Linda Åkerström.  TT/Miki Anagrius
Kriget i Jemen

”Turkiet ett bra exempel – stoppa exporten till Jemen”

Opinion Sverige måste stoppa den omfattande exporten av vapen till Förenade Arabemiraten och kriget i Jemen, skriver Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten.

Utgångspunkten i inlägget är beslutet om att stoppa all vapenexport till Turkiet på grund av konflikten i norra Syrien, där regeringen gjorde uttalanden om folkrättsbrott. Exemplet med Turkiet visar med all tydlighet att det går att stoppa exporten, menar Åkerström.

”Så riksdag och regering: Stå på de drabbades sida, i Syrien och i Jemen. Vi vet att det går. Om ni vill.”

Om debattören

Opinion Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds och författare till boken “Den svenska vapenexporten”.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset