon på en pressträff.

Stefan Löfven säger på en presskonferens att han var beredd att kompromissa när det gäller arbetsrätten och att “göra något rejält” när det kom till värnskatten.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet
Stefan Löfven.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Löfven (S): ”Vi är fortsatt redo att göra eftergifter”

Stefan Löfven kommenterade regeringsfrågan och Centerns besked vid en pressträff på eftermiddagen. S-ledaren inledde med att tala om utmaningarna i samhället.

– Sverige behöver en handlingskraftig regering, sa Löfven.

Han sa att han har välkomnat samtalen med de övriga partierna och betonade att S ”har gjort stora eftergifter”.

– Anledningen till att vi vill kompromissa och regera är att vi vill förbättra samhället i den regering vi tror är bäst.

– Vi är fortsatt redo att göra eftergifter, att bjuda till. Vad vi än kommer fram till så kommer det vara en kompromiss för alla parter, så måste det vara.

Löfven sa att alla partier har ”bjudit till” och framhöll att han fortfarande är redo att gå upp i en statsministeromröstning, trots Centerns besked.

– Jag accepterar det talmannen väljer att göra.

Löfven medgav också att han var beredd att ”göra något rejält” när det kom till värnskatten.

S-ledaren upprepade gång på gång ”Sverige ska ha en regering” under den efterföljande frågestunden.

3 tim
Ulf Kristersson, Annie Lööf och Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Ulf Kristersson: S har inte förmågan att möta C:s krav

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver i en kommentar till TT att beskedet från Centern visar ”att borgerlig politik bäst drivs av en borgerlig regering”.

”Socialdemokraterna har inte viljan och förmågan att möta de krav på reformer som Centerpartiet har ställt”, säger M-ledaren.

Han skriver att C har lyft in sakpolitiken på allvar och att det är värdefullt för processen.

Nu går detta tillbaka till talmannen.

”Våra förslag ligger på bordet och jag är villig att diskutera möjliga vägar framåt”, skriver Kristersson.

Även Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch Thor välkomnar att Centerpartiet säger nej till en S-regering.

”Kristdemokraterna vill ha en regering som bedriver politik med utgångspunkt i Alliansens reformagenda. Möjligheterna för det har ökat i och med dagens besked”, skriver hon på Twitter.

Enligt Annie Lööf var Socialdemokraternas löften vaga och oprecisa, med skrivningar som inte förpliktigar till något. S har, enligt henne, velat begrava många Centerkrav i utredningar eller skjuta frågorna på framtiden.

4 tim
Jimmie Åkesson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Jimmie Åkesson: ”Positivt att Löfven röstas ned”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gläds över Centerpartiets hållning i regeringsfrågan, eftersom det enligt honom innebär att Sverige närmar sig ett extra val.

– Om Annie Lööf står fast vid dagens besked, är det givetvis positivt att Stefan Löfven kommer att röstas ner, säger han till Aftonbladet.

Däremot anser han att Centerledaren Annie Lööfs agerande blir ”mer och mer obegripligt”.

– Genom att rösta nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven, finns inte så många alternativ kvar för henne, säger SD-ledaren.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Lööf, Kristersson, Busch Thor. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: Lööf gjorde rätt, hon är välkommen tillbaka

Opinion S kunde inte gå med på C:s krav på stora skattesänkningar och uppluckrad arbetsrätt. Och Annie Lööf kunde inte acceptera ett samarbete där Vänsterpartiet var med och ställde krav. Dagens besked var därför rimligt, skriver DI:s PM Nilsson i en ledare och tillägger att Lööf nu bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

”Lööf insåg på sin resa i vänsterkretsen att hon inte hörde hemma där, varken i sakfrågorna eller kulturellt. Tilliten saknades. Välkommen tillbaka.”

Dalademokratens ledarskribent Robert Sundberg håller med om att det var omöjligt för S att acceptera att föra en politik som inte ens Alliansregeringen 2006–2014 förmådde genomföra. Han uppmanar nu de fem partier som är emot Löfven som statsminister – C, L, KD, M och SD – att ta ansvar för att en regering kommer på plats.

Expressen anser att dagens besked öppnar upp för en S+M-regering.

”I en tid som kräver handling skulle en reforminriktad regering med socialdemokrater och moderater kunna se till att saker och ting blir gjorda.”

2 tim
Annie Lööf TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analyser: Annie Lööf är drottningen av nej – vi tar jättekliv mot ett extra val

Vi närmar oss ett extra val – det är de inrikespolitiska kommentatorernas dom efter Centerpartiets besked att partiet röstar nej till Stefan Löfven (S).

”Annie Lööfs nej till Stefan Löfven betyder att Sverige tar ett jättekliv mot extra val”, konstaterar Olle Lönnaeus i en analys i Sydsvenskan.

Om Centerpartiet står fast vid sitt beslut att inte släppa fram Ulf Kristersson (M) så går vi mot extra val, säger Elisabeth Marmorstein i SVT.

– Detta måste vara den svartaste måndag som Stefan Löfven har upplevt, säger K-G Bergström i en analys i Expressen.

Även DN:s Ewa Stenberg säger att vi går in i en ”oerhört dramatisk period i svensk politik”. Hon säger att Annie Lööf (C) har gått ut hårt med många och stora krav och att hon fortfarande är en nyckel i regeringsbildningen.

– Det är hon som är ”nej-drottningen”, säger Stenberg.

5 tim
Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Statsvetare: Centerpartiet räds inte ett extra val

Annie Lööfs (C) besked att Centerpartiet inte röstar för Stefan Löfven (S) som statsminister kan leda till ”en sista desperat uppgörelse” eller så står ett extra val för dörren, skriver Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, på Twitter.

Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola, skriver på Twitter att C inte räds ett extra val. Hon menar att endast L och MP behöver vara rädda för ett nytt val eftersom de vilar på riksdagsspärren.

Hinnfors frågar sig också vad för typ av inflytande Vänsterpartiet skulle ha fått enligt Lööf.

”Sedan en regering väl hade tillträtt skulle V:s inflytande i praktiken ha försvunnit (i budget- och vanliga omröstningar)”, skriver han och menar att C potentiellt skulle kunnat fått stort inflytande.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
FETHI BELAID / AFP
FN:s migrationsavtal

FN har antagit det första globala migrationsavtalet

FN:s medlemsländer har nu antagit det globala migrationsavtalet vid migrationskonferensen i Marrakesh, rapporterar AFP. Avtalet, som är det första i sitt slag, har föregåtts av 18 månaders förhandlingar, men har också mötts av kritik och ett tiotal länder har valt att inte ställa sig bakom det.

Avtalet slår i 23 punkter fast hur global migration ska kunna ske på ett ordnat sätt. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallade det ”en karta för att undvika lidande och kaos” och poängterade också att det inte är bindande och att vikten av att stater själva bestämmer över sin migrationspolitik särskilt poängteras i avtalet.

11 min
 FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild. Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FN:s migrationsavtal

Guterres: Industriländer i stort behov av migration

Industriländerna är i ett stort behov av ökad migration på grund av minskat barnafödande och en åldrande befolkning. Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres under sitt inledningstal i Marrakesh i Marocko där politiker från hela världen samlas för en tvådagarskonferens där FN:s nya globala ramverk om migration ska godkännas, rapporterar Reuters.

– Det är uppenbart att de flesta utvecklade länder behöver migranter över ett brett spektrum av centrala roller, från att ta hand om äldre människor för att förhindra att sjukvården bryter samman, sa Guterres.

Minst 100 ministrar och regeringschefer kommer samlas i Marrakech i Marocko under måndagen för konferensen där ramavtalet ska slås fast.

6 tim
En demonstration för lättade migrationslagar i Chile tidigare i år.  Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FN:s migrationsavtal

Chile backar från FN-avtal: ”Migration ingen rättighet”

Chile ser ut att sälla sig till den skara länder som hoppar av FN:s globala ramavtal om migration, rapporterar Reuters.

– Vår ståndpunkt är klar. Vi har sagt att migration inte är en mänsklig rättighet, säger landets inrikesminister Rodrigo Ubilla i en intervju med tidningen El Mercurio.

Beskedet, som kom överraskande och inte har bekräftats av någon annan än Ubilla, möttes av hård kritik av oppositionspolitiker. Progressiva partiet kallar det ”skamligt och auktoritärt”. Även Amnestys Chile-ordförande är skarpt kritisk till att landet inte står bakom FN-avtalet.

Igår 21:20
Läs mer om FN:s migrationsavtal
Theresa May. PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna

May uppges vilja förhandla igen med EU om Irland

Premiärminister Theresa May vill åka tillbaka till Bryssel för att försöka återuppta förhandlingarna med EU i tvisten om gränsen på Irland, som blivit den svårast lösta frågan i brexitförhandlingarna. Det rapporterar flera medier.

Det är den så kallade ”backstop”-lösningen, som kommit till för att undgå upprättandet av en ”hård gränslinje” mellan Irland och Nordirland, som anses vara det tyngsta skälet till att May inte får ihop röster i parlamentet.

Samtidigt är det inte säkert att Theresa May kommer tillåtas att senarelägga omröstningen, vars tidpunkt är satt till i morgon tisdag. För att göra det måste hon nämligen också få ihop tillräckligt med röster.

May talar till nationen klockan 16.30 i eftermiddag svensk tid.

1 tim
Theresa May utanför 10 Downing Street på måndagen. Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna

Källor: Brexitomröstning kan skjutas upp

Storbritanninens premiärminister Theresa May har beslutat att skjuta upp brexitomröstningen i parlamentet. Det uppger källor för bland annat Bloomberg, BBC och Financial Times.

Theresa May kommer att hålla ett tal inför parlamentet klockan 16.30, svensk tid, enligt talmannens kontor.

Tidigare i dag rapporterade flera brittiska medier att den brittiska regeringen kallats till ett snabbinsatt telefonmöte under dagen. Det tolkades då som att ett beslut att skjuta upp omröstningen var nära förestående.

Uppgiften att omröstningen skjuts upp har inte bekräftats från officiellt håll. Så sent som under förmiddagen sa en talesperson för May att omröstningen skulle hållas som planerat.

4 tim
Läs mer om Förhandlingarna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Nadia Murad under sitt tal under prisutdelningen. Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2018

Fredspristagare: ”Världen måste ta sitt ansvar”

I sitt tal under utdelningen av Nobels fredspris i Oslo uppmanade den yazidiska aktivisten Nadia Murad omvärlden att skydda hennes folk, rapporterar AFP.

– Beskydd av yazidier och alla andra utsatta samhällen runt om i världen är det internationella samfundets ansvar, sa hon under sitt tal under ceremonin.

Sexuellt våld som vapen i krig står i fokus vid utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. De två pristagarna – Nadia Murad och den kongolesiska läkaren Denis Mukwege – hoppas att uppmärksamheten bidrar till brutalitetens slut.

2 tim
Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2018

Nobelfestens nota hemlig – förväntas kosta miljoner

Förra året landade den beräknade summan för samtliga Nobelpris och verksamhetens kostnader på 102,6 miljoner kronor, rapporterar SVT.

Vad den exakta summan för årets festligheter blir kan inte avslöjas eftersom att den är hemlig, men en fingervisning på vad det kommer att kosta har gjorts enligt SVT.

Inför årets Nobelfest väntas 1 300 gäster närvara och kuvertavgiften är 3 000 kronor per person. Antalet är ungefär samma som förra året.

Nobelfesten hålls i kväll klockan 19.00 i Stadshuset.

6 tim
Utdelningen av fredspriset 2017. Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset 2018

”Ge ny kommitté uppdrag att utse fredspristagaren”

Opinion Kommittén som utser vem som ska tilldelas Nobels fredspris har alltmer blivit en representant för norsk utrikespolitik. Det skriver Tomas Magnusson, tidigare ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen och president i Internationella fredsbyrån på DN Debatt.

Han menar att förändringen har skett i små steg, men att man den 27 november gick ett steg längre när ett förslag om att kandidater till kommittén bör ha ”kunskap om, och stödja fredsarbete och nedrustning, så som det definierades av Alfred Nobel” röstades ner i det norska storinget.

Magnusson uppmanar nu Nobelstiftelsen att se över lösningen om hur mottagaren av fredspriset utses, och skulle gärna se en helt ny kommitté.

Igår 21:22
Läs mer om Nobelpriset 2018
Arkiv. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Apple leder Wall Street ner i volatil handel

Wall Streets huvudindex handlas vidare ner på måndagen efter volatil utveckling i handelssessionens inledning. Strax innan klockan 16.15 står indexen som följer:

  • Dow Jones: –0,8 %
  • S&P 500: –0,7 %
  • Nasdaq: –0,1 %

Förra veckan var den värsta sedan i mars för amerikanska aktier och det är fortsatt oroligheterna i handeln mellan USA och Kina som är hetaste nyhetsstoff på måndagen, i tät konkurrens med Theresa Mays brexitkamp.

Dagens stora näringslivsnyhet är att Apple gått på en mina i ett rättsligt avgörande i Kina. I en preliminär dom uppges att Apple begått intrång i chiptillverkaren Qualcomms immateriella rättigheter. Apple-aktien faller 2 procent samtidigt som Qualcomm stiger 3,3 procent.

Facebook väger upp på Nasdaqs kompositlista. Aktien stiger 3,2 procent efter en köprek från Guggenheim.

34 min
Dagens börs

Börsnedgångarna lindras i eftermiddagshandeln

Stockholmsbörsen inledde måndagen på samma sätt som Wall Street avslutade förra veckan – på minus. Vid 14.00-tiden har nedgångarna däremot lindrats något: • OMXS30: –0,6 % • OMXSPI: – 0,3 % Bland måndagens nyheter sticker ÅF:s miljardbud på finska Pöyry ut. ÅF lägger ett bud på 10,20 euro per aktie, vilket värderar det finska bolaget till motsvarande 6,3 miljarder kronor. ÅF-aktien steg marginellt i öppningen men har sedan fallit tillbaka till en nedgång på 5 procent.

Bland börsens största pjäser är Getinge i topp med en uppgång på 2 procent efter att Carl Bennet meddelat att han lämnar ordförandeposten. Svagast går Autoliv som tappar omkring 4 procent.

Styrelseledamöterna Ulrika Hagdahl och Åsa Wirén lämnar krisande Starbreezes styrelse med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande. Det gör att spelbolagets styrelse inte längre kan fatta beslut. Den utbombade aktien tappar 3 procent.

Idag 08:16
Danish Siddiqui / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nedåt i Asien efter svag handelsstatistik från Kina

Asienbörserna har inlett veckan med nedgångar. Vid 08.50-tiden på måndagsmorgonen, svensk tid, ser de ledande indexen ut som följer: • Nikkei: –2,1 % • Shanghai: –1,2 % • Hongkong: –1,2 % • Kospi: –1,1 % • Sydney: –2,3 %

Svag handelsstatistik från Kina tynger börserna. Importen ökade med blygsamma 3 procent i november, vilket var den svagaste tillväxttakten sedan oktober 2016.

”Kinas handelssiffror för november missade förväntningarna med stor marginal”, skriver en analytiker från Commonwealth Bank of Australia, enligt CNBC.

Idag 04:24
Läs mer om Dagens börs